11.4 C
Athens
4 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΧρήστος Παππούς: «Τίποτε δε σταματά τον προγραμματισμό μας». Συνέντευξη – ποταμός για...

Χρήστος Παππούς: «Τίποτε δε σταματά τον προγραμματισμό μας». Συνέντευξη – ποταμός για όλα στο in.gr

- Advertisement -
- Advertisement -

Το όραμά του για τη δημιουργία ενεργειακού πάρκου στη θέση της χωματερής και της παροχής δωρεάν ρεύματος σε περίπου 5 χιλιάδες οικογένειες, το οποίο, όπως τόνισε, πήγε πίσω λόγω της πανδημίας, αλλά «τίποτε δε σταματά τον προγραμματισμό μας», ξεδίπλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο in.gr ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο κ. Παππούς μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έλαβε προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας, ακόμα και στους οικισμούς των Ρομά, δήλωσε έτοιμος να συμβάλλει με αποδοτικό τρόπο στα όποια μέτρα λάβει η πολιτεία για την τοπική επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ονομαστικά στα 27 νέα έργα που συμπεριελήφθησαν στο «χαρτοφυλάκιο» της πόλης και ζήτησε δίκαιη αναλογία πόρων – αρμοδιοτήτων στην τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με εμφανή τη θέλησή του να μην κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του, μίλησε επιπλέον για όλα τα θέματα αγκάθια: χωματερή, παραβατικότητα, ασφάλεια. «Οι επισκέπτες της πόλης μας, όχι μόνο πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια αλλά και θαυμασμό με την ιστορία, τα μοναστήρια, τα πεζοπορικά μονοπάτια στην Πάρνηθα, τις πολυσχιδείς αθλητικές δραστηριότητες και όλα όσα αντιπροσωπεύουμε» ξεκαθάρισε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Φυλής στο in.gr

«Ο δήμος Φυλής είναι γνωστός, αλλά για τον λάθος λόγο. Βλέπετε εκεί είναι εγκατεστημένη χρόνια τώρα η χωματερή. Τα τελευταία χρόνια κατόπιν συντονισμένης προσπάθειας από την δημοτική αρχή, ο λάθος λόγος, αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο της αναγέννησης. Ο Χρήστος Παππούς δήμαρχος της πόλης, επανεξελέγη με πολύ υψηλό ποσοστό αποδοχής και δηλώνει έτοιμος να βάλει το σχέδιο του και των συνεργατών του σε κίνηση.

«Η δημιουργία ενεργειακού πάρκου στη θέση της χωματερής ήταν πάντα στις σκέψεις μας ως διοίκηση, αλλά δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο για να το υλοποιήσουμε. Η απόφαση της πολιτείας για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων ήταν η μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ενεργειακής αυτοτέλειας στον Δήμο μας.

Για την ιστορία να σας πω, ότι το έργο αφορά στη δημιουργία ενεργειακού πάρκου, με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10MW και πλήρη αποκατάσταση, εκτείνεται σε 2 χιλιάδες στρέμματα στο αποκατεστημένο κομμάτι της χωματερής και είναι προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ» μας δήλωσε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για το πρώτο έργο στην Ευρώπη με ενεργειακή κοινότητα αλλά και την απαρχή για να γίνει ο Δήμος Φυλής, ο πρώτος ενεργειακά αυτόνομος Δήμος από τον ήλιο.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, επίτευγμα για το Δήμο μας, είναι   μέσω της ενεργειακής κοινότητας που έχουμε συστήσει με τα νομικά μας πρόσωπα.» Η πρόοδος στον δήμο Φυλής είναι ραγδαία και πολυεπίπεδη όπως φαίνεται.

Ποια μέτρα λάβατε για την αντιμετώπιση της πανδημίας κ. Παππού; Σε περιοχές όπου διαμένουν Ρομά, αναλάβατε ως δήμος την ενημέρωση των ανθρώπων αυτών;

Ο Δήμος Φυλής, από την πρώτη στιγμή, προχώρησε στη λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων. Αποφασίσαμε εγκαίρως το κλείσιμο των ΚΑΠΗ, κάναμε προληπτικές απολυμάνσεις σε σχολεία, παιδικές χαρές, πλατείες  δημοτικούς, δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, εφαρμόσαμε την εκ περιτροπής εργασία στο Δήμο, λειτουργήσαμε τηλεφωνικές γραμμές για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, διαθέσαμε όλο το στόλο των οχημάτων μας στην προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος και να μείνει σπίτι. Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στο κοινωνικό επίπεδο, αυξάνοντας κατ’ αρχήν το διαθέσιμο κονδύλι, προκειμένου να καλύψουμε όσες περισσότερες ανάγκες απαιτούνταν. Εφαρμόσαμε εξαιρετικά νωρίς τη διανομή τροφίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων ειδών κατ’ οίκον σε ευπαθείς ομάδες και συμπολίτες μας που δε μπορούσαν ή δεν επιτρέπονταν να μετακινηθούν και καθιερώσαμε ειδικές γραμμές ψυχοκοινωνικής στήριξης σε άτομα και οικογένειες για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ότι κάναμε είχε έναν και μόνο γνώμονα: να μην αισθανθεί κανείς κάτοικος μόνος.

Στις περιοχές όπου κατοικούν Ρομά, προχωρήσαμε σε επιπλέον καθαρισμούς και προληπτικές απολυμάνσεις, ενώ η δημοτική και η ελληνική αστυνομία πραγματοποιούσαν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να ενημερώνουν τους κατοίκους για τα μέτρα προστασίας και να βεβαιώνουν πρόστιμα στους παραβάτες. Δεν αφήσαμε τίποτε στην τύχη του.

Λαμβάνετε παράπονα από συμπολίτες σας σχετικά με τις απαγορεύσεις ή η πλειονότητα έχει πειθαρχήσει σε αυτά; Παρατηρούνται ακραίες συμπεριφορές, δήμαρχε;

Οι τσιγγάνοι, σε όλες τις περιοχές και όχι μόνο στα Άνω Λιόσια ή το Ζεφύρι, έχουν συγκεκριμένα ήθη και έθιμα και ένα πιο ελεύθερο, θα έλεγα, πνεύμα. Παρά το γεγονός πως είναι δύσκολο να μπουν σε καλούπια, στην προκειμένη περίπτωση πειθάρχησαν, περισσότερο ίσως από ότι περιμέναμε. Ασφαλώς και ως Δήμος είχαμε συμμετοχή σε αυτό, αφού, όπως σας είπα, δεν αφήσαμε τίποτε στην τύχη του. Προφανώς και υπήρξαν παραβάτες των μέτρων, όπως και αυτοί που αντιδρούσαν έντονα, όμως δεν θα τις χαρακτήριζα ακραίες συμπεριφορές αλλά στα όρια του προβλέψιμου.

Δήμαρχε, θεωρείτε πως θα πληγεί σε μη αναστρέψιμο βαθμό η τοπική επιχειρηματικότητα λόγω της πανδημίας; Έχετε εκπονήσει κάποιο σχέδιο ώστε όσοι μείνουν άνεργοι να έχουν την αρωγή του δήμου στην προσπάθεια τους για επιστροφή στην εργασία;

Είναι βέβαιο ότι η επόμενη μέρα θα βρει την παγκόσμια και ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση. Από το σκηνικό αυτό δε μπορεί να εξαιρεθεί, ασφαλώς η τοπική οικονομία, η οποία θα χρειαστεί την στήριξη της πολιτείας με ουσιαστικά μέτρα. Η πολιτεία είναι εκείνη που θα σχεδιάσει και καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί το κάθε ευρώ, ώστε να βοηθήσει την τοπική επιχειρηματικότητα να επανακάμψει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι αρωγός σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ως Δήμος Φυλής, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε, με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο, ότι αποφασιστεί σε κεντρικό επίπεδο αλλά και να βοηθήσουμε με επιπλέον μέτρα και αποφάσεις, όσους επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Ο σχεδιασμός σας περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πρότυπου ενεργειακού πάρκου στην πρώην χωματερή, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα παράγει δωρεάν ρεύμα σε 5 χιλιάδες οικογένειες. Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία και με ποιο τρόπο θα το πετύχετε;

Η δημιουργία ενεργειακού πάρκου στη θέση της χωματερής ήταν πάντα στις σκέψεις μας ως διοίκηση, αλλά δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο για να το υλοποιήσουμε. Η απόφαση της πολιτείας για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων ήταν η μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ενεργειακής αυτοτέλειας στον Δήμο μας. Για την ιστορία να σας πω, ότι το έργο αφορά στη δημιουργία ενεργειακού πάρκου, με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10MW και πλήρη αποκατάσταση, εκτείνεται σε 2 χιλιάδες στρέμματα στο αποκατεστημένο κομμάτι της χωματερής και είναι προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ. Προβλέπει, επίσης, υδροηλεκτρικό έργο μικρής κλίμακας, φύτευση για χώρους πρασίνου και αναψυχής, δημιουργία διαδρομών και μονοπατιών, καθώς και ανάδειξη του αρχαίου τείχους ΔΕΜΑ. Πρόκειται για το πρώτο έργο στην Ευρώπη με ενεργειακή κοινότητα αλλά και την απαρχή για να γίνει ο Δήμος Φυλής, ο πρώτος ενεργειακά αυτόνομος δήμος από τον ήλιο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, επίτευγμα για το Δήμο μας, είναι η δυνατότητα να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε περίπου 5 χιλιάδες οικογένειες μέσω της ενεργειακής κοινότητας που έχουμε συστήσει με τα νομικά μας πρόσωπα. Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ, αν δεν είχε ενσκήψει η υγειονομική κρίση, θα είχαμε ήδη προχωρήσει στον διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό και τις σχετικές αιτήσεις των δημοτών. Η πανδημία μας πήγε πίσω αλλά δε σταματά, σε καμία περίπτωση, τον προγραμματισμό μας

Η χωματερή δήμαρχε επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων της περιοχής;

Ο ΧΥΤΑ στην περιοχή μας έχει κάνει τον κύκλο του και όλοι συμφωνούν ότι ο κύκλος αυτός κλείνει. Όπως έχει δηλώσει και ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιώργος Πατούλης, η συνέχιση της λειτουργίας του αφορά το μεσοδιάστημα μέχρι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής, με συστατικό στοιχείο την ανακύκλωση και όχι την ταφή. Σε ότι μας αφορά, η θέση μας είναι εκφρασμένη, σαφής και απαρέγκλιτη: η Φυλή ότι ήταν να δώσει, το έδωσε. Τώρα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία – και εκεί πρέπει να είμαστε όλες οι δημοτικές παρατάξεις μαζί – να υλοποιήσουμε το νόμο 3164, ο οποίος έκλεινε τη χωματερή μέχρι το 2024 στον, ήδη υπάρχοντα, χώρο, συμπεριλαμβανομένης και της αποκατάστασης.

Τι άλλο να περιμένουν οι δημότες Φυλής που ανανέωσαν από την πρώτη Κυριακή του περασμένου Μαΐου την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο σας για μια ακόμη φορά;

Έχουμε ήδη ανακοινώσει 27 ονομαστικοποιημένα, νέα έργα που θα αλλάξουν τη μορφή της περιοχής. Μεταξύ αυτών, τρία αντιπλημμυρικά, έργα για νέα γήπεδα 5Χ5, δυο νέα κλειστά γυμναστήρια, εννέα έργα κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων, εκ των οποίων τα οκτώ με χρηματοδότηση από Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ενός από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, αναμόρφωση όλων των σχολικών προαυλίων, κατασκευή δύο νέων παιδικών χαρών με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ανάδειξη δασικών μονοπατιών, επέκταση της υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων σε όλο το Δήμο Φυλής, διάνοιξη και των υπόλοιπων οδών, κατασκευή μονοπατιού κατά μήκος του Μόρνου από το Πανόραμα μέχρι τα διοικητικά όρια με τον Δήμο Αχαρνών, αγροτική οδοποιία σε εκτός σχεδίου περιοχές, κατασκευή κόμβου στη συμβολή της Λεωφόρου Φυλής με την οδό Παναγίας Γρηγορούσας, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κ.α. Και βέβαια, έργα πνοής, όπως υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής, ανάπλαση και των τριών δημοτικών κοινοτήτων, έναρξη έργων στο Πάρκο Πόλης, έναρξη του έργου διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς, που θα θωρακίσει το Ζεφύρι απέναντι στις πλημμύρες, καθώς και η εγκατάσταση της ΑΕΚ στο σπίτι της Πάλης, παράλληλα με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Πάρκου στον περιβάλλοντα χώρο, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κροατίας. Δε σταματάμε ποτέ να οραματιζόμαστε και να προσπαθούμε για μια άλλη ανάπτυξη της περιοχής.

Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων δημιουργεί καθυστερήσεις. Σε περιπτώσεις δε ανθρωπιστικών κρίσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, φτωχοποίησης πιστεύετε πως θα έπρεπε ο ρόλος αυτό να ανήκει αποκλειστικά στις τοπικές διοικήσεις;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος, προς τον πολίτη, θεσμός. Αν κάτι δίδαξε σε όλους η υγειονομική κρίση που ενέσκηψε στη χώρα, είναι πως είναι και ο αποτελεσματικότερος. Παρά τις επιμέρους δυσκολίες και την έλλειψη προσωπικού, ανταποκρίθηκε για μια ακόμα φορά άμεσα, ουσιαστικά και καίρια. Αυτό σημαίνει πως, την επόμενη μέρα, η πολιτεία πρέπει να πάρει τη γενναία απόφαση να δώσει στους Δήμους περισσότερα όπλα στη φαρέτρα τους, για την αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων κρίσης.

O δήμος Φυλής είναι μια ασφαλής πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες αυτής;

Θα σας απαντήσω κατ’ αρχήν με μια λαϊκή παροιμία: «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Μπορεί στο παρελθόν να καταγράφονταν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, όμως η εγκατάσταση στην περιοχή μας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και, κυρίως, του τμήματος ΟΠΚΕ μαζί με τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα που τους δωρίσαμε, άλλαξαν τα δεδομένα. Σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις που πιέσαμε και έγιναν, όπως διαρκείς έλεγχοι και περιπολίες, μπορούμε να πούμε πλέον, ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία, η παραβατικότητα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ένα ακόμα δεδομένο για την περιοχή είναι πως δε μιλάμε για εγκληματικότητα αλλά για παραβατικότητα. Βαριά εγκληματικότητα δεν υπήρχε και δεν υπάρχει στην περιοχή. Όσον αφορά τους επισκέπτες, στον Δήμο Φυλής, όχι μόνο πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια αλλά και θαυμασμό με την ιστορία, τα μοναστήρια, τα πεζοπορικά μονοπάτια στην Πάρνηθα, τις πολυσχιδείς αθλητικές δραστηριότητες, τις παραδοσιακές γαστρονομικές γεύσεις της περιοχής κ.ά.

Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ;

Θα ήταν καλό να μπορούσαμε να πατάξουμε το μεγάλο ασθενή του ελληνικού κράτους, τη γραφειοκρατία. Έτσι, οι διαδικασίες θα γίνονταν πιο απλές και οι ρυθμοί θα επιταχύνονταν. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και όχι η απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση, καθώς το κράτος, στο σύνολό του, είναι εκείνο που θα εγγυηθεί για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα των διαδικασιών.

Πάγιο αίτημα αρκετών δημάρχων είναι να αποσαφηνιστεί με ακρίβεια η διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δήμους και τις περιφέρειες με το κεντρικό κράτος. Πιστεύετε ότι απαιτείται μια νέα διοικητική οργάνωση ή το σύστημα δουλεύει μια χαρά ως είναι;

Νομίζω πως οι αρμοδιότητες ανάμεσα σε δήμους, περιφέρειες και κεντρικό κράτος είναι σαφείς. Εκείνο που λείπει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαχρονικά αλλά διογκώθηκε στα χρόνια της κρίσης και συνεχίζει μέχρι σήμερα, είναι οι πόροι. Το κράτος μας μεταβιβάζει διαρκώς αρμοδιότητες αλλά δίχως τα ανάλογα χρήματα. Αν προσθέσουμε σε αυτό, την περικοπή των πόρων κατά 60% που έχουν υποστεί οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια, τότε αντιλαμβανόμαστε γιατί η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική».

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -