ΑΧΑΡΝΕΣ
Τατόι: «Πράσινο φως» για νέες προσθήκες στην έκθεση στο πρώην ανάκτορο – Τι θα δουν οι επισκέπτες
02/03/2026 23:10
Ανανεώθηκε 02/03/2026 23:15
2 '
Το «πράσινο φως» για τον εμπλουτισμό της έκθεσης που ετοιμάζεται στο πρώην ανάκτορο στο Τατόι έδωσε το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίνοντας την προσθήκη νέων αντικειμένων και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη εφαρμογής.
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η ανάγκη για επικαιροποίηση της μελέτης προέκυψε καθώς «εξελίσσεται, με γοργούς ρυθμούς, η τεκμηρίωση των κινητών αντικειμένων από τις Συλλογές του Τατοΐου» από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Η ίδια υπενθύμισε ότι η αρχική μελέτη είχε ήδη εξεταστεί και εγκριθεί από το Συμβούλιο Μουσείων τον Ιούλιο του 2025.
Σύμφωνα με την υπουργό, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ διαχειρίζονται περισσότερα από 100.000 αντικείμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίστηκαν σε μη ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης και σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες. Τα αντικείμενα προέρχονται κυρίως από το Ανάκτορο και τις εγκαταστάσεις του κτήματος, ενώ για αρκετά τεκμηριώνεται ότι ανήκαν σε άλλες επαύλεις της τέως βασιλικής οικογένειας. «Το σύνολο των αντικειμένων που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση έχουν ιδιαίτερη ιστορική και καλλιτεχνική αξία», σημείωσε.
Η έγκριση του Συμβουλίου Μουσείων ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ενσωμάτωση των νέων ευρημάτων στον σχεδιασμό της έκθεσης, με στόχο –όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές– μια πληρέστερη παρουσίαση του υλικού που έχει συγκεντρωθεί και τεκμηριώνεται.
Κάποια από τα αντικείμενα που θα εκτεθούν:



















