ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Η “σφαγή” των οργανώσεων στη Δυτική Αττική και η αδικαιολόγητη τοξικότητα
01/12/2024 21:01
Ανανεώθηκε 01/12/2024 21:13
2 '
«Στου Κασσελάκη την ποδιά, σφάζονται… οργανώσεις». Θα μπορούσε να ήταν ένας χιουμοριστικός τίτλος, αλλά είναι η αλήθεια. Και είναι πικρή.
της Μένης Πιρπινιά*
Είναι σαφές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την (αναμενόμενη ως μια αχτίδα ελπίδας) άνοδο των ποσοστών του κόμματος μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του, η αιμορραγία στελεχών ίσως συνεχιστεί για καιρό. Είναι ακόμα πιο σαφές, ότι η ουσιαστική ανασύνταξη θα ξεκινήσει όταν σταματήσει αυτή η αιμορραγία, μετρηθούν όσοι έμειναν και πουν «τόσοι είμαστε, ωραίοι είμαστε και προχωράμε».
Εκείνο που, επίσης, καταδεικνύεται ως σαφές είναι πως η αιμορραγία δεν άφησε αλώβητες τις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις – στη Δυτική Αττική για παράδειγμα και στον Δήμο Φυλής, είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη της κεντρικής, καθώς τα μέλη της έχουν μοιραστεί σε τρία κομμάτια.
Όχι ασφαλώς, γιατί υπήρχαν διαφωνίες και αποχωρήσεις – λογικό εφόσον κάποιοι αποφάσισαν να συνταχθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη και να ενταχθούν στο νέο του κίνημα – αλλά γιατί αυτές οι αποχωρήσεις συνοδεύτηκαν από, άνευ προηγουμένου, εντάσεις, διχαστικές ανακοινώσεις, καταγγελίες και αλληλοφαγωμάρα.
Είναι ενδεικτικά, η ανακοίνωση (ανυπόγραφη ωστόσο) και το ψήφισμα (υπογεγραμμένο από ένα άτομο) που απέστειλε η αυτοαποκαλούμενη «Ομάδα Επικοινωνίας της Νόμιμης και Δημοκρατικής Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αττικής», στην οποία ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλεται ως «αποκρουστικό μόρφωμα» και αναφέρεται η αποχώρηση στελεχών (ποιών;).
Αποχώρηση που συνοδεύτηκε από καταγγελίες της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αττικής για υποκλοπή των επίσημων σελίδων του κόμματος στην περιοχή, όπου χρησιμοποιούνται τα επίσημα σύμβολα και παραποιούνται πληροφορίες προς τα μέλη και φίλους του κόμματος. Οι ίδιοι κατηγορούνται, επίσης, ότι υπέκλεψαν τις λίστες μελών για να στείλουν το «διχαστικό τους ψήφισμα».
«Μονάδες με τέτοιες καπηλευτικές και παράτυπες συμπεριφορές και ενέργειες, δεν ανήκουν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η όποια επιθυμία τους να συνεχίσουν το έργο αυτό, θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλους πολιτικούς χώρους, συμβατούς με τέτοιες πρακτικές» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η Κουμουνδούρου προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον τους.
Η αλήθεια είναι πως, πρώτη φορά σε ένα δημοκρατικό κόμμα που υπήρξε κυβέρνηση, εμφανίζεται τόσο διχαστικός και τοξικός λόγος ανάμεσα σε πρώην συντρόφους. Κατανοούμε τον πολιτικό διαχωρισμό, την πολιτική αντίθεση, την πολιτική απόσταση. Κατανοούμε τη διαφορετική άποψη, τη διαφωνία, την αλλαγή πλεύσης, την αποχώρηση. Αλλά την καπηλεία, τις καταγγελίες, την οχλαπαταγή, ποιος αλήθεια μπορεί να κατανοήσει;
Και ακόμα περισσότερο: ποιος, αλήθεια, μπορεί να δικαιολογήσει;
*Η Μένη Πιρπινιά είναι Δημοσιογράφος – Κοινωνιολόγος