KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΦΥΛΗ

Ποιοι και πώς γλύτωσαν από την κατεδάφιση τον παλαιό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής. Προγραμματική σύμβαση για την αποκατάστασή του

14/08/2017 09:12
Ανανεώθηκε 14/08/2017 09:14
3 '
doxthi.gr|μεταβυζαντινός ναός, Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής, Φυλή
Φωτό: δήμος Φυλής
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την αποκατάσταση του παλαιού, μεταβυζαντινού ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής, βασισμένη σε μελέτη του 2008, αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα δήμος Φυλής, περιφέρεια Αττικής, αρχαιολογική υπηρεσία και η εκκλησία.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Από το χθές…

Ο Ναός της Κοιµήσεως της Θεοτόκου Φυλής έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο µνηµείο και προστατεύεται από τις διατάξεις του ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στο 1992, η τότε δημοτική αρχή Φυλής θέλησε να προχωρήσει στην κατεδάφιση του, προκειμένου να χτιστεί ο νέος ναός, γεγονός με τον οποίο αντέδρασε έντονα ο παπα – Δημήτρης, τότε (και νυν) ιερέας της ενορίας, πρωτοστατώντας μαζί με την αντιπολίτευση και κατοίκους σε παραστάσεις διαμαρτυρίας.  Οι ίδιοι, άλλωστε, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την κατασκευή νέου ναού, χωρίς να κατεδαφιστεί το ιστορικό εκκλησάκι.

Μάλιστα, ο παπα-Δημήτρης με κατοίκους της περιοχής δημιούργησαν μια εκκλησιαστική επιτροπή, η οποία ανέλαβαν να συγκεντρώσουν, μέσω εράνου, το ποσό που απαιτούνταν για την κατασκευή ενώ ο Δημήτρης Μπουραΐμης, ως ιδιώτης μηχανικός, έκανε δωρεά τα αρχιτεκτονικά σχέδια και την οικοδομική άδεια. ‘Ηταν τόσο ζωτικής σημασίας εκείνη την εποχή για τους κατοίκους της Φυλής, που είναι χαρακτηριστικό ότι η κατασκευή της νέας εκκλησίας στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στα χρήματα των δημοτών. Η αποπεράτωσή της ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2002, με χρήματα του δήμου ενώ τα θυρανοίξια έγιναν λίγο καιρό αργότερα.

… στο σήμερα

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Δημήτρης Μπουραΐμης, ως δήμαρχος πλέον του πρώην δήμου Φυλής, προχώρησε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού, βάσει της οποίας του δόθηκε η δυνατότητα να προχωρήσει σε μελέτη αποκατάστασης και στην υλοποίηση του έργου. Η μελέτη ανατέθηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο και πήρε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις στα μέσα του 2008.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ώριμη και εγκεκριμένη μελέτη (η οποία θα έπαιρνε την άγουσα για τη μετουσίωσή της σε έργο) η εφαρμογή του Καλλικράτη, η συνένωση των τριών δήμων (Άνω Λιοσίων, Φυλής, Ζεφυρίου) και η μικρής διάρκειας δημοτική θητεία του 2011- 2014 (μόλις 3,5 χρόνια) επέφερε μια σειρά από λειτουργικά και πρακτικά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν, με αποτέλεσμα θέματα που δεν έχριζαν άμεσης προτεραιότητας να μείνουν πίσω.

Τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιούλιο του 2017, η διοίκηση Παππού αποφάσισε να προχωρήσει το έργο και έφερε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου και τριών συναρμόδιων φορέων, με βάση την εγκεκριμένη μελέτη του 2008. Το έργο θα υλοποιηθεί µε αυτεπιστασία από το υπουργείο Πολιτισμού, θα χρηματοδοτηθεί από το δήμο και ο προϋπολογισµός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 480.000,00 ευρώ.

Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι το υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και φορέας λειτουργίας ο Ιερός Ναός Κοιµήσεως Θεοτόκου Φυλής.

 

 

 

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: