KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Ήλιε μου, ήλιε μου

HOT STORY

Μαρία Ναυροζίδου: «Σοφόκλεια σημαίνει Σεπτέμβρης και Σεπτέμβρης σημαίνει Σοφόκλεια»

12/09/2017 17:41
Ανανεώθηκε 12/09/2017 17:45
6 '
ΝΑΥΡΟΖΙΔΟΥ
ΕΛΤΑΕΛΤΑ

Τα «Σοφόκλεια 2017» φέρουν αναμφίβολα το αποτύπωμά της. Σταθερά και μεθοδικά κατόρθωσε να καθιερώσει τον θεσμό στη συνείδηση του κόσμου και να τον φέρει στην «αφρόκρεμα» των πολιτιστικών τεκταινόμενων του Λεκανοπεδίου. Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Μαρία Ναυροζίδου μιλά στη Δ.Ο για τα «Σοφόκλεια», τους στόχους και τα όνειρά της για τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό των Αχαρνών και όχι μόνο.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

ΕΡ: Σοφόκλεια 2017.Ποιος είναι ο κύριος στόχος της όλης προσπάθειας;

Κατ’ αρχήν θα ήταν σκόπιμο πριν σας απαντήσω για τον κύριο στόχο της όλης προσπάθειας να αναφερθώ στο σκοπό του συγκεκριμένου θεσμού. Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός του θεσμού «Σοφόκλεια» είναι να τιμήσουμε με το δικό μας τρόπο τον Έλληνα τραγικό ποιητή της κλασικής εποχής.

Ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης είναι οι τρεις(3) τραγικοί ποιητές των οποίων έχουν σωθεί ολοκληρωμένα έργα και σύμφωνα με αρχαίες μαρτυρίες φαίνεται ότι έγραψε περίπου 123 έργα από τα οποία παραδίδονται ολοκληρωμένες, δυστυχώς για εμάς, μόνο επτά(7) τραγωδίες.

Παράλληλα, σκοπεύουμε να ψυχαγωγήσουμε και να εμψυχώσουμε τους δημότες του Δήμου μας καθώς επίσης και τους δημότες όμορων Δήμων. Κι αυτό το προγραμματίζουμε να το πετύχουμε με τη δύναμη, τη ψυχική Καλλιέργεια και τη θετική ενέργεια για την αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας που όλοι μας αντιμετωπίζουμε.

Ο Στόχος μας είναι πολλαπλός!

Αφ’ ενός να χειραγωγήσει, να διδάξει και αφ’ ετέρου να νουθετήσει τον ψυχικό, όσο και τον πνευματικό κόσμο του καθενός μας για το αύριο. Επιπλέον μέσα από το διάλογο να δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν γνώμες, ιδέες και ανάγκες προκειμένου να διορθώσουμε ή και να λύσουμε θέματα καθημερινότητας. Πιστεύω πως με το τρόπο αυτό γινόμαστε καλύτεροι ως Άνθρωποι και πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες του Δήμου μας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα.

ΕΡ: Κάποιοι θεωρούν  ότι σ’ έναν πτωχευμένο δήμο δεν υπάρχουν περιθώρια για “άρτο και θεάματα”! Ποια είναι η άποψή σας;

Η πτώχευση στο Δήμο μας είναι μόνο λογιστική, δηλαδή τεχνητή.

Σε καμία περίπτωση δεν ομιλούμε για πτώχευση συναισθημάτων, Ανθρωπιάς και κυρίως Καθαρότητας στις σκέψεις και στις πράξεις, αφού η ΔΗΚΕΑ ως φορέας και οργανωτής του συγκεκριμένου θεσμού με διαυγές πρόσωπο, με αγάπη για τον Άνθρωπο και με σεβασμό στον Πολιτισμό μας, προσφέρει «και Άρτο και Θεάματα».

Η εμπιστοσύνη και η πίστη σε αυτό που κάνουμε μας χαρακτηρίζει και μας διακρίνει ανάμεσα σε τόσους Δήμους της χώρας μας.

Δεν είναι υπερβολή στο σημείο αυτό να σας κάνω κοινωνούς ότι ακόμη και επικριτές μας, μάς αναγνωρίζουν για το έργο μας, για την προσφορά της ΔΗΚΕΑ και μας συγχαίρουν γι’ αυτό.

Η Ταυτότητά μας διαμορφώνει την Πολιτική μας και όχι η Πολιτική την ταυτότητά μας… Γι’ αυτό ως Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ τους καλωσορίζω και τους εύχομαι «Καλή Διασκέδαση» αφού η αγωγή της Ψυχής είναι υπόθεση όλων μας για εμάς, όσο και για τα παιδιά μας καθώς και για τα παιδιά των παιδιών μας.

ΕΡ: Με τι κριτήριο επιλέγετε τις παραστάσεις και γιατί δεν εντάσσετε περισσότερες συναυλίες στο πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα θεατρικό φεστιβάλ κατά κύριο λόγο.

Το μόνο ίσως κριτήριο όπου επιλέγουμε τις παραστάσεις μας είναι να ψυχαγωγήσουμε και να ευχαριστήσουμε, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δημοτών μας ανεξαρτήτου ηλικίας.

Το ποικίλο πρόγραμμα μας είναι ελεγμένο  και προσαρμοσμένο στις επιθυμίες και στις ανάγκες  της κάθε ηλικίας.

Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ ότι η πρώτη θεατρική εμφάνιση του Σοφοκλή έγινε σε δραματικό αγώνα όπου αντιμετώπισε τον κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό του τραγωδό Αισχύλο, τον οποίο ο Σοφοκλής εκτιμούσε και σεβόταν, και πήρε την πρώτη του νίκη. Ο Σοφοκλής ήταν στους Αθηναίους πολύ δημοφιλής, λόγω και των πολιτικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων του, σε αντίθεση με τον νεώτερο φίλο του, τον Ευριπίδη, ο οποίος ήταν μάλλον αντιπαθής λόγω του απομονωμένου τρόπου ζωής του.

Στο επίκεντρο των έργων τού Σοφοκλή βρίσκεται το άτομο, το οποίο έρχεται σε αναπόφευκτη, τραγική και ένοχη σύγκρουση με την τάξη που εκπροσωπούν οι θεοί. Αν και ιδιαίτερα ευσεβής στη ζωή του ο Σοφοκλής, πράγμα που επηρεάζει τα έργα του, δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη στάση έναντι αυτής των θεών, παρότι το πεπρωμένο των ανθρώπων είναι αναπόδραστα προδιαγεγραμμένο από τις βουλές των θεών, οι οποίες δεν είναι όμως πια αυθαίρετες και τυχαίες, όπως σε παλαιότερους τραγικούς, αλλά σκόπιμες και μελετημένες.

Έτσι και για εμάς, στη ΔΗΚΕΑ το επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι ο δημότης του σήμερα που αντιμετωπίζει πολλαπλά σοβαρά θέματα καθημερινότητας και επιβίωσης. Δεδομένων όλων των παραπάνω θεωρούμαι ότι οι θεατρικές παραστάσεις κατέχουν τον κύριο όγκο του προγράμματος του θεσμού των «Σοφόκλειων»,  χωρίς να αφήνουμε ανεπηρέαστη την αγωγή της ψυχής μας από τη Μουσική, το Χορό κα.

Τέλος, δε θα το έλεγα Φεστιβάλ, αφού η σειρά των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα ουδέποτε πήραν πανηγυρικό χαρακτήρα πόσο δε μάλλον διαγωνιστικού χαρακτήρα.

ΕΡ: Πως ονειρεύεστε τα Σοφόκλεια; Και τι αλλαγές κάνετε προς την κατεύθυνση βελτίωσης, προόδου και ανάδειξης του θεσμού;

Στην εποχή των χαμένων αξιών, των κλονισμένων αρχών και κυρίως σε μία εποχή όπου ιδανικά και πατρίδα τείνουν να θεωρηθούν άγνωστες λέξεις το να συνεχίζεις να κάνεις όνειρα για εσένα, για τα παιδιά σου είναι ίσως και η μόνη απάντηση απέναντι στο αδιέξοδο της καθημερινότητάς μας. Η αγάπη του κόσμου και η απλή, ειλικρινή και τόσο ανθρώπινη παρατήρησή του για το οτιδήποτε μας δίνει το κίνητρό να γινόμαστε σε κάθε μας προσπάθεια ακόμη καλύτεροι. Γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι θέμα συλλογικής προσπάθειας και όχι προσωπική υπόθεση ή κάποιο στοίχημα ηγετικών κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Κάθε χρονιά η ακτίνα όσων συμμετέχουν στο συγκεκριμένο θεσμό γίνετε μεγαλύτερη. Οι συνεργασίες με τους παραγωγούς εκτείνεται και εκτός συνόρων περιφέρειας. Καταφέραμε και περάσαμε το μήνυμα ότι «Σοφόκλεια σημαίνει Σεπτέμβρης και Σεπτέμβρης σημαίνει Σοφόκλεια» και προχωράμε για υψηλότερους και πλατύτερους στόχους. Το μυστικό μας είναι η Αγάπη σε ότι λέμε και κάνουμε, ο Σεβασμός που εμπνέουμε και δεν επιβάλλουμε κοιτώντας στα μάτια τον κάθε  δημότη μας, τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες τους με Ειλικρίνεια και Καθαρότητα προσώπου να τους δώσουμε την δύναμη μέσα από το Πολιτισμό να συνεχίσει να αγωνίζεται στην καθημερινότητά τους.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράληψή μου, ως Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ να μην ευχαριστήσω και δημόσια τους συνεργάτες μου που εναρμονίστηκαν, άλλοτε ευκολότερα και άλλοτε μη,  με τις υψηλού τύπου οργανωτικές προδιαγραφές του συγκεκριμένου θεσμού «Σοφόκλεια 2017».

Με έντονη και συστηματική ατομική και συλλογική δουλειά μπορέσαμε να κάνουμε και για φέτος το Όνειρό μας Πραγματικότητα. Και συνεχίζουμε … να Οραματιζόμαστε τα «ΣΟΦΟΚΛΕΙΑ 2018»

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: