KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του βυζαντινού ναού της Αγίας Σωτήρας

21/12/2016 13:23
2 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ASDAASDA

Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν- επιτέλους- οι εργασίες αποκατάστασης του βυζαντινού ναού της Αγίας Σωτήρας στις Αχαρνές έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού.

LOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIA

Ήδη, τα συνεργεία της Αρχαιολογικής εφορίας Ανατολικής Αττικής προχώρησαν στις απαραίτητες εργασίες για τη σύνταξη της εδαφολογικής μελέτης, ενώ προβλέπεται η στερέωση-αποκατάσταση του ναού όπως και η συντήρηση των-μοναδικής αξίας-τοιχογραφιών του.

HLEKTROFOTISTIKH

Ο ιστορικός ναός ο οποίος ανάγεται στον 15ο-16ο αι. και αποτελεί κλασικό δείγμα βυζαντινού ρυθμού ήταν έτοιμος να καταρρεύσει μετά τον σεισμό του 1999. Στην ανάδειξη του ζητήματος έπαιξε σημαντικό ρόλο η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ανθρώπων του βιωματικού και ψυχαγωγικού πάρκου Paradise Park που σε συνεργασία με το δήμο προώθησαν το θέμα της Αγίας Σωτήρας σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί στην τύχη του ο ναός.

Το 2011 μετά από προσπάθειες του Paradise Park  το θέμα της αναστήλωσης του ναού της Αγίας Σωτήρας έφτασε στο ελληνικό κοινοβούλιο από το βουλευτή Ν.Δ της Περιφέρειας Αττικής, Αθανάσιο Μπούρα. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Μονή Πετράκη(στην οποία ανήκει ο Ναός) είχαν προχωρήσει στη συντήρηση και την εξωτερική ανακαίνιση του Ναού, μαζί με την αποκατάσταση της ομώνυμης ιστορικής πηγής.

Έκτοτε το θέμα βρισκόταν σε αναμονή και υπό επεξεργασία, με το πλήρωμα του χρόνου να δικαιώνει τους αγώνες των ανθρώπων που δεν επέτρεψαν την καταστροφή ενός σημαντικού μνημείου για την πόλη των Αχαρνών.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
ARIS BANNERARIS BANNER
Κοινοποιήστε την ανάρτηση:
Άννα Χοχλάκη
Συντάκτης
Άννα Χοχλάκη

Η Άννα Χοχλάκη έχει 30 χρόνια εμπειρία στη Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, γραφεία Τύπου και εφημερίδες σε κεντρικά μέσα και ειδικεύεται σε θέματα Tοπικής Aυτοδιοίκησης.