KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τα είπε «έξω από τα δόντια» για τη χρόνια ανοχή και ατιμωρησία της παραβατικότητας «ευάλωτων ομάδων» – Η αναφορά στον Μάριο (βίντεο)

14/07/2026 22:24
4 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ASDA arthroASDA arthro

Σε μία από τις πλέον ευθείες τοποθετήσεις για τα χρόνια προβλήματα ασφάλειας στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για πολυετή αδράνεια του κράτους, ατιμωρησία και κυριαρχία της παραβατικότητας. Από την εκδήλωση για το σχέδιο « Αριάδνη» στους Αγίους Αναργύρους αναφέρθηκε ακόμη και στον 11χρονο Μάριο Σουλούκο, συνδέοντας την τραγωδία που συνέβη στο προαύλιο ενός σχολείου στις Αχαρνές με όσα, όπως είπε, το κράτος ανεχόταν επί χρόνια.

LOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIA

«Βλέπε Μάριος, που προχθές υπήρξε, επιτέλους, καταδίκη για τον μικρό Μάριο. Επιτέλους! Και μάλιστα βαριά καταδίκη. Μετά από πάρα πολλά χρόνια, σχεδόν κάτι λιγότερο από δέκα χρόνια». Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην υπόθεση που σημάδεψε τις Αχαρνές και συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα.

GIACHALI MARIA
ALMA FRONTISTIRIA
GRAMMATAKIA KENTRO MELETIS
HLEKTROFOTISTIKH

Η αναφορά στον 11χρονο Μάριο Σουλούκο δεν ήταν τυχαία. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη χρησιμοποίησε την τραγωδία ως ένα από τα πλέον δραματικά παραδείγματα των συνεπειών που, κατά τον ίδιο, είχε η πολυετής ανοχή στην παραβατικότητα και η αδυναμία επιβολής του νόμου σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Μάριος έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2017. Σχεδόν εννέα χρόνια αργότερα ήρθε η βαριά δικαστική απόφαση για την υπόθεση, στην οποία είχαν κατηγορηθεί δύο άνδρες Ρομά. Ο βασικός κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιχείρησε να περιγράψει ευθέως τι, κατά την άποψή του, πήγε λάθος για πολλά χρόνια στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική. «Ποιοι είναι οι λόγοι που η περιοχή έχει εμφανίσει όλα αυτά τα προβλήματα; Είναι γνωστοί οι λόγοι», είπε.

Αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες» και σε μια «κακή συνθήκη» που διαμορφώθηκε επί σειρά ετών. «Ποια ήταν η συνθήκη; Ότι κυριάρχησε η παραβατικότητα και η ατιμωρησία. Για πολλά χρόνια», τόνισε. Έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα της παραβατικότητας σε συγκεκριμένους οικισμούς και της αδυναμίας του κράτους, επί σειρά ετών, να εφαρμόσει αποτελεσματικά τον νόμο.

Μια κατάσταση που οι κάτοικοι των Αχαρνών γνωρίζουν πολύ καλά.Άσκοποι πυροβολισμοί, όπλα που εκπυρσοκροτούν σε γλέντια, σφαίρες που έχουν κατά καιρούς εντοπιστεί σε ταράτσες και μπαλκόνια και μια διαρκής αίσθηση φόβου αποτέλεσαν για χρόνια κομμάτι της καθημερινότητας σε γειτονιές που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς υψηλής παραβατικότητας.

Η δολοφονία του Μάριου αποτέλεσε την πιο τραγική κορύφωση αυτής της πραγματικότητας.

«Ο αστυνομικός στην ουσία φοβόταν»

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η περιγραφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη στάση του κράτους τα προηγούμενα χρόνια. «Για πολλά χρόνια τηλεφωνούσε ο πολίτης στο Αστυνομικό Τμήμα λέγοντας ότι “μου κλέψανε το αυτοκίνητο, μου κλέψανε την περιουσία, εισέβαλαν στο σπίτι μου, σπάσανε το λεωφορείο, σπάσανε το τρένο, υπάρχει παρενόχληση, υπάρχουν πυροβολισμοί”», είπε.

Και συνέχισε: «Ο αστυνομικός, όταν τον καλούσαν στο τηλέφωνο, περίπου αδιαφορούσε ή έλεγε ότι “δεν έχω τη δυνατότητα να παρέμβω”, γιατί στην ουσία φοβόταν».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέδωσε την κατάσταση σε «αδράνεια και ολιγωρία» από την πλευρά του κράτους. «Υπήρξε για πολλά χρόνια μια αδράνεια και ολιγωρία από την πλευρά αυτού που λέμε κράτος. Αυτού που λέμε κράτος δικαίου, αυτού που λέμε κράτος του νόμου και της τάξης», ανέφερε.

130 αστυνομικοί μέσα στους οικισμούς

Σήμερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το κράτος επιχειρεί να αντιστρέψει αυτή την εικόνα με μόνιμη και καθημερινή αστυνομική παρουσία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στις νέες Ομάδες Πρόληψης και Διαμεσολάβησης, επισημαίνοντας ότι 130 αστυνομικοί βρίσκονται μέσα στους οικισμούς και επιχειρούν καθημερινά.

Παράλληλα, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ. και ΔΡΑΣΗ έχουν ενισχυμένη παρουσία στις περιοχές αυξημένης παραβατικότητας.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Κοινωνία των Πολιτών και τους τοπικούς φορείς σε συστράτευση με την Ελληνική Αστυνομία.

«Εργαζόμαστε καθημερινά για να διατηρούμε τις πόλεις της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής ασφαλείς, τις συνοικίες, τις γειτονιές σας, τα σπίτια σας», τόνισε. Και έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «Όλοι να αισθάνεστε ότι υπάρχει ένα κράτος που προστατεύει στο πλαίσιο του νόμου, της τάξης και του Συντάγματος. Ότι δεν αφήνει την παραβατικότητα να κυριαρχεί, ότι δεν αφήνει αυτούς τους αυθαίρετους παραβάτες, οι οποίοι έμαθαν για πολλά χρόνια ατιμώρητα να καταστρέφουν περιουσίες και πολλές φορές ζωές».

«Θα συνεχίσουμε ως άγρυπνοι φρουροί να προστατεύουμε τη ζωή σας, τα παιδιά σας, τις οικογένειές σας και την περιουσία σας», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
ARIS BANNERARIS BANNER
Κοινοποιήστε την ανάρτηση:
Άννα Χοχλάκη
Συντάκτης
Άννα Χοχλάκη

Η Άννα Χοχλάκη έχει 30 χρόνια εμπειρία στη Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, γραφεία Τύπου και εφημερίδες σε κεντρικά μέσα και ειδικεύεται σε θέματα Tοπικής Aυτοδιοίκησης.