KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

HOT STORY

Μαρία Μπούκη (πρόεδρος ΚΑΜΕΑ Αρωγή): Το Βαμβακάρειο Ίδρυμα είναι έτοιμο για τους πρώτους φιλοξενούμενους ΑμεΑ

31/03/2021 13:33
Ανανεώθηκε 31/03/2021 13:34
3 '
βαμβακάρειο Μαρία Μπούκη
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Επί οκτώ χρόνια παρέμεινε κλειστό, άδειο και έρημο ελέω διαδικασιών και ελλείψει κατάλληλου προγράμματος. Αυτό άλλαξε χάρη στην κινητοποίηση και την αποτελεσματικότητα της προέδρου του Νομικού Προσώπου, Μαρίας Μπούκη. Το Βαμβακάρειο Ίδρυμα, η μοναδική Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, στον Δ. Αχαρνών και στους γειτονικούς δήμους είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα 18 “παιδιά” της. Η προτεραιότητα που έθεσε η Δημοτική Αρχή, στην αρχή της θητείας της, δεν έμεινε κενό γράμμα αλλά μεταφράστηκε σε πράξη. Οι διαδικασίες για την ένταξη στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας έγιναν χωρίς χρονοτριβή και το Βαμβακάρειο αποκτά, πλέον, ζωή.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

-Όταν αναλάβατε τη θέση της προέδρου στην “Αρωγή” και κατ΄επέκταση στο Βαμβακάρειο, σε τι κατάσταση το βρήκατε;

Η αλήθεια είναι ότι όταν ανέλαβα πρόεδρος, πριν ενάμιση χρόνο, η λειτουργία του Βαμβακάρειου τέθηκε σε πρώτη προτεραιότητα από τον δήμαρχο Σπύρο Βρεττό. Η κτιριακή του κατάσταση, αν και ολοκληρώθηκε το 2012, ήταν αρκετά καλή. Φανταστείτε ότι εδώ και οκτώ χρόνια ο ξενώνας για παιδιά ΑμεΑ είναι λειτουργικά έτοιμος και εξοπλισμένος. Ωστόσο, ως διοίκηση έχουμε προβεί σε μικρές τροποποιήσεις και προσθήκες με γνώμονα, πάντα, την ασφάλεια των ατόμων που θα φιλοξενηθούν.

Αν και έχει περάσει τόσος καιρός από την παράδοσή του, το κτίριο παρέμεινε άθικτο; Σας ρωτάω γιατί έχουμε γίνει μάρτυρες καταστροφής και βεβήλωσης κτιρίων, όπως του γυμνασίου της Αυλίζας κ.α

Κοιτάξτε, αν και η περιοχή που βρίσκεται το Βαμβακάρειο χαρακτηρίζεται και όχι από εμένα, από τις “δύσκολες” συνοικίες των Αχαρνών, το κτίριο δεν είχε υποστεί ζημιές, είχε φυλαχτεί και συντηρηθεί. Πρόκειται για ένα κτίριο “στολίδι”, σύμβολο πολιτισμού και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Στο κτίριο, αυτό, θα φιλοξενηθούν 18 άτομα ΑμεΑ. Ύστερα από τόσα χρόνια αυτό το στολίδι της πόλης μας θα αποκτήσει ζωή και θα αξιοποιηθεί για τον σκοπό που φτιάχτηκε. Η λειτουργία της δομής βασίζεται σε σύγχρονες προδιαγραφές και με ειδικό προσωπικό.

Γιατί κα Μπούκη χρειάστηκε τόσο μεγάλο διάστημα για να λειτουργήσει μια τόσο σημαντική μονάδα στον δήμο μας; Τι έφταιξε;

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε κινηθεί νομικά και κάποιο διάστημα είχαν παγώσει κάποια πράγματα. Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων μου έσπευσα ν΄αναζητήσω το πρόγραμμα που θα ενταχθεί η λειτουργία του ξενώνα. Μέσα σε ελάχιστους μήνες βρέθηκαν οι πόροι από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Περιφέρειας που είναι αποκλειστικά για στέγαση υποστηριζόμενης διαβίωσης όπως είναι η δικιά μας, η μονάδα.
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι το Βαμβακάρειο κατέχει κάποιες πρωτιές. Είναι το πρώτο και μόνο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Είναι το μόνο στην περιοχή και στους όμορους δήμους.

Ποιος είναι ο σκοπός λειτουργίας του Βαμβακάρειου Ιδρύματος;

Είναι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με νοητική υστέρηση, η επανένταξη στην ευρύτερη κοινότητα,η προαγωγή της αυτονομίας και της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης, μέσω της βελτίωσης της λειτουργικότητας. Η αναγνώριση του δικαιώματός τους να ζουν με αξιοπρέπεια και ισοτιμία στο κοινοτικό περιβάλλον. Η ενεργός συμμετοχή με ισοτιμία και αξιοπρέπεια σε κάθε μορφή κοινωνικής έκφρασης.

-Τα 18 άτομα που θα φιλοξενηθούν θα είναι από τις Αχαρνές;

Έχουμε δώσει προτεραιότητα στην εντοπιότητα και στους όμορους δήμους αλλά δεν μπορούμε να απορρίψουμε παιδιά από άλλους δήμους.

-Πόσα άτομα θα στελεχώνουν το Βαμβακάρειο;

Ακόμα κι αυτό προβλέπεται από το πρόγραμμα! Όλες οι ειδικότητες προβλέπονται από το ΦΕΚ. Επίσης, ο δήμος έχει στείλει άτομα για την καθαριότητα και τη φροντίδα του κτιρίου. Σκεφτείτε ότι η μονάδα θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλο τον χρόνο! Είναι ευχάριστο να δημιουργείς κάτι γι αυτούς τους ανθρώπους. 

-Πότε πρόκειται να λειτουργήσει το Βαμβακάρειο;

Ευελπιστώ να κάνουμε Πάσχα στο Βαμβακάρειο. Έχουμε δώσει ενέργεια και ταχύτητα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Πρόγραμμα και στα τέλη Απριλίου, να έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι φιλοξενούμενοί μας.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: