KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ

Λαχταριστές εποχικές συνταγές με κολοκύθα από τη Βίκυ Καράμπελα Μίχα

02/11/2024 21:24
4 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Η Βίκυ Καραμπελα Μίχα μας προτείνει λαχταριστές εποχικές συνταγές με βασικό υλικό την γλυκιά κολοκύθα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του φθινοπώρου. Εμπνευσμένη από τις γεύσεις και τα αρώματα της εποχής, η Βίκυ μας δείχνει πώς να αξιοποιήσουμε την κολοκύθα σε αλμυρές και γλυκές δημιουργίες, ιδανικές για το καθημερινό και το γιορτινό τραπέζι.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA
Βελουτέ κολοκύθας

Υλικά:

  • 800 γρ. κολοκύθα
  • 2 μέτριες γλυκοπατάτες
  • 3 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1.100 ml ζωμός λαχανικών ή κότας
  • 200 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 30 ml
  • Αλάτι, φρέσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
  2. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα, τη γλυκοπάτατα, το καρότο, το κρεμμύδι, το λάδι και τα μπαχαρικά.
  3. Απλώνουμε τα λαχανικά σε ταψί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Πολτοποιούμε τα ψημένα λαχανικά σε δύο δόσεις με τον ζωμό και άλλα υγρά από το ταψί.
  5. Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, και ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Αν είναι πυκνή, προσθέτουμε ζεστό ζωμό και σερβίρουμε.

Κολοκυθοτυρόπιτα

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι κατσικίσιο
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού ρακή ή άσπρο ξίδι
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό ψίχα κολοκύθας, τριμμένη
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, τριμμένη
  • 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 4 αυγά
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρέσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ψήσιμο:

  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:

  1. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε την κολοκύθα και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε ρίγανη, άνηθο και δυόσμο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε λίγο ακόμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Για τη ζύμη:

  1. Στο μίξερ χτυπάμε γιαούρτι, αυγά, ελαιόλαδο, ρακή, αλάτι, μπέικιν πάουντερ, και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για να γίνει ζύμη.
  2. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Για την πίτα:

  1. Λαδώνουμε ταψί και πασπαλίζουμε με μισό σουσάμι. Ανοίγουμε τη μισή ζύμη και τη στρώνουμε στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  2. Απλώνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 170°C για 40-50 λεπτά.

Μοσχαράκι με κολοκύθα στην κατσαρόλα

Υλικά:

  • 1.200 γρ. μοσχαρίσια ελιά, κομμένη
  • 1½ κιλό κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • 2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, φρέσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με γαρίφαλο, κανέλα και δάφνη. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε το κρέας.
  2. Προσθέτουμε σκόρδο, κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, βράζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
  3. Προσθέτουμε την κολοκύθα και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Υλικά:

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό ψίχα κόκκινης κολοκύθας, τριμμένη
  • 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι
  • 1 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα, χονδροσπασμένα
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή
  • 1 κούπα σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1/2 κούπα γαλέτα ή σιμιγδάλι

Για το φύλλο:

  • 2 + 1/3 κούπες αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 5 κουτ. σούπας ρακί

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:

  1. Τρίβουμε την κολοκύθα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη και τη βάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε να στραγγίσει όλη τη νύχτα. 2. Την επόμενη μέρα, στύβουμε την κολοκύθα για να φύγουν όλα τα υγρά. Τη μεταφέρουμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε το ρύζι, τα καρύδια ή αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μέλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη γαλέτα και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά..

Για το φύλλο:

  1. Βάζουμε σε βαθύ μπολ ή στο μίξερ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και εύπλαστο ζυμάρι. Το χωρίζουμε στα δύο, το ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, πλάθουμε σε μπάλες και αφήνουμε στην άκρη για λίγο να ξεκουραστούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε ένα ταψί Σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη που ανοίγει τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης σε φύλλο με διαστάσεις μεγαλύτερες από του ταψιού. Το στρώνουμε στο ταψί καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε και τη δεύτερη μπάλα ζύμης σε φύλλο όσο το ταψί και καλύπτουμε τη γέμιση. Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες της ζύμης που εξέχουν φτιάχνοντας ένα λεπτό στεφάνι στην περιφέρεια. Χαράσσουμε σε κομμάτια. Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια και ψήνουμε την κολοκυθόπιτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την κολοκυθόπιτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
SOFRONI VANITASOFRONI VANITA
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: