KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΑΧΑΡΝΕΣ

Αχαρνές: Απίστευτο! Έκλεψαν την προτομή του Μενιδιάτη Οπλαρχηγού Μήτρου Λέκκα

10/03/2024 19:14
Ανανεώθηκε 11/03/2024 11:53
3 '
ΠΡΟΤΟΜΗ ΜΗΤΡΟΥ ΛΕΚΚΑ
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Σε μία πρωτοφανή ενέργεια ασέβειας στη μνήμη του Μενιδιάτη Οπλαρχηγού Μήτρου Λέκκα αλλά και της ιστορίας της πόλης των Αχαρνών προχώρησαν άγνωστοι, οι οποίοι έκλεψαν την προτομή από τη βάση της στην Κεντρική Πλατεία Αχαρνών, στην είσοδο του Ιερού Ναού του Αγίου Βλασίου.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Όλα συνέβησαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 9 Μαρτίου, όταν διαπιστώθηκε ότι έλειπε το χάλκινο δημιούργημα που συμβόλιζε τον αγώνα των Μενιδιατών κατά της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι δράστες αφαίρεσαν την προτομή, προκειμένου να πουλήσουν τον χαλκό από τον οποία είναι κατασκευασμένη, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την αξία ιστορική και συναισθηματική της προτομής για τις Αχαρνές.

Ο μεγάλος Μενιδιάτης πολέμαρχος Δημήτριος (Μήτρος) Λέκκας

Ο Μήτρο Λέκκας γεννήθηκε στο Μενίδι το 1796. Ήταν γιος του Νικολάου Λέκκα και αδελφός των μεγάλων καπεταναίων Ανάσταση και Γιώργη, αναδείχθηκε δε ως ένας από τους μεγαλύτερους πολέμαρχους της Αττικής κατά τη διάρκεια του Ιερού Αγώνα.

Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Αττική, στην Ανατολική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, διακριθείς για τη γενναιότητα του και τιμήθηκε με τους βαθμούς Πεντηκοντάρχου (1822), Χιλιάρχου (1824) και Αντιστράτηγου (1824). Κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή διακρίθηκε στη μάχη του Χαϊδαρίου επικεφαλής 110 στρατιωτών. Ακολούθως στις 11 Οκτωβρίου μαζί με τους στρατιώτες του και υπό τις διαταγές του Νικολάου Κριεζώτη οδήγησε σώμα 300 ανδρών στην παράτολμη νυχτερινή επιχείρηση εισόδου στην πολιορκούμενη Ακρόπολη. Όλοι μπήκαν “αβλαβείς” διασπώντας τον κλοιό των Τούρκων και εφοδιάζοντας με πολεμοφόδια τους πολιορκημένους.

Ο Μήτρο Λέκκας πληγώθηκε πέντε φορές σε ισάριθμες μάχες.
Το 1828 μετά από διαταγή του κυβερνήτη Καποδίστρια προσπάθησε να ξεσηκώσει τα υποταγμένα στους Τούρκους χωριά της Αττικής. Έχοντας πετύχει το σκοπό του και ενώ επέστρεφε στην Ελευσίνα για να προετοιμάσει την εξέγερση, προδόθηκε από κάποιον καλόγερο, έπεσε σε ενέδρα των Τούρκων και συνελήφθη ζωντανός, μαζί με τον Αθηναίο οπλαρχηγό Νικόλαο Δανίλη και ολιγομελή συνοδεία. Όλοι οδηγήθηκαν στο φοβερό κάστρο του Ευρίπου (της Χαλκίδας) και με διαταγή του Ομέρ Πασά, τον μεν Νικόλαο Δανίλη οι Τούρκοι τον παλούκωσαν, τον δε Μήτρο Λέκκα τον έγδαραν ζωντανό και τον κρέμασαν σε τεράστια τσιγκέλια από τα τείχη του κάστρου.

Έτσι λοιπόν ο Μενιδιάτης Μήτρο Λέκκας εισήλθε ως ήρωας στο πάνθεο των αθανάτων σε ηλικία 32 ετών, αφήνοντας ορφανό τον μοναχογιό του Ιωάννη, μετέπειτα Στρατηγό, πρώτο Πρόεδρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και για σειρά ετών βουλευτή Αττικοβοιωτίας και Αττικάρχη.

Ο Μήτρο Λέκκας ήταν παντρεμένος με την Μαρία το γένος Μπαλή, της οποίας τα δύο αδέρφια Σπύρος και Γεωργάκης εφονεύθησαν κατά την πολιορκία της Ακρόπολης, το 1826. Η λαϊκή μούσα ύμνησε το Μήτρο Λέκκα με τους στίχους του άγνωστου ποιητή όπως δημοσιεύτηκαν στην «Νέα Πανδώρα» τόμος στ’, σελίδα 16 :
«…Βλαχαίοι το κάστρο εκράτηγαν, Σαρής Λέκκας το παίρνουν∙
Είν’ ο Σαρής από του Ψυρρή και ο Λέκκας Μενιδιάτης …»

Το κείμενο στηρίχτηκε κυρίως σε αρχειακές έρευνες του συγγραφέα – ερευνητή Δημήτρη Γιώτα και στο βιβλίο του «Οι Μενιδιάτες κατά τον 18ο αιώνα και την Επανάσταση του ‘21». 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: