11.4 C
Athens
3 Μαρτίου 2024
spot_img
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΕνεργειακή κρίση: Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Δήμος Φυλής

Ενεργειακή κρίση: Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Δήμος Φυλής

- Advertisement -

Εδώ και δυο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσωπική πρωτοβουλία του Χρήστου Παππού, η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τη δημιουργία ενεργειακού πάρκου που θα δίνει δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Στον δρόμο που χάραξε ο Δήμος Φυλής – και που η πολιτεία έχει απερίσκεπτα καθυστερήσει να κάνει πιο σύντομη τη γραφειοκρατική διαδρομή του – βαδίζει πλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την ανακοίνωση ότι προτίθεται να δώσει κίνητρα σε  Δήμους και Περιφέρειες για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η ενεργειακή κρίση που εντείνει την ενεργειακή φτώχεια και λειτουργεί ως πυριτιδαποθήκη στα θεμέλια της κυβερνητικής πολιτικής, φαίνεται ότι οδήγησε στην κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, προκειμένου να παρέχουν φθηνότερη ενέργεια σε ευάλωτους καταναλωτές και νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εδώ και δυο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια φιλόδοξη, προσωπική πρωτοβουλία του Χρήστου Παππού, η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τη δημιουργία ενεργειακού πάρκου, στη θέση της παλιάς χωματερής. Μια πρωτοβουλία που πέρασε – και περνά – από σαράντα, γραφειοκρατικά, κύματα, αλλά παραμένει ψηλά στην πολιτική ατζέντα του δημάρχου Φυλής και των συνεργατών του.

Διαβάστε: Χρήστος Παππούς: «Ήμουν ο γραφικός του χωριού»

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά ενεργειακό πάρκο, με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10MW και πλήρη αποκατάσταση, εκτείνεται σε 2 χιλιάδες στρέμματα στο αποκατεστημένο κομμάτι της χωματερής και είναι προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ. Η μελέτη έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών (D-West & ΕΠΕΜ) και προβλέπει, επίσης, υδροηλεκτρικό έργο μικρής κλίμακας, φύτευση για χώρους πρασίνου και αναψυχής, δημιουργία διαδρομών και μονοπατιών, καθώς και ανάδειξη του αρχαίου τείχους ΔΕΜΑ.

Στην ουσία, πρόκειται για το πρώτο έργο στην Ευρώπη με ενεργειακή κοινότητα αλλά και την απαρχή για να γίνει ο Δήμος Φυλής, ο πρώτος ενεργειακά αυτόνομος Δήμος από τον ήλιο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, επίτευγμα είναι η δυνατότητα να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε περίπου 5 χιλιάδες οικογένειες – κάτι που δυο χρόνια μετά, με αρκετή καθυστέρηση, βάζει μπροστά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε: Οι έξι φάσεις του συνολικού έργου του Δήμου Φυλής για την ενέργεια

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το άρθρο 100 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού θα μπορούν να εγκαθιστούν μονάδες ΑΠΕ για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όχι μόνο κοινωφελών επιχειρήσεων, παιδικών, σταθμών, σχολείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων (που προβλέπονταν ήδη) αλλά και:

– δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, εγκαταστάσεων και δικτύων οδοφωτισμού, εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και κάθε άλλου κτιρίου, υποδομής ή εγκατάστασης που, είτε ανήκει, είτε εξυπηρετεί ανάγκες του Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ και των υποδομών τους με πράσινη ενέργεια μέσω της εγκατάστασης σταθμού Α.Π.Ε. και του εικονικού συμψηφισμού ενέργειας. Επιπλέον αποσκοπούνται η προστασία και η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αποσκοπεί στη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, στην αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ