ΦΥΛΗ
Πέρασαν 3 χρόνια για να πει ο Παππούς το πρώτο “όχι” στον ΕΔΣΝΑ. Ο ρόλος του “ναι σε όλα” και η έκπληξη της Δούρου
03/08/2017 18:18
Ανανεώθηκε 03/08/2017 18:20
2 '
Το πρώτο “όχι” στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων είπε, μετά από τρία χρόνια, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, στη συνεδρίαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ που συζήτησε το θέμα της αποκατάστασης των ανενεργών λατομείων, με την ουσιαστική μετατροπή τους σε χώρους διαχείρισης απορριμμάτων. Σημειώνεται, ότι τα περισσότερα από τα ανενεργά λατομεία που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ο ΕΔΣΝΑ βρίσκονται στη Δυτική Αττικής, με πρώτο στη λίστα να φιγουράρει το λατομείο Μουσαμά στα διοικητικά όρια των Άνω Λιοσίων.
Η άρνηση του κ. Παππού να υπερψηφίσει – για πρώτη φορά – θέμα για τη διαχείριση απορριμμάτων εξέπληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και την ίδια τη Ρένα Δούρου, η οποία δε μπόρεσε να κρύψει αλλά και να εκφράσει την απορία της. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε οποιαδήποτε αντίρρηση και, συνήθως, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε παρουσία (εκτός από τις φορές που ήταν να πάρει τα αντισταθμιστικά). Πόσο μάλλον όταν ο δήμαρχος Φυλής, μέχρι τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, «σφύριζε» αδιάφορα κάθε φορά που λεγόταν ή γραφόταν κάτι γύρω από την αξιοποίηση του λατομείου Μουσαμά.

Κατά κάποιους η μεταστροφή (έστω και μερική) του Χρήστου Παππού οφείλεται στην ανάγκη να αποτινάξει από πάνω του τη «ρετσινιά» της διοίκησης του «ναι σε όλα», του δημάρχου που είναι πρόθυμος να δώσει «γη και ύδωρ» στην κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την ομαλή ροή των αντισταθμιστικών για τη χωματερή. Η σχετική «ατάκα» του Δημήτρη Μπουραΐμη μόνο ως τυχαία δε μπορεί να εκληφθεί, εξ’ ου και η εξωφρενική συμπεριφορά του κ. Παππού την περασμένη εβδομάδα ενώπιον κατοίκων και φορέων με αφορμή τις εξελίξεις στον Προαστιακό.
Κατά άλλους, είναι απλώς μια προειδοποίηση στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, από την οποία στο τέλος του χρόνου, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, θα έχει χάσει περί τα 16 εκατομμύρια ευρώ από την περικοπή των αντισταθμιστικών. Και λέμε με έναν πρόχειρο υπολογισμό, γιατί τα έσοδα του ΕΔΣΝΑ από τη διαχείριση (όλων) των αποβλήτων πλέον στο ΧΥΤΑ Φυλής έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν και συνεπώς η χασούρα για το δήμο Φυλής δεν είναι απλώς μεγαλύτερη αλλά και βαρύτερη, αν αναρωτηθεί κανείς ότι μέχρι σήμερα λειτουργεί με υποσχετικές.
Και το ερώτημα είναι – σε απλά μαθηματικά, με απτά χρήματα και όχι με λόγια και προγραμματικές συμβάσεις για αναπλάσεις εκκλησιών, μοναστηριών και πολιτιστικής κληρονομιάς – ένα: μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει πάρει ο δήμος Φυλής 16 εκατομμύρια ευρώ στο “χέρι” από την περιφέρεια Αττικής; Γιατί η περιφέρεια Αττικής τα έχει πάρει στο “χέρι’ από το δήμο Φυλής.










