ΦΥΛΗ
Δήμος Φυλής: Συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο σε ευρωπαϊκό έργο για πόλεις ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή
21/06/2024 10:09
2 '
Εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει το ευρωπαϊκό έργο ReMED-Μεσογειακές Πόλεις Ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Φυλής, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Πρόκειται για ένα τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο, την προώθηση του σχεδιασμού της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη του κινδύνου καταστροφών και θα συμμετέχουν συνολικά 9 οργανισμοί και δήμοι από 5 Ευρωπαϊκές χώρες (Μάλτα, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία).
Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μπαλαράς, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στη διάρκεια της 1ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής του έργου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φυλής, «καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιταχύνονται – συμπεριλαμβανομένων των όλο και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων – είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν προσπάθειες περιορισμού τους και ταυτόχρονα προσαρμογής στις αλλαγές σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι ανθεκτικές πόλεις θα αποτελούν ζητούμενο, ακόμα και αν επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον θα εξακολουθήσουν να επικρατούν για αρκετά ακόμα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, το ReMED αναπτύσσει καινοτόμα και ελεύθερα προσβάσιμα εργαλεία για την αξιολόγηση του κλιματικού κινδύνου σε κλίμακα κτιρίου και αστικών περιοχών, με στόχο την προώθηση του βέλτιστου σχεδιασμού και εξεύρεση λύσεων για τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, περιορισμό των επιπτώσεων και την πρόληψη καταστροφών, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των Μεσογειακών πόλεων.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην πρότερη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου με το Δήμο Φυλής στο πλαίσιο του προγράμματος CESBA MED. «Δουλέψαμε μαζί στο πρόγραμμα CESBA MED μέσω μιας περιοχής του κέντρου των Άνω Λιοσίων που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος μελέτης για τη δημιουργία υπολογιστικών εργαλείων για την περιβαλλοντική αξιολόγηση κτιρίων και γειτονιών. Με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας θα δουλέψουμε και τώρα, γιατί ο Δήμος Φυλής επιδιώκει τις συνέργειες σε περιβαλλοντικά ζητήματα και μάλιστα με εταίρους μεγάλου επιστημονικού κύρους, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τοποθετήσεις για το έργο έκαναν οι Γιώργος Αλεξιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της HyperCo και η Πόπη Δρούτσα Μ. Sc. Φυσικός Περιβάλλοντος, Ειδική Τεχνική Επιστήμονας του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Αειφόρου Ανάπτυξης (IERSD) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.