ΑΧΑΡΝΕΣ
Oινική Αμπελουργική λαογραφία- Λεύκωμα Αττικής. Του Γιάννη Μίχα
27/12/2017 15:24
Ανανεώθηκε 27/12/2017 15:36
4 '
Ο τίτλος – θέμα « Οινική – Αμπελουργική Λαογραφία ( Λεύκωμα ) στην Αττική » που μου Είχε ανατεθεί ως εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας . Αποτελεί βαρύ φορτίο για το συγγραφέα , μιας και δεν ήταν εύκολο να ανταποκριθεί κανείς στις ευθύνες που του δημιουργεί.
Ως Λαογραφία ορίζεται εκείνη η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Εξετάζει, καταγράφει και ταξινομεί όλα όσα ένας λαός κατά παράδοση λέγει, ενεργεί και πράττει σε συλλογικό επίπεδο.
Η Λαογραφία του οίνου και της Αμπέλου αποτελείται από μια αλυσίδα γεγονότων , στενά συνδεμένων μεταξύ τους , τα ποια επηρεάζουν το ένα το άλλο , με χρονολογική κατεύθυνση από το παρελθόν στο μέλλον.
Οι σημερινές τεχνικές στην αμπελουργία και την οινοποίηση είναι σχεδόν στο σύνολο τους αποτέλεσμα της εξέλιξης των παλαιών τεχνικών.
Η μελέτη της Λαογραφίας μας είναι περισσότερο σήμερα αναγκαία και απαραίτητη για λόγους ιστορικής γνώσης, αλλά και πρακτικής σκοπιμότητας, για την ρύθμιση της εξελικτικής πορείας του πολιτισμού μας, γιατί μόνον όταν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι πολιτιστικές ρίζες του παρελθόντος διασφαλίζεται η ιστορική συνέχεια.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ελληνική αμπελουργία και οινολογία στην Αττική ( Διοικητική Επικράτεια του Νομού Αττικής ) παρά την μακραίωνη ιστορία της κατέχει ελαχίστη θέση στην επιστημονική βιβλιογραφία , την εκδοτική και Λαογραφική – Μουσιολογικη μας δραστηριότητα.
Συνοπτική Παρουσίαση σε Τίτλους :
- Το αντικείμενο της λαογραφίας
- Πέρασμα από την ιστορία της αμπέλου και του οίνου στην Ελλάδα, στην οινική και αμπελουργική λαογραφία
- Η απεικόνιση του καθημερινού βίου στα ψηφιδωτά δάπεδα του ελλαδικού χώρου
- Λαογραφία και χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία
- Λαογραφία οίνου και ιατρική
- Οίνος και Άμπελος ( Στο Ρεμπέτικο και Λαϊκό Τραγούδι )
- Ποίηση Κρασί και Αμπέλι
- Oινοπότες και Πορεία του Ποτηριού Στο τραπέζι
- Γνωμικά ,Παροιμίες και Αινιγματώδης Φράσεις
- Χαριτολογήματα και Ευτράπελα Οινοποτών σε Αττική
- Αμπέλι και κρασί στα Μεσόγεια και την Αθήνα, Λαογραφική και ιστορική ματιά
- Λαογραφικές Οινικές ιστορίες Αθήνας
- Έγγραφα Οινοποιιών – Ιδιωτικών και Κρατικών Φορέων
- Λαογραφική Οινική Μάτια στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
- Πύργος Βασιλίσσης και Γεωργική Σχολή Πύργου Βασιλίσσης
- Βασιλική Έπαυλη – Οινοποιείο Τατοιου
- Eνδεικτικές Φωτογραφίες – Οινικά Λαογραφικά – Ιδιωτικά Μουσεία στην Αττική
- Ιδιωτικές Συλλογές Οινικής και Αμπελουργικής Λαογραφίας
- Μουσειακά εργαλεία επαγγέλματος Βαρελά
- Γραμματόσημα με θέμα Το κρασί και το Αμπέλι
- Οινικό και Αμπελουργικό Λεύκωμα Αττικής
- Συμπεράσματα – Υποδείξεις για περαιτέρω έρευνα….κα.
Η ερευνητική εργασία παρουσιάζει την εικόνα για την τότε εποχή. Το θέμα δεν εξαντλείται αλλά , εκείνο που υπερισχύει είναι η προσπάθεια να γνωρίσουμε εκείνη την εποχή που είναι γεμάτη Μνήμες.
Λαογραφικά Μουσεία , Συνεντεύξεις με τους Πρωταγωνιστές μια άλλης Εποχής , Επιστημονικά κέντρα και όλοι φορείς όπως αναφέρεται Συνετέλεσαν και εκδώσαν το εισιτήριο για το Λαογραφικό Ταξίδι που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο Λεύκωμα αποτελούν Σημαντικές Ψηφίδες για την οινική και αμπελουργική προσέγγιση στην Αττική του περασμένου αιώνα. Μέσα από τα φωτογραφικά κατάλοιπα που μας κληροδοτήθηκαν συγκεντρώθηκε ένα πολύτιμο τεκμήριο που μιλά με χίλιες και πλέων λέξεις για το τότε.
Ενδεικτικά παραθέτουμε τρεις Φωτογραφίες :


«Από το πρωί ως το βράδυ στα χωράφια, στα αμπέλια.
Εκεί εμείς από παΐδι βοηθούσαμε, σκάλισμα στα αμπέλια χορτάρια.
Τα μενιδιάτικα κτήματα φτάνανε μέχρι την πλατεία βάθης.
από Βαρυμπόμπη μέχρι το Γαλάτσι . Ήταν όμως εποχή
εποχή και για να βγάλεις τον επιούσιο σου έβγαινε η ψυχή….»
Απόσπασμα από τη βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη
Πετραδάκι… Πετραδάκι έως την κορυφή ! εκδόσεις Μένανδρος .
Συνολικά η Διπλωματική Εργασία θα δοθεί στην ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΕΡΕΙΑ ΑΧΑΡΝΩΝ ( ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ). Το θεματοφύλακα της Ιστορίας και της Λαογραφίας των Αχαρνών.
Ώστε να διασωθεί και να είναι στην ευχέρεια επιστημόνων, συγγραφέων, φοιτητών για την παραγωγή ερευνών, αλλά και προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών εργασιών.
- Είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια συμπύκνωση ώστε να αποδοθεί σωστά μια Διπλωματική Εργασία (250 σελίδων ) σε μια Λαϊκή δημοσίευση ενός άρθρου.









