KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

HOT STORY

Η 1η οικολογική επιγραφή παγκοσμίως σε μαρμάρινη πλάκα στο δήμο Ιλίου

16/10/2015 18:32
Ανανεώθηκε 16/10/2015 19:13
2 '
μαρμάρινη επιγραφή
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Στην κατασκευή μαρμάρινης πλάκας που αποτελεί την 1η οικολογική επιγραφή παγκοσμίως που βρέθηκε στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» θα προχωρήσει ο δήμος Ιλίου. Πρόκειται για τη δημιουργία αντιγράφου του αρχαιολογικού ευρήματος του 4ου π.χ. αιώνα που βρέθηκε στην Β.Δ. πλευρά του πάρκου στις αρχές του περασμένου αιώνα και σήμερα βρίσκεται στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Στη μαρμάρινη επιγραφή πεντελικού μαρμάρου, ο ιερέας του ναού του Απόλλωνα του Εριθασέου (που κατά τα φαινόμενα βρισκόταν στην περιοχή του πάρκου) διακηρύσσοντας για το καλό του τόπου και των δημοτών, απαγορεύει την κοπή δένδρων, την μεταφορά ξύλων, χλωρών και ξερών κλαδιών ακόμα και πεσμένων φύλλων και ορίζει ποινές για τους παραβάτες.

Έχει εκτιμηθεί ότι είναι παγκοσμίως η πρώτη γραπτή οικολογική υπόδειξη, αποδεικνύοντας ότι οι προγονοί μας έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Ο εισηγητής του θέματος, δημοτικός σύμβουλος, Άρης Τσιμόγιαννης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την κατασκευή της συγκεκριμένης οικολογικής επιγραφής για λόγους ιστορικής, πολιτιστικής αλλά και οικολογικής αφύπνισης αλλά και γιατί αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του δήμου ενώ πρότεινε την κατασκευή μαρμάρινης πλάκας για να τοποθετηθεί στο δημαρχιακό μέγαρο.

Μετά από μελέτη των υπηρεσιών του Δήμου κρίθηκε αναγκαίο η μαρμάρινη πλάκα να κατασκευαστεί από μάρμαρο Θάσου το οποίο είναι κατάλληλο για το χειροποίητο σκάλισμα των γραμμάτων των 17 σειρών σε αετοματική απόληξη (όμοια του πρωτοτύπου) η οποία θα υποστεί ειδική επεξεργασία παλαίωσης με διαστάσεις 0,70 εκ Χ 0,33 εκ.

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: