KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Θα φυσήξει, θα δροσίσει;

ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός και παιδί (Β΄μέρος). Γράφει η επαγγελματίας ψυχικής υγείας Αντωνία Φούσκα*

07/12/2021 11:15
5 '
Εμβολιασμός και παιδί (Β΄μέρος). Γράφει η επαγγελματίας ψυχικής υγείας Αντωνία Φούσκα*
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία μέθοδο πρόληψης ενάντια σε πολλές ασθένειες οι οποίες απειλούν την παγκόσμια υγεία. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ανθίζει ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα που διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Έτσι συχνά αναρτώνται πληροφορίες οι οποίες δε συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Η απόρριψη ωστόσο της επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Πότε εμβολιάζω σωστά το παιδί μου

Ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου, καθώς και τα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ τους είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη επαρκούς επιπέδου ανοσίας. Μια σειρά εμβολιασμών ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα διασφαλίζει ότι τα παιδιά αναπτύσσουν το επίπεδο προστασίας που χρειάζονται και ότι η θωράκισή του οργανισμού τους διαρκεί για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Όταν ο εμβολιασμός δεν γίνεται έγκαιρα και σωστά ο οργανισμός του παιδιού δεν αποκτά επαρκή ανοσία.

Όταν τα παιδιά δεν εμβολιάζονται σύμφωνα με το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμών, όχι μόνο αποτυγχάνουν να προστατευτούν έγκαιρα από προλαμβανόμενες ασθένειες τη στιγμή που είναι περισσότερο ευάλωτα, αλλά επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος να μην ολοκληρώσουν ποτέ πλήρως το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι εμβολιασμοί γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική επιτροπή Εμβολιασμών.

Σημαντικοί λόγοι για να εμβολιάσετε το παιδί σας

Θέλετε να κάνετε ό, τι είναι καλύτερο για το παιδιά σας. Ξέρετε για τη σημασία των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτων, των πορτών ασφαλείας και τους άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα κρατήσετε ασφαλή. Αλλά, ξέρατε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατέψετε τα παιδιά σας είναι να βεβαιωθείτε ότι έχουν κάνει όλα τα διαθέσιμα εμβόλιά τους; Μάθετε γιατί..

  1. Ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας.  Λόγω της προόδου της ιατρικής επιστήμης, το παιδί σας μπορεί να προστατευτεί από περισσότερες ασθένειες περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ορισμένες ασθένειες που στο παρελθόν προκάλεσαν βλάβη και οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες παιδιά έχουν εξαλειφθεί πλήρως (και άλλες τείνουν να εξαλειφθούν)  λόγω της ύπαρξης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.
  2. Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα ασφαλής και αποτελεσματικός. Τα εμβόλια χορηγούνται σε παιδιά μόνο μετά από μια μακρά και προσεκτική μελέτη από επιστήμονες, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας.
  3. Ο εμβολιασμός προστατεύει άλλους για τους οποίους νοιάζεστε.  Μερικά βρέφη είναι σε πρόωρη ηλικία για να προστατευτούν από τον εμβολιασμό, ενώ άλλοι μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβουν ορισμένα εμβόλια λόγω σοβαρών αλλεργιών, εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. λόγω λευχαιμίας) ή για κάποιον άλλο λόγο.  Για να διατηρηθούν αυτές οι συγκεκριμένες ομάδες ατόμων ασφαλείς, είναι σημαντικό εσείς και τα παιδιά σας που μπορείτε να εμβολιαστείτε να έχετε εμβολιαστεί πλήρως. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα και βοηθάτε στην πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών αυτών.
  4. Ο εμβολιασμός μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο για την οικογένειά σας.  Ένα παιδί που έχει προσβληθεί  και έχει αποκτήσει μια παρατεταμένη αναπηρία από κάποια νόσο που θα μπορούσε να προληφθεί με τον κατάλληλο εμβολιασμό χρήζει μακροχρόνιας φροντίδας, κάτι το οποίο συνεπάγεται μεταξύ των άλλων και μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Ο εμβολιασμός κατά των επικίνδυνων νόσων, αποτελεί μία «ασφαλή επένδυση» για όλη την οικογένεια, ενώ τα εμβόλια συνήθως καλύπτονται από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.
  5. Ασφάλεια για τις επόμενες γενιές. Τα εμβόλια σε πολλές περιπτώσεις έχουν μειώσει ή σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίσει ασθένειες οι οποίες ήταν θανατηφόρες ή προκαλούσαν αναπηρίες μερικά χρόνια πριν.  Συνεχίζοντας να εμβολιάζουμε μαζικά, είναι πιθανό στο μέλλον να εξαλειφθούν πολλές περισσότερες ασθένειες που στο παρόν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία.
  6. Οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό δεν έχουν καταπολεμηθεί πλήρως Οι ιοί και τα βακτήρια που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες και θανάτους εξακολουθούν να υπάρχουν και μπορεί να μεταφερθούν σε εκείνους που δεν προστατεύονται από τα εμβόλια.
  7. Τα εμβόλια συνεισφέρουν στην υγεία των εφήβων Σύμφωνα με τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός συστήνεται στην παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή έτσι ώστε να παρέχεται μία διαρκής προστασία ενάντια σε επικίνδυνες ασθένειες και λοιμώξεις. Ωστόσο, πολλοί έφηβοι δεν έχουν εμβολιαστεί όπως συνιστάται, αφήνοντας τους εαυτούς τους άσκοπα ευάλωτους στις ασθένειες αυτές.
  8. Τα εμβόλια είναι εξίσου σημαντικά όσο η διατροφή και η άσκηση Όπως η υγιεινή διατροφή, η διαρκής άσκηση και οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας, έτσι και τα εμβόλια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της προ-εφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με εμβόλια που συνιστώνται ειδικά για τους εφήβους.
  9. Ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει ζωές Υπάρχουν λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβολιασμό οι οποίες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Για παράδειγμα, η μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, σκοτώνοντας έναν κατά τα άλλα υγιή έφηβο μέσα σε 48 ώρες.
  10. Ο καθένας αξίζει την ευκαιρία να παραμείνει υγιής Το να λάβετε όλα τα συνιστώμενα παιδικά/εφηβικά εμβόλια αποτελεί ένα σπουδαίο ξεκίνημα για μια υγιή ενήλικη ζωή.

Τα εμβόλια αποτελούν το πιο σημαντικό επίτευγμα στη δημόσια υγεία, αμέσως μετά την εξασφάλιση πόσιμου νερού. Συγκεκριμένα οι δύο αυτές προληπτικές παρεμβάσεις οδήγησαν στο να σωθούν εκατομμύρια ζωές σ’ όλο τον κόσμο, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ιατρικές ανακαλύψεις.

Το παιδί σας έχει ανάγκη από αγάπη, ασφάλεια και προστασία. Ο εμβολιασμός είναι μια απλή ενέργεια με τεράστια οφέλη για την υγεία και το μέλλον του. Ένα τσιμπηματάκι, ένα δυσάρεστο ίσως ξάφνιασμα, μια έκφραση απορίας και παράπονου, θωρακίζει τη ζωή του.  

*Η Αντωνία Κ. Φούσκα είναι επιστημονικά υπεύθυνη στη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, Β.Ν.Υ. Οικοτροφείο «Κυβέλη», ΑΜΚΕ «ΚΛΙΜΑΚΑ» www.klimaka.org.gr

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: