KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

HOT STORY

Ετοιμάζονται να φέρουν νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων με εργοστάσιο καύσης στο καμένο ΚΔΑΥ δίπλα από το ΧΥΤΑ Φυλής!

11/11/2018 18:20
Ανανεώθηκε 11/11/2018 18:21
3 '
Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Ένας νέος εφιάλτης στη διαχείριση απορριμμάτων, πολύ χειρότερος από ότι έχουμε ζήσει και δει ως τώρα, ετοιμάζεται να απλωθεί πάνω από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φυλής. Υπό τις ευλογίες κυβέρνησης και περιφέρειας Αττικής, και τη συνενοχή (;) της διοίκησης Παππού, οι Δήμοι Αθηναίων και Ασπροπύργου προωθούν την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα τους.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Όπως αποκάλυψε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, το Μάιο του 2017, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Ασπροπύργου, με στόχο τη διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης ακινήτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Ασπροπύργου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων των δύο Δήμων. Λίγο αργότερο, στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας εγκρίθηκε η διενέργεια δημοπρασίας  για την αγορά ακινήτου,  στο οποίο θα λειτουργήσει υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων.  Στο πλαίσιο της σχετικής δημοπρασίας κατατέθηκε προσφορά και για το ακίνητο, στο οποίο λειτουργούσε το ΚΔΑΥ του Λαζόπουλου που κάηκε τον Ιούνιο του 2015 και εξακολουθεί να καίγεται ακόμα, διασπείροντας τον καρκίνο σε όλη την περιοχή!

Παράλληλα, σε μελέτη της ΕΑΤΑ για λογαριασμό του Δήμου της Αθήνας, προσδιορίζονται τρία σενάρια για τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων:

α) Μονάδα Μηχανικής επεξεργασίας για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και παραγωγής κόμποστ (σενάριο 1).

β) Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου μέσω διεργασίας της βιολογικής ξήρανσης (σενάριο 2).

γ) Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και θερμικής αξιοποίησης του υπολειπόμενου κλάσματος (σενάριο 3). Δηλαδή, καύσης απορριμμάτων.

Με απλά λόγια, σχεδιάζεται νέα μονάδα σύμμεικτων απορριμμάτων που θα περνά από το «παράθυρο» την καύση, σε απόσταση 500 μέτρων από το ΧΥΤΑ Φυλής, με τη συγκατάθεση προφανώς της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

«Επέλεξαν να αγοράσουν το γνωστό ΚΔΑΥ Λαζόπουλου, που καίγεται από τις 14 Ιουνίου του 2015 μέχρι σήμερα, για να κάνουν στον ίδιο χώρο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πόσο καταστροφική και επικίνδυνη είναι η επιλογή των διοικήσεων της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ να εγκαταλείψουν και να υπονομεύσουν κάθε δράση, στην κατεύθυνση της αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στην πρόληψη και στην προδιαλογή των υλικών, που μας οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και στα χρόνια πριν από τη ψήφιση του νέου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων» σημειώνει το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

Και προσθέτει: «Οι δημοτικές αρχές Αθηναίων και Ασπροπύργου αποφάσισαν, από κοινού, να μας αποτελειώσουν. Αποφάσισαν να παραμείνει η περιοχή μας εσαεί ο σκουπιδότοπος όλης της Αττικής. Καλούμε την κ. Δούρου να δηλώσει ξεκάθαρα πως ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορούν -επ’ ουδενί- να συμφωνήσουν, προκειμένου να γίνει ακόμη μια νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Αττική και ακόμα περισσότερο μια μονάδα καύσης απορριμμάτων».

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: