KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΦΥΛΗ

Σε αδιέξοδο το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής. “Ο Τζάμπας πέθανε” λέει το περιβάλλον του Χρήστου Παππού

06/04/2026 19:37
Ανανεώθηκε 07/04/2026 08:58
3 '
Σε αδιέξοδο το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής. "Ο Τζάμπας πέθανε" λέει το περιβάλλον του Χρήστου Παππού
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ARIS BANNERARIS BANNER

Με ένα “περίεργο συγχρονισμό” από τα δυο επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής (ώστε να μην καταθέσουν προσφορές και να κηρυχθεί άγονος;) έληξε ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη και λειτουργία του στη θέση «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Στο στόχαστρο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη μπήκε από πηγές των υποψήφιων επενδυτών ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ωστόσο ο ίδιος είναι κατηγορηματικός: “Ο τζάμπας πέθανε”. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πώς θεώρησε το αρχικό τίμημα χαμηλό, έκανε συγκεκριμένη αντιπρόταση με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής και δεν υποχώρησε από αυτήν, παρά τις πιέσεις.

Μια από αυτές τις “πιέσεις” θεωρείται ουσιαστικά και η έλλειψη προσφορών στον διαγωνισμό από τα επενδυτικά σχήματα. Γνώστες του θέματος είναι απόλυτοι: η έλλειψη προσφορών δε σημαίνει έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά μοχλός πίεσης για να πετύχουν καλύτερη συμφωνία από όλες τις πλευρές – και ιδιαίτερα από την πλευρά του Δήμου, που είναι και ο τελικός αποδέκτης.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η κωλυσιεργία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που είχε σαν αποτέλεσμα το έργο να χάσει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 21 εκατ. ευρώ. Με αυτά και με εκείνα, οδηγήθηκε σε άδοξο τέλος ο διαγωνισμός για το ακίνητο στη Φυλή που θα στέγαζε τα εμπορευματικά πρακτορεία του Ελαιώνα.

Τι είχε ζητήσει ο Δήμος Φυλής

Το τίμημα που είχε ζητήσει ο Δήμος Φυλής από τους υποψήφιους παραχωρησιούχους ήταν το εξής:

  • εφάπαξ 8,9 εκατ. ευρώ, με το “καλημέρα”.
  • 2,5 εκατ. ευρώ ετήσιο μίσθωμα για 35 χρόνια, αναπροσαρμοζόμενο με βάση τον πληθωρισμό και
  • 6% επι του συνολικού ακαθάριστου τζίρου του παραχωρησιούχου του ακινήτου

Σύμφωνα με αποκλειστικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αρχικό τίμημα που είχε προσφερθεί στον Δήμο ήταν πολύ χαμηλό, της τάξης των 12-14 εκατομμυρίων συνολικά και μάλιστα με δόσεις: 2 εκατομμύρια δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, άλλα 2 μετά από 4 χρόνια και εξόφληση ύστερα από πολλά χρόνια. Ο δήμαρχος Φυλής απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη τη συγκεκριμένη πρόταση, έβαλε ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή και με βάση την εκτίμηση του, καθόρισε την αντιπρόταση του.

Αντιπρόταση, την οποία το ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήρισε “δύσκολο να βγει”, αλλά και πάλι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αυτί του Χρήστου Παππού, δεν “ίδρωσε”: “Το χωράφι δεν είναι ντομάτα να σαπίσει” φέρεται να τους απάντησε και, κάπως έτσι, ο διαγωνισμός οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Εξάλλου, όπως σημείωσε, ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του. «Εμείς αυτό ζητάμε» ανέφερε, προσθέτοντας: «Για εμάς το ακίνητο έχει 100 εκατ. ευρώ αξία και αυτό είναι ένα ακίνητο του Δήμου. Δεν είναι δικό μου. Επειδή εξυπηρετώ συμφέροντα του Δήμου, δεν μπορώ να ζητήσω κάτι λιγότερο».

Υπενθυμίζεται, ότι δύο επενδυτικά σχήματα είχαν παραμείνει να εκδηλώνουν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό: Το πρώτο είναι η κοινοπραξία  της Goldair Group (όμιλος Κ. Καλλίνικου) με Aegean Oil (όμιλος Δ. Μελισσανίδη) και της Aktor, και το δεύτερο εκείνο της Newsphone (όμιλος Απέργη).

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: