KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

LIFESTYLE

Καλοκαιρινές δροσερές συνταγές από τη Βίκυ Καράμπελα-Μίχα

28/06/2024 19:31
5 '
Vicky Karabela Micha
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Καλοκαιρινές δροσερές συνταγές από τη Βίκυ Καράμπελα-Μίχα. Μια χορταστική σαλάτα του καλοκαιριού, ένα κυρίως πιάτο με μελιτζάνες και ένα γλυκό που ξεχειλίζει σοκολάτα.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Μακαρονοσαλάτα καλοκαιριού

Υλικά

  • 250 γρ. βίδες πολύχρωμες
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
  • 4 στήθη κοτόπουλου κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κοφτές κ.σ. μέλι
  • ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • αλάτι, πιπέρι, θυμάρι φρέσκο

Για το ντρέσινγκ

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.σ. ξίδι
  • 2 κ.γ. μέλι 1 γεμάτη κ.σ.
  • φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1-2 πρέζες αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Για το ντρέσινγκ:

Τοποθετείτε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και δέσουν. Για τις βίδες και το κοτόπουλο: Βάζετε τις βίδες να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζετε καλά, τις μεταφέρετε σε μπολιέρα και τα περιχύνετε με το ντρέσινγκ. Ανακατεύετε να καλυφθούν οι βίδες καλά με το ντρέσινγκ και το αφήνετε στην άκρη. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λ ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Πετάτε το σκόρδο και προσθέτετε στο τηγάνι τους κύβους κοτόπουλου, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές και ψηθεί σωστά. Προσθέτετε τη μουστάρδα και το μέλι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ ακόμα ή μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα το κοτόπουλο. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το μείγμα κοτόπουλου, το ρίχνετε στη μπολιέρα με τις βίδες, ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Προσθέτετε τις ντομάτες ελαφρώς αλατισμένες ανακατεύετε απαλά και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φύλλα θυμαριού. 

Μελιτζάνες με μπεσαμέλ

Υλικά

Για τις μελιτζάνες:

  • 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, πιπέρι, σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • 1 ½ φλ. τσαγιού έτοιμη σάλτσα ντομάτας
  • 1/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
  • 1/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ

Για τη μπεσαμέλ:

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού γάλα
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή μοτσαρέλα

Εκτέλεση

Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες τις αλατίζετε καλά και από τις 2 πλευρές με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι, για μισή ώρα. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε καλά με μπόλικο τρεχούμενο νερό, τις στίβετε ανάμεσα στις παλάμες σας να φύγουν τα πολλά υγρά και τις απλώνετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Για τη μπεσαμέλ

Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς, γρήγορα και ζωηρά με σύρμα για να μη κάνει “γρομπαλάκια” μέχρι να αρχίσει να ψήνετε. Αφαιρείτε από τη φωτιά, προσθέτετε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας διαρκώς το ανακάτεμα. Επαναφέρετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και έλθει σε σημείο βρασμού.

Την αφαιρείτε πάλι από τη φωτιά, προσθέτετε το τυρί, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτείτε προσθέτετε, και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στην άκρη.

Για τις μελιτζάνες:

Αλατοπιπερώνετε τις στραγγισμένες μελιτζάνες. Σε μεγάλο βαθύ πιάτο αναμιγνύετε το αλεύρι με λίγο αλατοπίπερο. Σε άλλο βαθύ πιάτο χτυπάτε τα 2 αυγά με 2 κ.σ. κρύο νερό. Σε τρίτο βαθύ πιάτο ρίχνετε το τρίμμα φρυγανιάς. Παίρνετε τη κάθε φέτα μελιτζάνες τη βουτάτε πρώτα στο πιάτο με το αλεύρι και τη τινάζετε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.

Μετά τη βυθίζετε στα χτυπημένα αυγά και τέλος στο τρίμμα φρυγανιάς. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να καλύψετε με τα μείγματα όλες τις φέτες μελιτζάνας, φροντίζοντας σε κάθε ένα από τα 3 στάδια παναρίσματος να καλύπτονται καλά και από τις 2 πλευρές.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε σπορέλαιο ή ανάμεικτο με ελαιόλαδο και το αφήνετε να κάψει καλά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Τηγανίζετε στο καυτό λάδι τις μελιτζάνες σας, από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τις μεταφέρετε σε δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ελαφρώς ένα πυρέξ με διάμετρο βάσης 18 x 24 εκ. και βάθος 6 εκ. τουλάχιστον. Στρώνετε στο πυρέξ μια στρώση μελιτζάνες και από πάνω με ένα κουτάλι απλώνετε τη μισή σάλτσα ντομάτας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με στρώσεις μελιτζάνας και σάλτσα ζυμαρικών άλλες 2 φορές.

Στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες τη μπεσαμέλ, πασπαλιζετε στην επιφάνεια το 1/2 φλ. τριμμένο τυρί και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ και το τριμμένο τυρί. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε το φαγητό σας να σταθεί και στη συνέχεια το σερβίρετε.

Μους σοκολάτας με γιαούρτι

Υλικά

  • 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 320 ml γάλα πλήρες
  • 320 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση

Κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και τη λιώνετε σε μπεν μαρί. Τη κατεβάζετε από το μπεν μαρί αμέσως μόλις λιώσει. Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι και το γάλα και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα γιαουρτιού γάλακτος, τη λιωμένη σοκολάτα, σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα γιαουρτιού γάλακτος, τη λιωμένη σοκολάτα, σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να έχετε ένα μείγμα με ομοιόμορφο σοκολατένιο χρώμα. Βάλτε τη μους σε μικρά ποτήρια ή μπολ και αφήστε τα στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν σερβίρετε.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: