ΦΥΛΗ
Εξαιρετική ιστορική εκδήλωση από το σύλλογο Αρκάδων Φυλής. “Όχι μόνο χορούς και πανηγύρια από τους συλλόγους” τόνισε ο Γιώργος Πραχαλιάς (βίντεο)
23/10/2016 17:28
Ανανεώθηκε 23/10/2016 18:41
4 '
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ιστορικού χαρακτήρα, αλλά επίκαιρη όσο ποτέ πραγματοποιήθηκε από το σύλλογο Αρκάδων Φυλής, στην αίθουσα των 2ου Λυκείου Άνω Λιοσίων. Τίτλος της ήταν «Η Άλωση της Τριπολιτσάς τις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και η άγνωστη απελευθέρωση της Τρίπολης από τις κατοχικές δυνάμεις στις 29 Σεπτεμβρίου 1944» και παρουσιάστηκαν οι πολιτικές πτυχές που καθόρισαν την εθνική και πολιτική ταυτότητα του Νεώτερου Ελληνισμού.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Πραχαλιάς, πρωταγωνιστής και ιθύνων νους των εξαιρετικών ιστορικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο πολιτιστικός σύλλογος, ο οποίος ανέλυσε με ιδιαίτερη παραστατικότητα, άγνωστες πολιτικές πτυχές της απελευθέρωσης της Τρίπολης από τις δυνάμεις κατοχής τον Σεπτέμβρη του 1944, παρουσιάζοντας ονόματα και διευθύνσεις των σκοτεινών πρωταγωνιστών.
Ενδιαφέρουσα ήταν, επίσης, και η σύνδεσή του με το τοπικό στοιχείο και το στρατηγό Λιώση, για τον οποίο εξέφρασε την ιστορική βεβαιότητα ότι αν δεν πάθαινε το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 1947, θα γινόταν πρωθυπουργός μετά τον εμφύλιο και όχι ο Παπάγος και η μετεμφυλιακή πολιτική ιστορία της Ελλάδας θα ήταν σίγουρα διαφορετική. «Γι αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για το πώς αυτή η πόλη παραλίγο να αναδείξει τον Έλληνα Ντε Γκωλ, που θα απέτρεπε τις ακρότητες του μετεμφυλιακού παρακράτους, αντί να ασχολούμαστε με το πόσους χορούς θα χορέψει στο πανηγύρι ο κάθε σύλλογος. Είναι μια υποχρέωση που έχουμε όλοι μας σε αυτήν την πόλη, να ανοίξουμε επιτέλους αυτό το σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, χαρακτήρισε σημαντική την ευθύνη των συλλόγων για τη σύνθεση της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια την ύπαρξή της, «αφού οι σημερινοί κάτοικοι της Φυλής καταπιέζονται από συγκεκριμένους επίλυδες που επιχειρούν με την παραβατικότητα αλλά και την πολιτισμική βία να μεταβάλλουν την ταυτότητα της. Και αυτό δεν γίνεται μέσα από χορούς και πανηγύρια, αλλά μέσα από συστηματική και ουσιαστική εργασία, μέσα από συστράτευση όλων μας».
Ηχηρά απούσα από την ιστορική εκδήλωση ήταν η διοίκηση του δήμου Φυλής (με εξαίρεση τον πρόεδρο της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Νίκο Χατζητρακόσια και το νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Καραϊσκάκη) ενώ το παρών έδωσαν οι πρώην δήμαρχοι Νίκος Παπαδήμας, Δημήτρης Μπουραΐμης και Βαγγέλης Χριστοφιλάκης καθώς και οι Δημήτρης Τσιουμπρής και Γιώργος Αβράμης.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η περιοχή έχει τη δυνατότητα μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις να διδάσκεται την ιστορία του εξέφρασε ο Δημήτρης Μπουραΐμης, ο οποίος πρότεινε στο Γιώργο Πραχαλιά και τους προέδρους όλων των συλλόγων να ασχοληθούν σοβαρά και επισταμένα με τη συγγραφή και τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του ευρύτερου δήμου Φυλής ενώ χαρακτήρισε “ένα σώμα” το εθνικοτοπικό στοιχείο της περιοχής.
Η ιστορική διαδρομή που παρουσίασε ο πρόεδρος του συλλόγου Αρκάδων διανθίστηκε με τραγούδια από τη Μύριαμ Μαρίνου και την ορχήστρα της και χορούς από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου.