KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΖΩΗ

Εστιατόρια: Πως να επιλέξετε στολές για το προσωπικό σας

15/04/2024 18:49
6 '
Εστιατόρια: Πως να επιλέξετε στολές για το προσωπικό σας
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Οι επαγγελματικές στολές που φορούν οι εργαζόμενοι σε ένα εστιατόριο είναι ιδιαίτερα σημαντικές και καθορίζουν την γενική εικόνα του. Πιο χαρακτηριστικά, με την χρήση της στολής, δημιουργείται μία ενιαία εικόνα για το προσωπικό η οποία αντιπροσωπεύει το στυλ του εστιατορίου και την επωνυμία του. Οι πελάτες αναγνωρίζουν ευκολότερα το προσωπικό που φορά στολές, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης εστίασης και την αίσθηση της εμπιστοσύνης. Επιπλέον, οι στολές προσωπικού εστιατορίων προσθέτουν αξιοπιστία και έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να το προστατεύουν και να έχει ελευθερία κινήσεων καθώς εργάζεται. Εάν δυσκολεύεστε να επιλέξετε στολές για τους εργαζόμενους που έχετε στο εστιατόριο, θα βοηθηθείτε αρκετά διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές του κειμένου.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Κατανόηση της ταυτότητας του εστιατορίου

Το στυλ των επαγγελματικών στολών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το θέμα του εστιατορίου και την ταυτότητα γιατί όπως προαναφέρθηκε τα συγκεκριμένα ενδύματα αναδεικνύουν την επιθυμητή εικόνα του μαγαζιού. Έτσι, είναι σημαντικό προτού επιλέξετε τις στολές για το προσωπικό σας να έχετε κατανοήσει πλήρως την ταυτότητα της επιχείρησης εστίασης.

Σκεφτείτε, ακόμη, πως οι στολές που θα φορούν οι εργαζόμενοι του εστιατορίου θα λειτουργούν και ως μέσο επικοινωνίας με τους πελάτες. Προσπαθήστε να τους προσφέρετε μία εντυπωσιακή εμπειρία μέσω του επαγγελματικού ρουχισμού. Έπειτα, φροντίστε τα χρώματα των υφασμάτων για τις επαγγελματικές στολές που θα διαλέξετε να αποτυπώνουν τον χαρακτήρα και το θέμα του εστιατορίου.

Με πιο απλά λόγια, αν  το εστιατόριο που διαθέτετε είναι μοντέρνο, προτιμήστε για τις στολές του προσωπικού ζωηρά  χρώματα όπως πορτοκαλί, έντονο μπλε, πράσινο. Αν όμως, το εστιατόριο σας είναι πιο εκλεπτυσμένο και κομψό δεν ταιριάζουν τα δυναμικά χρώματα. Διαλέξτε για τον επαγγελματικό ρουχισμό χρώματα όπως σκούρο γκρι ή μαύρο.

Το θέμα του εστιατορίου μπορεί να αντικατοπτριστεί και από τα σχέδια ή τις υφές που θα έχουν οι στολές των εργαζομένων. Για παράδειγμα, αν η επιχείρηση εστίασης εστιάζει στην κινέζικη ή στη ιταλική κουζίνα, σκεφτείτε την πιθανότητα να διαλέξετε για τις στολές σχέδια που αντιπροσωπεύουν την Κίνα ή την Ιταλία αντίστοιχα.

Συνδυασμός άνεσης και επαγγελματικότητας

Στον κλάδο της εστίασης, το προσωπικό είναι πολύ σημαντικό να νιώθει χαλαρά και άνετα τις ώρες που εργάζεται. Και αυτό γιατί θα επιδεικνύει καλύτερη απόδοση στα εργασιακά καθήκοντα του. Η άνεση κατά την διάρκεια της εργασίας είναι δυνατόν να ελαχιστοποιήσει και τον κίνδυνο των τραυματισμών των εργαζομένων. Το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να μεταφέρει μία θετική ενέργεια στους πελάτες του εστιατορίου και να δημιουργήσει μια ευχάριστη εμπειρία για αυτούς.

Για αυτούς τους λόγους είναι αναγκαίο οι στολές που θα επιλέξετε για το προσωπικό να εξασφαλίζουν μία άνετη, αποτελεσματική εργασία για το προσωπικό αλλά και να φανερώνουν επαγγελματικότητα. Για να πετύχετε επιτυχώς αυτόν τον συνδυασμό θα πρέπει να επιλέξετε με προσοχή υλικά που προσφέρουν την ευελιξία που χρειάζονται οι εργαζόμενοι όπως ελαστικά υφάσματα και αναπνεύσιμα υλικά. Τα συγκεκριμένα υλικά επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει και χαρίζουν άνεση στο άτομο που τα φορά ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Επιπλέον, φροντίστε να διαλέξετε υλικά που είναι ανθεκτικά στη τριβή και στην φθορά γιατί οι στολές όταν εργάζεται το προσωπικό θα εκτίθενται πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία των στολών θα πρέπει να μπορούν να πλένονται εύκολα αλλά και στεγνώνουν εξίσου εύκολα. Παράλληλα, οι στολές του προσωπικού θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί με καθαρές γραμμές και απλές λεπτομέρειες ώστε να προσθέτουν μία επιπλέον αίσθηση επαγγελματικότητας.

Λογότυπα και προσαρμοσμένες λεπτομέρειες

Επιπρόσθετα, έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε ένα λογότυπο ή κάποιες λεπτομέρειες στις επαγγελματικές στολές προκειμένου να ενισχύσουν την αξία και τον επαγγελματισμό στην εικόνα του προσωπικού που εργάζεται στο εστιατόριο σας. Το λογότυπο μπορεί να είναι το όνομα της επιχείρησης εστίασης ή κάποιο σύνθημα που δείχνει τη φιλοσοφία της.

Διαφορετικά, μπορείτε να ενσωματώσετε στις στολές του προσωπικού χρώματα ή μοτίβα που συνδέονται με την ταυτότητα του εστιατορίου. Θυμηθείτε πως οι στολές με λογότυπο μπορούν να λειτουργήσουν ως κινητές διαφημίσεις γιατί οι εργαζόμενοι τις φορούν κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Έχετε, ακόμη, την ευκαιρία να εξατομικεύσετε τις επαγγελματικές στολές προσθέτοντας σε αυτές το όνομα του κάθε εργαζομένου ή τη θέση τους στο εστιατόριο.

Για να επιτευχθεί μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα πρέπει να προσέξετε πού ακριβώς θα τοποθετήσετε το λογότυπο στις επαγγελματικές στολές. Τα πιο συνηθισμένα σημεία για την τοποθέτησή του είναι τα ακόλουθα:

  • Στο μανίκι της στολής ή στο στήθος: Στις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης το λογότυπο τοποθετείται στο στήθος ή στο μανίκι των στολών που φορούν το προσωπικό. Η συγκεκριμένη θέση είναι εύκολα ορατή από τους πελάτες του εστιατορίου γι΄αυτό και προτιμάται.
  • Στο πίσω μέρος της στολής: Μερικές φορές είναι πιθανόν το λογότυπο να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος των στολών. Διαλέξτε το συγκεκριμένο σημείο, εάν επιθυμείτε το λογότυπο του εστιατορίου να είναι ορατό μόνο καθώς εργάζεται το προσωπικό αλλά χωρίς να ξεχωρίζει συνέχεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του προσωπικού

Καθώς επιλέγετε τις επαγγελματικές στολές είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη και τις απόψεις των εργαζομένων που θα τις φορούν όσο βρίσκονται στο χώρο της εργασίας. Γι αυτό το λόγο, φροντίστε να μιλήσετε ανοικτά με το προσωπικό σας για να μάθετε πώς προτιμούν να είναι σχεδιασμένη η στολή. Ζητήστε τους να μοιραστούν μαζί σας όποια ιδέα και αν έχουν για τον σχεδιασμό της. Αν έχετε εργαζομένους σε πολλά και διαφορετικά τμήματα της επιχείρησης εστίασης, καλέστε τους εκπροσώπους αυτών των τμημάτων για να προτείνουν ιδέες τόσο για την στολή όσο και για τα αξεσουάρ της (π.χ. σκούφους μαγειρικής, ποδιές κλπ).

Καλό θα ήταν, επίσης, να προσφέρετε την δυνατότητα στους εργαζόμενους να δοκιμάσουν διάφορες στολές και διάφορα αξεσουάρ ώστε να αποφασίσουν ποιες από αυτές είναι περισσότερο λειτουργικές και ποιες προτιμούν να χρησιμοποιούν κατά την διάρκεια του εργασιακού ωραρίου τους. Επιτρέψτε στο προσωπικό να προτείνει και πιθανές βελτιώσεις.

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά και τους εργαζόμενους που αντιδρούν στη χρήση νέων στολών εργασίας. Συζητήστε μεταξύ τους και μάθετε γιατί ανησυχούν σχετικά με τις νέες στολές. Έπειτα ενημερώστε τους σχετικά με τους λόγους που αποφασίσατε να αλλάξετε τις στολές καθώς και για τα πλεονεκτήματα αυτής της αλλαγής.

Συμπεράσματα

Ανακεφαλαιώνοντας, για να επιλέξετε σωστά τις νέες στολές προσωπικού για το εστιατόριο σας, χρειάζεται πρώτα να αντιληφθείτε πλήρως την ταυτότητα και το θέμα του. Έπειτα, να διαλέξετε χρώματα και μοτίβα που θα αναδεικνύουν περισσότερο την επαγγελματική κουλτούρα και ανθεκτικά υλικά που θα εξασφαλίζουν την άνεση των εργαζομένων. Πριν την τελική επιλογή των στολών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συζητήσετε μαζί με τους εργαζομένους ώστε να ακούσετε και τις δικές τους απόψεις. 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: