11.4 C
Athens
26 Νοεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΣτην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων ο Δήμος Φυλής. Ενεργειακή πολιτική και...

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων ο Δήμος Φυλής. Ενεργειακή πολιτική και κοινωνική συνοχή στο επίκεντρο της ομιλίας του Χρήστου Παππού

- Advertisement -
- Advertisement -

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων στις Βρυξέλλες που ασχολείται με τη συνεισφορά των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών στην υλοποίηση των Ενωσιακών Πολιτικών, συμμετείχε ο Δήμος Φυλής, με ομιλητή τον δήμαρχο Χρήστο Παππού.

- Advertisement -
- Advertisement -

Βασικά αντικείμενα της ‘‘Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων Οκτώβριος 2022’’ ήταν, μεταξύ άλλων, η πολιτική συνοχή και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των Τοπικών Κοινωνιών.

Ο Δήμος Φυλής  συμμετείχε  μαζί με τις Περιφέρειες Pays de la Loire (ΓΑΛΙΑ), Umbria (ΙΤΑΛΙΑ) και Warminsko-Mazurskie Voivodeship (ΠΟΛΩΝΙΑ) στην  ενότητα με τίτλο: «Περιφέρειες και Δήμοι: αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις συνοχής στην Ευρώπη»

Στην ομιλία του ο κ. Παππούς ανέπτυξε το ενεργειακό όραμα του Δήμου, όπως και τις προκλήσεις  της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο, ενώ εξέφρασε τις απόψεις  του για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας αποτελεί συνειδητή επιλογή του Δήμου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, καθώς και στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του.

Για την επίτευξη των στόχων καθορίστηκαν οι πολιτικές προτεραιότητες του Δήμου που συνίστανται στην αξιοποίηση του οικονομικού δυναμικού, την κατάκτηση του υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης, κυρίως μέσω μιας αποδοτικότερης χρήσης των τοπικών πόρων,  την αξιοποίηση του οικονομικού δυναμικού της Φυλής, την ορθολογική χρησιμοποίηση των φυσικών της πόρων, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τέλος μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε:

  • Σε όλα τα σημεία του δημοτικού φωτισμού και τα  76 δημοτικά κτίρια αντικαταστάθηκαν οι κοινοί λαμπτήρες με LED και σε αρκετά από αυτά  τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά. Στα σχολικά κτίρια της Δημοτικής Ενότητας Φυλής τοποθετήθηκαν αντλίες θερμότητας και στις στέγες φωτοβολταϊκά. «Έτσι, ελαχιστοποιούμε την κατανάλωση ενέργειας στο Δήμο και καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες από ΑΠΕ. Ήδη, πετυχαίνουμε μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα σε 3.732 τόνους ετησίως».
  • Επιπλέον, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  στο ΧΥΤΑ δημιουργείται την πρώτη ενεργειακή κοινότητα, που σκοπό έχει να στηρίξει 800 ευπαθείς  οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες κινδυνεύουν από την ενεργειακή φτώχεια. «Υπολογίζουμε ότι σε πέντε χρόνια  με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην επικράτεια του Δήμου θα  παρέχουμε δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια  στο σύνολο των δημοτών μας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης, που πρέπει οι καταναλωτές να προστατευθούν από την αλματώδη αύξηση των τιμών».
  • Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 27 χιλιόμετρα. Το περιβαλλοντικό όφελος, θα είναι σημαντικό γιατί θα αποφέρει μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 230 τόνους ετησίως.
  • Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δημιουργείται ένα πρότυπο Ενεργειακό Πάρκο που πέρα από την παραγωγή ενέργειας από το βιοαέριο, εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά 10 MW. Έτσι, 3.000 στρέμματα νεκρής γης φυτεύονται και γίνονται πνεύμονας πρασίνου και προσφέρουν δωρεάν ενέργεια στους δημότες. Επίσης σε όμορη έκταση με τον ΧΥΤΑ εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 2,5 ΜW.
  • Με τα φωτοβολταϊκά ελαχιστοποιείται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα αντλιοστάσια και με τις τοπικές γεωτρήσεις επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η υδρολογική αυτάρκεια του Δήμου.

«Στον Δήμο Φυλής παλέψαμε και κάναμε την κρίση ευκαιρία και ευελπιστούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας δώσει τη στήριξη ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, και να τους ολοκληρώσουμε δημιουργώντας νέες προοπτικές ευημερίας για όλους τους δημότες του Δήμου Φυλής» σημείωσε ο δήμαρχος Φυλής.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -