KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Θα φυσήξει, θα δροσίσει;

ΑΧΑΡΝΕΣ

Συναντήσεις για να ξεσφίξει η οικονομική “θηλιά” του δήμου Αχαρνών

17/07/2016 19:01
3 '
syskepsi.ypes
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Αντικείμενο διευρυμένης σύσκεψης,στο Υπουργείο Εσωτερικών, αποτέλεσε η οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών ο οποίος-ίσως ν΄αποτελεί και πανελλαδική περίπτωση-δεν έχει ακόμα Προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα της συνάντησης, η υποχρέωση του Δήμου Αχαρνών να προσκομίσει, αμεσότατα – το πολύ μέχρι τη Δευτέρα το πρωί – όλα τα οικονομικά στοιχεία εκείνα, που να αποδεικνύουν τη χρηστή διαχείριση της Διοίκησης, ώστε να αναζητηθούν, πρακτικά πλέον, οι λύσεις που θα “βγάλουν” από το οικονομικό “αδιέξοδο” τον Δήμο. 

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Το γεγονός ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος υπουργός Παν. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κων/νος Βαρλαμίτης,ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός και υπηρεσιακοί παράγοντες δείχνει ότι-η συνάντηση-δεν είχε απλά και μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς το πρόβλημα του δήμου δεν είναι τωρινό.

Στην αρχή της σύσκεψης ο δήμαρχος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης, αναφερόμενος στο ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Αχαρνών το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 10,27 εκ ευρώ, όπως προκύπτει από τις δυο εκθέσεις των ορκωτών λογιστών για τις χρήσεις 2013-2014 και 2005-2006 και επιβεβαιώνεται από τον έλεγχο των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (αριθμ. πρωτ. 2/ 82633/ΔΔΕ στις 28/12/2015).

Το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκ ευρώ με την εφαρμογή του άρθρου 12 της ΚΥΑ 26945 περί κατάρτισης προϋπολογισμών των ΟΤΑ (ΦΕΚ 1621 Β’ 31/7/2015) επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Αχαρνών για το 2016 με το αντίστοιχο ποσό. Ο κ. Κασσαβός -όπως επισημαίνεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου-αναφέρθηκε και στην ανάγκη ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Αχαρνών, θέμα για το οποίο ο κ. Κουρουπλής έδειξε θετική προαίρεση καθώς απασχολεί πολλούς του δήμους της Ελλάδος.

Μετά το τέλος σύσκεψης ο κ.Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Όπως είχα δεσμευτεί στη προχθεσινή μου συνάντηση με τον Δήμαρχο Αχαρνών στο γραφείο του, η κυβέρνηση αρχίζει βήμα-βήμα να προσπαθεί να βοηθήσει στη επίλυση σοβαρότατων προβλημάτων, που ταλαιπωρούν με διαχρονικές παραλείψεις τον 4ο μεγαλύτερο Δήμο της Αττικής και τον 10ο σε όλη την Χώρα. Μιλάμε για ένα Δήμο, που φέτος δεν μπορεί να καταρτίσει προϋπολογισμό, έχει ανέλεγκτους τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, χρωστάει σε δάνεια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν έχει καμία δυνατότητα να διακινήσει – έστω και ένα ευρώ – για να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, όπως προμήθεια καυσίμων κ.λπ., πλην μισθοδοσίας.

Εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες επίλυσης του οικονομικού αδιεξόδου του Δήμου, με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα και με οικονομικά στοιχεία, που πρέπει ο Δήμος να προσκομίσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, το πολύ μέχρι τη Δευτέρα το πρωί.

Μετά την εξέταση των λογιστικών στοιχείων, που θα πρέπει να αποδεικνύουν μία νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, υπάρχει η ένδειξη, ότι καταγράφονται πλέον σημαντικές προϋποθέσεις, ώστε ο Δήμος να βγει από την οικονομική του ασφυξία.

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο μου Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την αμεσότητα που έδειξε στις επικλήσεις του Δήμου Αχαρνών για βοήθεια.

Ταυτόχρονα, χτες, από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, είχαμε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τον Δήμαρχο Αχαρνών, για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, ώστε να μην επαναληφθούν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, που κατέγραψαν ακόμη και νεκρούς.

Ο συνάδελφος Υπουργός Περιβάλλοντος, με το σκεπτικό, ότι μπορεί το έργο να χρηματοδοτηθεί από το “Πράσινο Ταμείο”, ζήτησε από τον Δήμαρχο, Γιάννη Κασσαβό, να συνεννοηθεί με τον Φορέα της Πάρνηθας και με το Δασαρχείο, ώστε τις αμέσως επόμενες ημέρες να γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να αποφασιστούν οι οριστικές λύσεις.

Νομίζω, ότι η πρόοδος σε χρόνο ρεκόρ είναι αρκετά σημαντική, για να μπορέσει να ξαναβρεί τους ρυθμούς του ο Δήμος Αχαρνών.

Θα επανέλθω στον Δήμαρχο με απαντήσεις για τα υπόλοιπα θέματα που μου έθεσε στη προηγούμενη σύσκεψη».

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: