KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

LIFESTYLE

Το Χριστουγεννιάτικο Μενού από τη Βίκυ Καράμπελα-Μίχα

20/12/2024 21:25
3 '
Vicky Karabela Micha
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Φέτος τα Χριστούγεννα, ας δώσουμε στο γιορτινό μας τραπέζι τη μαγεία που του αξίζει με γεύσεις εμπνευσμένες από την παράδοση, αλλά και από τις λεπτές αρωματικές πινελιές της Βίκυς Καράμπελα-Μίχα. Από το ζεστό, αρωματικό κρασί και το παραδοσιακό Χριστόψωμο, μέχρι τη γεμιστή γαλοπούλα, το τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο και τον απολαυστικό κορμό σοκολάτας, αυτό το μενού υπόσχεται να γεμίσει το σπίτι με αρώματα και γευστικές αναμνήσεις.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Το Γλυκό Κρασί των Χριστουγέννων
Υλικά
  • 1 λίτρο λευκό αρωματικό κρασί
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. φρέσκος χυμός μανταρινιού
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 πορτοκάλι & 1 λεμόνι (ακέρωτα, σε ροδέλες)
  • Φλούδες από τα μανταρίνια που στύψαμε
Εκτέλεση
  1. Σε κατσαρόλα βάζουμε 200 γρ. κρασί, τη ζάχαρη, τον χυμό μανταρινιού και τα μπαχαρικά. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τις φλούδες και τις ροδέλες εσπεριδοειδών.
  3. Αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά να αρωματιστεί και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί.
  4. Σερβίρουμε χλιαρό.

Παραδοσιακό Χριστόψωμο
Υλικά
  • 70 γρ. νωπή μαγιά
  • 220 ml χλιαρό νερό
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 220 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 110 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml κονιάκ
  • 50 ml χυμός πορτοκαλιού & ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 100 γρ. καρυδόψιχα, 50 γρ. αμύγδαλα (κοπανισμένα)
  • 1 κ.γ. μείγμα γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο
  • 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε μαγιά, νερό και λίγο αλεύρι, αφήνοντας να ενεργοποιηθεί.
  2. Ζυμώνουμε με το υπόλοιπο αλεύρι, το κρασί, το λάδι, το κονιάκ και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνει ελαστική ζύμη.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, πλάθουμε σχέδια από ζύμη στην επιφάνειά του και ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα.

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα
Υλικά
  • 1 σγουρή σαλάτα & 1 λόλα ρόσα
  • 2 αντίβ
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 μικρό ρόδι
  • 1 κ.σ. κουκουνάρια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml λευκό ξίδι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε τα σαλατικά με μυρωδικά και μισά ρόδια.
  2. Χτυπάμε το λαδόξιδο με το μέλι, περιχύνουμε τη σαλάτα και προσθέτουμε τα κουκουνάρια.

Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα ή Φραγκόκοτα
Υλικά
  • 1 γαλοπούλα (5 κιλά)
  • 100 ml ζεστό ζωμό λαχανικών
Μαρινάδα:
  • 6 λίτρα νερό, 350 γρ. αλάτι, 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κρεμμύδια, 10 σκελίδες σκόρδου
  • Πιπέρι, 5 φύλλα δάφνης, θυμάρι, μαϊντανός, χυμός λεμονιού
Γέμιση:
  • 2 λουκάνικα, 200 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. μανιτάρια, 100 γρ. σύγλινο
  • 150 γρ. συκώτι, κρεμμύδια, κουκουνάρι, σταφίδες
Εκτέλεση
  1. Μαρινάρουμε τη γαλοπούλα για 1 ημέρα.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση και γεμίζουμε τη γαλοπούλα.
  3. Αλείφουμε με γλάσο και ψήνουμε στους 200°C για 3,5 ώρες.

Μοσχαρίσιο Φιλέτο με Μαυροδάφνη
Υλικά
  • 4 φιλέτα (300 γρ. το καθένα)
  • 20 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Σάλτσα Μαυροδάφνης:
  • 200 γρ. Μαυροδάφνη, 500 γρ. ζωμός
  • Ξύσμα λεμονιού, 40 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί στο μισό και προσθέτουμε το βούτυρο.
  2. Ψήνουμε τα φιλέτα και σερβίρουμε με τη σάλτσα.

Ο Κορμός του Άγιου Βασίλη
Υλικά
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 40 γρ. κακάο
  • 125 γρ. φυστίκια Αιγίνης
  • 175 γρ. βύσσινα
Επικάλυψη:
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε τα υλικά του κορμού και τον παγώνουμε για 2 ώρες.
  2. Καλύπτουμε με λιωμένη κουβερτούρα και σερβίρουμε.

Καλά Χριστούγεννα με γεύσεις γεμάτες ζεστασιά!

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: