KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Αδριάνειο Υδραγωγείο: Το μακρύτερο υπόγειο υδραγωγείο της Ευρώπης που ξεκινά από τις Αχαρνές είναι η λύση για την έλλειψη νερού στην Αθήνα

16/12/2024 14:58
Ανανεώθηκε 16/12/2024 21:35
4 '
Αδριάνειο Υδραγωγείο: Το μακρύτερο λειτουργικό υπόγειο υδραγωγείο της Ευρώπης που ξεκινά από τις Αχαρνές η λύση στην έλλειψη νερού στην Αθήνα
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Σε μια εποχή που η συζήτηση για την έλλειψη νερού είναι πολύ έντονη (και ίσως το άλλοθι για νέες αυξήσεις), ένα αφιέρωμα των New York Times για το Αδριάνειο Υδραγωγείο και την αναβίωσή του έρχεται να καταδείξει τη σημασία της ευρύτερης περιοχής των Αχαρνών για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Ήταν Απρίλιος του 2021, όταν τέθηκε επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων η αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, μέσα από τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους Δήμους. Τα πλεονεκτήματα μια τέτοιας προοπτικής πολλά και σημαντικά, όσον αφορά την άρδευση των περιοχών αλλά και την διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας και πολιτισμού στις περιοχές που ακολουθούσαν τη διαδρομή του – από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι, συνολικού μήκους πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Σε σχετική τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν  η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης και εκπρόσωποι των Δήμων Αθήνας, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου, αποφασίστηκε η ένταξη του έργου στην Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ένα μήνα αργότερα, ο τότε περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μαζί με τον δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό και τους υπόλοιπους Δημάρχους, επισκέφθηκαν το σημείο που ενώνονται τα δύο Υδραγωγεία από τις πηγές της Πάρνηθας που καταλήγουν στο Αδριάνειο (υδραγωγείο της Αγίας Κυριακής και υδραγωγείο της Κιθάρας), την αφετηρία του υπόγειου τμήματος του Αδριάνειου Υδραγωγείου (κεκλιμένη στοά) στις Αχαρνές και ακολούθως το σημείο διάσχισης του Κηφισού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στον Δήμο Κηφισιάς, τη σύγχρονη Δεξαμενή αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου στον Δήμο Μεταμόρφωσης, τη σύγχρονη ανάδειξη φρεατίου του Αδριάνειου Υδραγωγείου στον Δήμο Ηρακλείου, τα εμφανή φρεάτια του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο ΟΑΚΑ στο Δήμο Αμαρουσίου, τη Δεξαμενή σύνδεσης του Αδριάνειου Υδραγωγείου με το Υδραγωγείο του Ρέματος Χαλανδρίου στον Δήμο Χαλανδρίου και την Περιοχή δυνητικής αξιοποίησης ύδατος από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στον Δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης.

Το δημοσίευμα των New York Times

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η αξιοποίηση του ιστορικού μνημείου είναι ότι οι New York Times τη χαρακτήρισαν ως τη νέα απάντηση της Αθήνας σε μια κρίση υδροδότησης. 

«Έχουμε ένα αρχαίο μνημείο και ένα κατόρθωμα μηχανικής που φέρνουμε στο παρόν για να εξοικονομήσουμε νερό και να δροσίσουμε την πόλη», είπε η Κατερίνα Δημήτρου της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αθηνών στη NYT σχετικά με την αναβίωση του υδραγωγείο.

Στόχος είναι να συμπληρωθεί η παροχή νερού, να βοηθηθεί ο δροσισμός των περιοχών με την άρδευση χώρων πρασίνου και, γενικότερα, είπε η κ. Δημητρού.

Ποιο είναι το Υδραγωγείο του Αδριανού

Γνωστό ως το Υδραγωγείο του Αδριανού, από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που το παρήγγειλε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. ώστε οι Ρωμαίοι να μπορούν να έχουν λουτρά, η κατασκευή στη συνέχεια τροφοδοτούσε την Αθήνα με νερό για αιώνες.

Το μήκους περίπου 24 χιλιομέτρων – κυρίως υπόγειο – δίκτυό του εξακολουθεί να τρέχει κάτω από την πόλη και οι αρχές το περιγράφουν ως το μακρύτερο λειτουργικό υπόγειο υδραγωγείο της Ευρώπης. Ουσιαστικά εξακολουθεί να λειτουργεί, μεταφέροντας νερό από όχθες ποταμών κατά μήκος μιας επικλινής διαδρομής. Αλλά μετά την κατασκευή του πρώτου μεγάλου φράγματος της Αθήνας στις αρχές του 20ου αιώνα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για νερό, το υδραγωγείο εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό.

«Δουλεύει ακόμα, αλλά το νερό σπαταλιέται. Ρέει μέχρι την κεντρική δεξαμενή και μετά ενώνεται με το αποχετευτικό σύστημα και εκτοξεύεται στη θάλασσα. Κανείς δεν το χρησιμοποιεί», είπε στους NYT ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, διευθυντής έργου στην τοπική αρχή του Χαλανδρίου.

Πώς θα λειτουργήσει το έργο

Τώρα, ένας νέος αγωγός μήκους 4 χιλιομέτρων που θα εισχωρήσει στο υδραγωγείο θα παρέχει σε πολλά σπίτια, καθώς και σε σχολεία και πάρκα μια νέα πηγή νερού έως τον Μάρτιο.

Τα σπίτια που βρίσκονται πλησιέστερα στον αγωγό θα συνδεθούν απευθείας και τα πιο μακριά θα τροφοδοτούνται με φορτηγά, ενώ το νερό θα είναι δωρεάν για τους πρώτους έξι μήνες. Το νερό, το οποίο δεν είναι πόσιμο, θα προορίζεται για πλύσιμο και κηπουρική για να βοηθήσει στη διατήρηση του πόσιμου νερού που διαφορετικά θα πήγαινε σε τέτοιες χρήσεις.

Ο τελικός στόχος είναι να επεκταθεί το έργο σε άλλους επτά δήμους υπό τους οποίους λειτουργεί το υδραγωγείο, εξοικονομώντας πάνω από 250 εκατομμύρια γαλόνια νερού ετησίως.

Το πιλοτικό έργο, το οποίο υποστηρίχθηκε με 3,1 εκατομμύρια ευρώ, από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κέρδισε επίσης διεθνή αναγνώριση για την αστική καινοτομία και λειτουργεί ως πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Με πληροφορίες από το reader.gr

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: