ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Συναγερμός σε Αχαρνές, Φυλή, Πετρούπολη, Ίλιον και Αγίους Αναργύρους – Στην Κατηγορία 5 όλη η Αττική
21/07/2026 15:37
Ανανεώθηκε 21/07/2026 15:38
3 '
Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται την Τετάρτη 22 Ιουλίου ολόκληρη η Αττική, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ανεβαίνει στο ανώτατο επίπεδο, την Κατηγορία 5. Στο «κόκκινο» βρίσκονται, μεταξύ άλλων, Αχαρνές, Φυλή, Πετρούπολη, Ίλιον και Άγιοι Ανάργυροι–Καματερό, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να τίθενται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Τετάρτη 22 Ιουλίου, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού, Κατηγορία 5, για ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής.
Αυτό σημαίνει ότι στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας βρίσκονται και οι Δήμοι Αχαρνών, Φυλής, Πετρούπολης, Ιλίου και Αγίων Αναργύρων–Καματερού, όπου απαιτείται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή τόσο από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας όσο και από τους πολίτες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η κατάσταση σε Αχαρνές και Φυλή, λόγω της άμεσης γειτνίασής τους με τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, αλλά και των μεγάλων δασικών και περιαστικών εκτάσεων που υπάρχουν στα διοικητικά τους όρια.
Αυξημένη επαγρύπνηση απαιτείται και στην Πετρούπολη, λόγω της γειτνίασης με το Ποικίλο Όρος και τις εκτάσεις φυσικής βλάστησης, ενώ σε επιφυλακή τίθενται και οι υπηρεσίες σε Ίλιον και Αγίους Αναργύρους–Καματερό, καθώς η Κατηγορία 5 καλύπτει το σύνολο της Αττικής και οποιαδήποτε πυρκαγιά υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί με μεγάλη ταχύτητα.
Η Κατηγορία 5 αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς και σηματοδοτεί συνθήκες ακραίου κινδύνου, κατά τις οποίες ενδεχόμενες πυρκαγιές μπορούν να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να καταστούν ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπισή τους.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την Περιφέρεια και τους Δήμους, προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων πυρκαγιάς.
Για τις περιοχές της Δυτικής και Βορειοδυτικής Αττικής, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις παρυφές της Πάρνηθας και του Ποικίλου Όρους, στις εκτάσεις με ξερή βλάστηση, καθώς και στα σημεία όπου το φυσικό περιβάλλον εφάπτεται ή βρίσκεται πολύ κοντά στον αστικό ιστό.
Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν αυστηρά οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ύπαιθρο μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων, κλαδιών και υπολειμμάτων καθαρισμού, τη χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, τη χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και την απόρριψη αναμμένων τσιγάρων.
Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών.
Εκτός από την Αττική, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατηγορία 5 προβλέπεται επίσης σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Κορινθία, ενώ αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας βρίσκονται στην Κατηγορία 4, δηλαδή σε πολύ υψηλό κίνδυνο.
Οι πολίτες σε Αχαρνές, Φυλή, Πετρούπολη, Ίλιον και Αγίους Αναργύρους–Καματερό καλούνται να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και, σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό ή φωτιά, να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.














