ΕΛΛΑΔΑ
Νέα “χαράτσια” για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
13/09/2016 16:32
1 '
Νέα χαράτσια, εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, αναμένουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα και ειδικότερα όσους θελήσουν να νοικιάσουν ή να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο, αφού θα πρέπει να συγκεντρώσουν τρία νέα έγγραφα.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, πρόκειται για τα πιστοποιητικά:
- Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου
- Πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας
- Βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (τέλος που εισπράττεται από τους δήμους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ).
Αυτά τα πιστοποιητικά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα:
- Ενεργειακό πιστοποιητικό
- Πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
Με βάση τους υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς που επικαλείται η «Καθημερινή», αυτά τα τρία νέα έγγραφα ανεβάζουν το κόστος για κάθε ένα από τα κτίρια που έχει στην κατοχή του ο ιδιοκτήτης ούτε λίγο ούτε πολύ στα 1.000 ευρώ.
Μάλιστα στην περίπτωση της Ταυτότητας Κτιρίου, της οποίας το κόστος υπολογίζεται μίνιμουμ στα 300 με 400 ευρώ και θα πρέπει να εκδοθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να την ανανεώνουν ανά επτά έτη, γεγονός που ανεβάζει το κόστος, καθώς η κάθε ανανέωση απαιτείται να γίνεται από μηχανικό, ο οποίος έχει αμοιβή τουλάχιστον 300 ευρώ.








