KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο ουρανός με τ’ άστρα και το Δεκέμβριο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

06/12/2017 18:16
Ανανεώθηκε 06/12/2017 18:23
2 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ASDA arthroASDA arthro

Τα Κέντρα Επισκεπτών Θησείου και Πεντέλης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) συνεχίζουν τις τακτικές βραδινές εκδηλώσεις τους και τον Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας θεματικές βραδιές για το ευρύ κοινό.

LOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIA

Επιστήμονες του ΕΑΑ μιλούν για διάφορα θέματα της ειδικότητάς τους, με κατανοητό τρόπο, ενώ μετά το τέλος των ομιλιών ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου.

GIACHALI MARIA
ALMA FRONTISTIRIA
HLEKTROFOTISTIKH

Τα δύο Κέντρα Επισκεπτών, σε συνεργασία, στρέφουν τα μεγάλα τηλεσκόπιά τους (Δωρίδη και NEWALL) στον αστερισμό του Ωρίωνα και οι επισκέπτες, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, θα μπορούν να θαυμάσουν το νεφέλωμα του Ωρίωνα και τον τεράστιο κόκκινο γίγαντα Μπετελγκέζ, ένα άστρο που είναι σε διάμετρο 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής στην Πεντέλη:

– Σάββατο, 9/12, ώρα 20:00, «Ταξίδι με ταχύτητα φωτός- 11 βήματα μέχρι την άκρη του κόσμου». Ομιλητής ο δρ. Ευάγγελος Κολοκοτρώνης, αστρονόμος ΕΑΑ.
– Σάββατο, 16/12, ώρα 20:00, «Από τον Χελμό στο Σύμπαν». Ομιλητής ο δρ. Παναγιώτης Χάντζιος, αστροφυσικός ΕΑΑ.

Στο Θησείο:

– Σάββατο, 9/12, ώρα 17:00, «Πώς αλληλεπιδρούν γαλαξίες και μαύρες τρύπες;». Ομιλήτρια η δρ. Καλλιόπη Δασύρα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια και συνεργάτιδα του ΕΑΑ.
– Σάββατο 16/12, ώρα 17:00, «Ο αστέρας των Χριστουγέννων και η αστρονομική ερμηνεία του». Ομιλήτρια η δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός ΕΑΑ. Πληροφορίες και κρατήσεις για το Θησείο στα τηλ. 210 – 3490160 & 3490036 και για την Πεντέλη στα υηλ. 210 – 8109107 & 3490022.

Αναζητώντας το ‘Aστρο των Χριστουγέννων

Μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά και μεγάλους διοργανώνει το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του ΕΑΑ στις 10 και 27 Δεκεμβρίου (11:00-13:00).
Ο Λόφος των Νυμφών θα μεταμορφωθεί σε μία δεξαμενή ερωταπαντήσεων σε ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού. Τι ήταν άραγε το Άστρο των Χριστουγέννων; Οι επιστήμονες δίνουν διαφορετικές ερμηνείες. Ήταν σύνοδος πλανητών, κομήτης ή έκρηξη υπερκαινοφανούς;

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 210-3490055.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
ARIS BANNERARIS BANNER
Κοινοποιήστε την ανάρτηση:
Μένη Πιρπινιά
Συντάκτης
Μένη Πιρπινιά

Η Μένη Πιρπινιά έχει 36 χρόνια εμπειρία στη Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, γραφεία Τύπου και εφημερίδες σε κεντρικά μέσα και ειδικεύεται σε θέματα Tοπικής Aυτοδιοίκησης.