ΦΥΛΗ
Ορατό το αδιέξοδο για το ΧΥΤΑ Φυλής με ευθύνη της Περιφέρειας. Το προβλέπουν τώρα και οι “δικοί” τους άνθρωποι
04/12/2016 20:09
Ανανεώθηκε 04/12/2016 20:10
3 '
Μετά το Δημήτρη Μπουραΐμη, ο οποίος εδώ και καιρό, λέει σαφώς ότι η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων οδηγείται σε τεχνητό αδιέξοδο προκειμένου να παραμείνει ίδια και ο Θωμάς Μπιζάς, εκπρόσωπος του νεοσυσταθέντος Δυτικού Μετώπου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται με ανάρτησή του να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Δυο μέρες πριν το περιφερειακό συμβούλιο εγκρίνει το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό, τα «ταμπούρλα» σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των διοικούντων της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, καλά βαρούν.
Το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα μπορούσε να ξεγελάσει κανείς το Δημήτρη Μπουραΐμη είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πολύ πριν, οι όμορφες λέξεις της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και των διοικούντων του ΕΔΣΝΑ με τις οποίες έντυναν κάθε αναφορά της στη χωματερή της Φυλής, αποδειχθούν «πουκάμισο αδειανό», ο πρώην δήμαρχος Φυλής είχε μιλήσει ευθέως στους δημάρχους της Αττικής (σε συνεδριάσεις της ΠΕΔΑ) για την κατάσταση που οδηγούνταν σε τεχνητό αδιέξοδο (με ευθύνη της Περιφέρειας και της πλειοψηφίας του ΕΔΣΝΑ) και μάλιστα είχε επιχειρήσει να τους φέρει προ των ευθυνών τους.
Τώρα, ένας δικός τους άνθρωπος – σπλάχνο από τα σπλάχνα τους- ο οποίος εδώ και καιρό έχει τραβήξει (τεχνητά ή πραγματικά ο χρόνος θα δείξει) τη διαχωριστική γραμμή με την ηγεσία της περιφέρειας στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο Θωμάς Μπιζάς προβλέπει ότι «ο ΧΥΤΑ Φυλής θα επεκταθεί μέσα στην τρέχουσα δημοτική περίοδο» και ότι οι ίδιοι που σήμερα σκίζουν τα ρούχα τους για το κλείσιμό του, θα είναι εκείνοι που «θα κάνουν τα αδύνατα – δυνατά να αποφασιστεί η επέκταση της Φυλής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας. Τώρα θα αρχίσουν να λένε πως πρέπει να επεκταθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ για να μην μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους μέχρι να χωροθετηθούν, να δημοπρατηθούν και να κατασκευαστούν οι νέοι ΧΥΤΑ».
Γεγονός που θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα συμβεί, εφόσον για να ξεκινήσουν να πέφτουν απορρίμματα μέσα σε ένα χώρο απαιτείται διάστημα τουλάχιστον μιας πενταετίας και η χωματερή της Φυλής, θεωρητικά, «μπουκώνει» οριστικά σε δυο χρόνια, όπως άλλωστε έχει πει – σε όλους τους τόνους – και ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.
Και όσο και αν η κυρία Δούρου και οι συνεργάτες της προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους με διαβεβαιώσεις, ανακοινώσεις και δελτία Τύπου ότι η χωματερή της Φυλής θα κλείσει με την πλήρωση του Β’ κυττάρου (καθώς και ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός το αναφέρει), το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ που θα ψηφιστεί την Τρίτη προβλέπει ότι το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΥ Φυλής, με την εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης του και ενεργοποίησής του, θα γίνει με την έναρξη λειτουργίας των νέων ΧΥΤΥ επαρκούς χωρητικότητας.
Όσο για το ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, αν και όταν γίνει και αυτός, μόνο επαρκούς χωρητικότητας δεν είναι ενώ δεν έχει χωροθετηθεί κανείς άλλος χώρος.
Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε τότε που το αδιέξοδο θα έχει γίνει ορατό ακόμα και στους πιο αδαείς, τη στάση που θα κρατήσει η περιφερειάρχης Αττικής. Όπως και τη στάση του Χρήστου Παππού, ο οποίος δε θα μπορεί πλέον να πατά τα πόδια του σε δυο βάρκες και θα αναγκαστεί να επιλέξει. Αν θα ανοίξει πόλεμο (για να μη γίνουν οι κάτοικοι της Φυλής σκουπιδιάρηδες για πάντα) ή αν θα καταπιεί αμάσητες τις υποσχέσεις του, «για το κοινό καλό της Αττικής, ρε γαμώτο…»








