KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Ήλιε μου, ήλιε μου

HOT STORY

Η Ενέργεια μπροστά, μέσα από επενδύσεις σε υποδομές

05/05/2023 06:14
3 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Το μεγαλύτερο ίσως στοίχημα της χώρας αλλά και συνολικά του πλανήτη είναι σήμερα η ενέργεια. Ζούμε σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων κρίσεων που προκαλούν ανασφάλεια, ενώ παράλληλα είναι πια εμπεδωμένη η ανάγκη για μετάβαση σε μια «πράσινη» εποχή. Το πολύπλοκο αυτό σκηνικό αντιμετωπίζεται με στοχευμένες κινήσεις που αφορούν σε επενδύσεις σε υποδομές και νέες τεχνολογίες αλλά και μια νέα, βιώσιμη, κουλτούρα τόσο των εταιρειών όσο και των πολιτών.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Η ΔΕΠΑ, ως ηγέτιδα στον κλάδο της επιδιώκει να βρίσκεται πίσω από κάθε πρωτοβουλία που θα πάει την ενέργεια μπροστά. Σχεδιάζει μεθοδικά ώστε να αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα αλλά και να εγγυάται την ομαλή τροφοδοσία και λειτουργία της αγοράς. Υλοποιεί διαρκώς βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο στο κομμάτι των υποδομών και των νέων τεχνολογιών, όσο και σε αυτό της βιωσιμότητας και της στήριξης των πολιτών, εν μέσω μεγάλων, διεθνών, πιέσεων.

Η συμμετοχή της εταιρείας στην κατασκευή και εκμετάλλευση της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια κομβική επενδυτική κίνηση αλλά κι ένα αποφασιστικό βήμα γενικότερα για τη χώρα, στην προσπάθεια για πλουραλισμό στο ενεργειακό μείγμα και στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η υλοποίηση αυτού του έργου, με τη σύμπραξη τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της Ελλάδας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Damco Energy) θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς τριών υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσης της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

Η Αλεξανδρούπολη, χάρη και στην απευθείας σύνδεσή της με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ισχυροποιεί ολοένα και περισσότερο την παρουσία της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δημιουργώντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο με φωτοβολταϊκά πάρκα, που υπερβαίνει τα 700 MW. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει στα 1 GW, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που θα διασφαλίσουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό της αλλά και τη διαχρονική ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με την ανάπτυξη έργων υδρογόνου και «πράσινων» καυσίμων.

Μια ηγέτιδα εταιρεία, όμως, οφείλει πέρα από επενδύσεις στον κλάδο της να βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Σε μία χώρα που αντιμετώπισε μια σειρά διαδοχικών κρίσεων, επένδυση και στήριξη αποτελεί και η ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι παρούσα. Το προηγούμενο κρίσιμο διάστημα απορρόφησε μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών επιδιώκοντας τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έλαβαν στήριξη (ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ) ενώ το μέρισμα προς την κοινωνία έφτασε στα 120 εκατομμύρια ευρώ.  

Στήριξη στην κοινωνία όμως σημαίνει και στήριξη στον πλανήτη. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας βελτιώνει διαρκώς το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό της αποτύπωμα έχοντας υιοθετήσει τα κριτήρια ESG και τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης, με στόχο την πράσινη επιχειρηματικότητα κι ένα βιώσιμο μέλλον για όλο τον πλανήτη.

Σε ένα ιδιαιτέρως ρευστό οικονομικό, ενεργειακό και κοινωνικό περιβάλλον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εκπληρώνει με συνέπεια το ρόλο της ως εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας,  συμβάλλει με επενδύσεις και στοχευμένες πρωτοβουλίες στην αναπτυξιακή της πορεία ενώ στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία.

Βρίσκεται με λίγα λόγια πίσω από οτιδήποτε μπορεί να φέρει την Ενέργεια πιο μπροστά.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: