KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

HOT STORY

Καραγκιοζοπαίχτης ετών… 17! Το παιδί “θαύμα” του θεάτρου Σκιών Στράτος Καμπισιούλης μιλά στη Δ.Ο. για την πολύτιμη τέχνη του

22/02/2024 17:22
Ανανεώθηκε 22/02/2024 17:30
5 '
Καραγκιοζοπαίχτης ετών... 17! Το παιδί "θαύμα" του θεάτρου Σκιών Στράτος Καμπισιούλης μιλά στη Δ.Ο. για την πολύτιμη τέχνη του
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Είναι μόλις 17 ετών, διαπρέπει στην τέχνη του Θεάτρου Σκιών, έχει πάρει αμέτρητα βραβεία, έχει παίξει πολλές παραστάσεις και διαθέτει μία μεγάλη συλλογή με παλιές και νέες φιγούρες. Από τα τέσσερα χρόνια του, όταν είδε την πρώτη του παράσταση, ο Στράτος Καμπισιούλης ήξερε ακριβώς τι ήθελε να κάνει: να διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους με τον Καραγκιόζη, τον Χατζηαββάτη και όλες τις πολύχρωμες φιγούρες μιας εποχής όμορφης, τρυφερής και πολύτιμης. Μαθητής του Θανάση Σπυρόπουλου, ο 17χρονος Στράτος, το παιδί “θαύμα” του θεάτρου Σκιών μαγεύει σε κάθε παράσταση με τις λαρρυγοφωνές και τα λόγια του, χαρακτηρίζει γνήσιο Έλληνα τον Καραγκιόζη, απορρίπτει την τραπ μουσική, θεωρεί ευλογία την επαφή με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και ονειρεύεται έναν κόσμο αυθεντικό και καλό.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Συνέντευξη στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ και το doxthi.gr

1. Πότε ήταν η πρώτη σου γνωριμία με το θέατρο σκιών;

Θέατρο σκιών είδα για πρώτη φορά όταν ακόμη ήμουν τεσσάρων ετών. Από τότε κόλλησα, μαγεύτηκα, χάθηκα! Κάπως έτσι, μέσα σε ένα ηλιόλουστο Κυριακάτικο πρωινό βρήκα με τι θα ασχοληθώ. Δεν το διάλεξα, με διάλεξε. Με παρέσυρε στη μαγεία του. Με θυμάμαι πάντα με μια φιγούρα στα χέρια.

2. Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε να ασχοληθείς με μια τέχνη όχι και τόσο διαδεδομένη σε παιδιά της ηλικίας σου;

Με μάγεψαν οι λαρυγγοφωνές, οι πολύχρωμες φιγούρες, τα σκηνικά, τα πάντα. Όπου οι άλλοι έβλεπαν σκιές, εγώ έβλεπα φως! Μου είχε μπει, για τα καλά το μικρόβιο της τέχνης. Όλα έγιναν αυτόματα σε εμένα. Όσο για το αν είναι διαδεδομένη σε παιδιά της ηλικίας μου, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Τον Καραγκιόζη τον ξέρουν και οι πέτρες! Άλλο που η πλειοψηφία της γενιάς μου δεν καταδέχεται να πάει να τον δει. Δεν τους κατηγορώ. Ίσως φταίνε και οι καραγκιοζοπαίχτες που είδαν στα παιδικά τους χρόνια. Μεγάλη κουβέντα…

3. Έχεις προσπαθήσει να προσαρμόσεις τις ιστορίες του Καραγκιόζη στη σημερινή πραγματικότητα, όπως τις διδάχθηκες;

Οι καραγκιοζοπαίχτες πατάμε με το ένα πόδι στην παράδοση και με το άλλο στο σήμερα. Οι παλαιότερες παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών είναι διαχρονικές (πχ. ο Καραγκιόζης φούρναρης, γραμματικός, μάγειρας κλπ.). Απλά προσθέτουμε στοιχεία επικαιρότητας. Για παράδειγμα στον Καραγκιόζη Μάγειρα, αντί ο Καραγκιόζης να πάει για μάγειρας σε κάποιο εστιατόριο, πάει στο Master Chef. Δημιουργούμε όμως και νέες παραστάσεις, βασιζόμενοι σε επίκαιρα θέματα που μας απασχολούν. 

4. Ποια είναι η στάση των φίλων σου σε αυτό που κάνεις;

Είναι η αλήθεια ότι έχω πολλούς φίλους και σε όλη την Ελλάδα. Είμαι πολύ κοινωνικό άτομο (με τα θετικά και τα αρνητικά που έχει αυτό). Οι φίλοι μου είναι όλων των ηλικιών. Από παιδιά τεσσάρων ετών μέχρι ηλικιωμένοι ετών 90. Οι πολύ στενοί μου φίλοι, είναι λίγοι και καλοί. Όλοι οι φίλοι μου, με στήριζαν και με συνεχίζουν να με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα. Άλλοι έρχονται σε παραστάσεις, άλλοι με βοηθούν στην οργάνωσή τους. Μου δείχνουν τον θαυμασμό τους και με γεμίζουν από αγάπη.

5. Μεταχειρίζεσαι όλους τους ήρωες της σκηνής ή περιορίζεσαι μόνο σε συγκεκριμένα πρόσωπα; 

Ένας καραγκιοζοπαίχτης “μιλάει” όλες τις φιγούρες που παίζουν σε κάθε παράσταση. Όλες οι φωνές βγαίνουν από τον ίδιο λάρυγγα και πιστέψτε με έχει μεγάλη δυσκολία αυτό. Κάνω όσες φωνές χρειάζεται το έργο. Άλλη φορά 20, άλλη 35, άλλη 50 μέχρι και 70 διαφορετικές φωνές! Θέλει ταλέντο και μεράκι για να το πετύχεις. Δεν πρέπει να αλλάξεις μόνο την χροιά, αλλά πολλές φορές και την προφορά σου. Ακόμα και τη γλώσσα σου. Εκεί που μιλάει ο ένας Έλληνας, να παρουσιαστεί ένας Ιταλός. Εγώ θα πρέπει να γνωρίζω Ιταλικά και να μπορώ να τα συνδυάζω με Ελληνικά.

6. Έχεις δώσει πολλές συνεντεύξεις και αμέτρητες παραστάσεις. Σου έχει συμβεί να σε αναγνωρίσουν στο δρόμο;

Στη δουλειά μας, δεν υπήρχε ποτέ μεγάλη αναγνωρισιμότητα, επειδή παίζουμε πίσω από τη σκηνή και δεν μας βλέπει ο κόσμος. Αν και εγώ συνηθίζω να βγαίνω έξω, να μιλάω με τον κόσμο και τα παιδιά. Γενικά, με γνωρίζει κόσμος. Στην Αθήνα πιο σπάνια. Περισσότερο στην Αρκαδία, απ’ όπου κατάγομαι, επειδή παίζω κάθε καλοκαίρι πολλές παραστάσεις. 

7. Τι μουσική ακούς; Συμβαδίζεις με τους συνομηλίκους σου ακούγοντας τραπ;

Όλα τα είδη μουσικής είναι ξεχωριστά και ο καθένας μας έχει το αγαπημένο του. Για να είμαι ειλικρινής, δυσκολεύομαι να κατατάξω την τραπ στα είδη μουσικής. Είναι χυδαία, με αισχρούς στίχους, ειδικά για τις γυναίκες τις οποίες θεωρώ ότι προσβάλλουν πολύ. Προσωπικά, τη μουσική την επιλέγω ανάλογα την περίσταση και τα κέφια μου. Ακούω όλα τα είδη ελληνικής μουσικής (Λαϊκά, ρεμπέτικα, δημοτικά, νησιωτικα, έντεχνα).

9. Τι αγαπάς περισσότερο στον ήρωά σου;

Την αυθεντικότητά του και την καλή του καρδιά! Ο Καραγκιόζης για εμένα, είναι ο πιο γνήσιος Έλληνας. Τον συναντάμε στο πλευρό του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου, του Κατσαντώνη να μάχεται για την ελευθερία της Ελλάδας. Τον βλέπουμε στη μυθολογία και στα λαϊκά μας παραμύθια. Λέει όσα θέλουμε και δεν θέλουμε να ακούσουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή λέει πάντα την αλήθεια ακόμη κι αν μερικές φορές πονάει. Γι’ αυτό ο κόσμος πάει στον Καραγκιόζη, γιατί έχει ανάγκη να ακούει την αλήθεια. Και κάτι ακόμη: πολλοί λένε ότι ο Καραγκιόζης κλέβει. Κάτι που είναι εντελώς λάθος. Ο Καραγκιόζης δεν κλέβει ποτέ! Ποτέ δεν τον βλέπουμε σε διαρρήξεις, φόνους, ληστείες και απάτες. Αν τον δούμε να πάρει κάτι, θα είναι κάποιο φαγητό για να θρέψει την οικογένειά του.

10. Είπες ότι κατάγεσαι από την Αρκαδία και ότι παίζεις συχνά παραστάσεις εκεί. Σε αγκαλιάζουν οι Αρκάδες;

Όχι μόνο με αγκαλιάζουν, με αγαπούν. Είμαι ο καλλιτέχνης τους, το καμάρι τους, μου δίνουν μεγάλη στήριξη. Ο πατέρας μου κατάγεται από το Σταυροδρόμι Αρκαδίας και η μητέρα μου από τον Άγιο Ανδρέα Αρκαδίας. Τα καλοκαίρια γεμίζω πλατείες, γήπεδα, στάδια και συγκινούμαι όταν βλέπω ηλικιωμένους που με θυμούνται από μωρό να έχουν έρθει με τη μαγκούρα να με δουν. Είναι ευλογία για μένα.

11. Που μπορεί να σε δει ο κόσμος;

Δεν έχω κάποιο μόνιμο χώρο που κάνω παραστάσεις. Παίζω όπου μου ζητηθεί. Σε παιδικά πάρτι, εκδηλώσεις κλπ. Ο κόσμος μπορεί να με βρει στα social media ή στο τηλ. 6985704087.

Σε ευχαριστούμε πολύ Στράτο

Και εγώ σας ευχαριστώ.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: