HOT STORY
Ευνοϊκή ρύθμιση για τους δικαιούχους του ΟΕΚ στους οικισμούς Γεννηματά Ι & ΙΙ. Στον “αέρα” οι κατοικίες που παραχωρήθηκαν από τον πρώην δήμο Άνω Λιοσίων
27/04/2017 10:45
Ανανεώθηκε 27/04/2017 10:54
5 '
Με ένα θετικό και ένα αρνητικό πρόσημο προσήλθε χθες στον οικισμό Γεννηματά ΙΙ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, προκειμένου να ενημερώσει τους δικαιούχους για τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας καθώς και την τιμή παραχώρησης που αναμένεται να ισχύσει σε όλους τους οικισμούς του πρώην ΟΕΚ.
Με ευνοϊκότερους όρους και δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης στα 304,41 ευρώ/τ.μ, σε συνέχεια προηγούμενης υπουργικής απόφασης, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι οικιστές των εργατικών κατοικιών που βρίσκονται στα Άνω Λιόσια, οι οποίοι πήραν σπίτια με κλήρωση και παραχωρητήρια χρήσης από τον ΟΕΚ. Το αρνητικό είναι ότι, σε αυτές τις ρυθμίσεις, δεν περιλαμβάνονται οι οικιστές των 52 σπιτιών, τα οποία παραχωρήθηκαν από τον πρώην δήμο Άνω Λιοσίων, σε πλημμυροπαθείς, σεισμοπαθείς και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς υπάρχει εμπλοκή με το νομικό τους καθεστώς. Εμπλοκή που προήλθε καθώς η τότε διοίκηση εκτός από πλημμυροπαθείς δημότες , οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες του 1995, εγκατέστησε και σεισμοπαθείς.
Η νέα Υπουργική Απόφαση προβλέπει τη δραστική περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής από 240 σε 360 δόσεις και περιλαμβάνει ευνοϊκότερους όρους για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ κ.τ.λ.). Επίσης, προβλέπει ότι αν έχει καταβληθεί ποσό που φτάνει ή υπερβαίνει το 60% της ως άνω οριζόμενης τιμής παραχώρησης, τότε υπάρχει έκπτωση 40% επί αυτής και ο δικαιούχος αιτείται άρση της υποθήκης της κατοικίας του. Το τυχόν υπερβάλλον καταβληθέν ποσό, πέραν του 60%, επιστρέφεται στο δικαιούχο εντός χρόνου που ορίζεται από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, ανάλογα του προς επιστροφή ποσού και όχι πέραν των πέντε ετών.
Στις παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται: α) οικιστές οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικού παραχωρητηρίου, β) οικιστές οι οποίοι έχουν λάβει οριστικό παραχωρητήριο και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής, γ) οικιστές με οριστικό παραχωρητήριο για το οποίο έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.
Σκοπός των ρυθμίσεων αποτελεί η διευκόλυνση των δικαιούχων, ώστε να αποκτήσουν οριστικά παραχωρητήρια, που η έκδοσή τους εκκρεμεί ή να αποπληρώσουν τυχόν χρονίζουσες και μη οφειλές τους, αυξάνοντας, με τον τρόπο αυτό, τα αντίστοιχα έσοδα του ΟΑΕΔ, που βαίνουν συνεχώς μειούμενα.
Δέκα χρόνια μετά την οριστική παραχώρηση η πώληση των κατοικιών
Πάντως, ακόμα και μετά τα οριστικά παραχωρητήρια, τα σπίτια δε θα μπορούν να πουληθούν ή να ενοικιαστούν, πριν περάσουν δέκα χρόνια. Όπως διευκρίνισε, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, αυτό ισχύει για τους ιδιοκτήτες που θα μπουν στη ρύθμιση, δεδομένου του ευνοϊκού καθεστώτος με τον οποίο τα αποκτούν, «με λεφτά που δίνουν οι εργαζόμενοι πολίτες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.
Η περίπτωση των κατοικιών από το δήμο
Στο μεταξύ, στον «αέρα» εξακολουθούν να βρίσκονται οι δικαιούχοι κατοικιών που είχαν παραχωρηθεί από τον πρώην δήμο Άνω Λιοσίων, καθώς παραμένει ασαφές το νομικό καθεστώς που διέπει τη δική τους περίπτωση. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας όχι απλώς δεν είχαν τίποτε νεότερο να κομίσουν στους ιδιοκτήτες αλλά παραδέχθηκαν ότι δε γνώριζαν το θέμα. Ως εκ τούτου, το μόνο που μπόρεσαν να αναφέρουν είναι πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από παράγοντες του υπουργείου και του δήμου, προκειμένου να εξεταστεί. Και επειδή, όπως έλεγε, κάποτε κάποιος πολιτικός άνδρας «στην Ελλάδα όταν θέλεις να μην κάνεις τίποτε, κάνε μια επιτροπή», υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στις καλένδες.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο πρώην δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των οικιστών από παραχωρητήρια του δήμου και στις ενέργειες που έκανε η διοίκησή του για την απεμπλοκή του θέματος. Όπως τόνισε, στην απάντηση στο τελευταίο έγγραφο που απέστειλε ο δήμος, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το θέμα θα εξέταζε η νομική υπηρεσία του ΟΑΕΔ, καθώς ενδεχομένως να χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση και διερωτήθηκε τι επεξεργασία έχει κάνει η νομική υπηρεσία του ΟΑΕΔ για το θέμα αυτό.
Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας Πέτρος Αντωνάκος χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα, λόγω της πολύχρονης παραμονής των οικιστών στα σπίτια, παραδέχθηκε ότι οι υπεύθυνοι του υπουργείου είχαν ενημέρωση μόλις τις τελευταίες ημέρες και ισχυρίστηκε ότι η νομική υπηρεσία του ΟΑΕΔ δε μπόρεσε να δώσει λύση επειδή καταργήθηκε ο ΟΕΚ και περίμενε να δει τι άλλο θα προκύψει. Δεν άναψε, ωστόσο, φως στο τούνελ, διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση που ανακοινώθηκε αφορά μόνο σε όσους πήραν τα σπίτια με κλήρωση ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν.