KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΦΥΛΗ

Φοιτητούπολη στα Άνω Λιόσια: Ένα ακόμα βήμα για να πάρει «σάρκα και οστά» το φιλόδοξο όραμα του Χρήστου Παππού

23/12/2024 18:12
Ανανεώθηκε 23/12/2024 18:16
4 '
Φοιτητούπολη στα Άνω Λιόσια: Ένα ακόμα βήμα για να πάρει «σάρκα και οστά» το φιλόδοξο όραμα του Χρήστου Παππού
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Το «πράσινο» φως για να προχωρήσει στην ουσιαστική φάση της η Φοιτητούπολη στα Άνω Λιόσια, η δημιουργία Φοιτητικών Εστιών στον Δήμο Φυλής και να πάρει έτσι «σάρκα και οστά» ένα, από τα πλέον, φιλόδοξα οράματα του Χρήστου Παππού, έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής, εγκρίνοντας την έναρξη της Α΄ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα υποβληθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος  για το έργο«Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Φοιτητικών Εστιών, Φοιτητικού Εστιατορίου, Εκπαιδευτικών Αμφιθεάτρων και Χώρων Πολιτισμού με ΣΔΙΤ», έτσι ώστε να αποτυπωθεί και στην πράξη, η δυνατότητα υλοποίησής του.

Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία Δήμου Φυλής, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο Δήμος θα έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας, ενώ δε θα χρειαστεί να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ – από τα προϋπολογισμένα 64.000.000 – καθώς η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως, όταν λήξει η σύμβαση παραχώρησης στον Φορέα που θα το υλοποιήσει και θα το συντηρεί, ο Δήμος θα είναι απόλυτος ιδιοκτήτης και των κτιριακών εγκαταστάσεων, τα οποία θα εκτείνονται σε ένα χώρο 90 στρεμμάτων στο Πάρκο Πόλης.

Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες εκτάσεων στο Πάρκο, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχουν ήδη δοθεί, ενώ όσες απομένουν ακόμα αφορούν θέματα διαδικαστικής φύσεως, κυρίως σε σχέση με το Κτηματολόγιο. Εξέφρασε δε, την εκτίμηση ότι με την έναρξη του έργου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι αποζημιώσεις.

Το Ιστορικό

Το 1999, ο πρώην Δήμος Άνω Λιοσίων προχώρησε στον χαρακτηρισμό μιας περιοχής 240 στρεμμάτων στη συνοικία Λίμνη ως «Πάρκο Πόλης», διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε το 2004 και έκτοτε ξεκίνησε η προσπάθεια να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων και να περάσει η γη στην περιουσία του.

Το 2021, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς οραματίζεται τη δημιουργία μιας Φοιτητούπολης σε μέρος του Πάρκου Πόλης και ξεκινά να βάζει αμέσως το σχέδιο σε εφαρμογή. Η πρώτη “κρούση” γίνεται τον Απρίλιο του ίδιου έτους σε συνάντηση εργασίας του Δημάρχου με τον τότε Υφυπουργό Παιδείας Α. Συρίγο, τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Α. Δημητρόπουλου, του Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Φυλής Σ. Πουλή και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Π. Καλδή.

Το 2022, τον Απρίλιο γίνεται η πρώτη παρουσίαση του έργου από τον δήμαρχο Φυλής για την κατασκευή Φοιτητούπολης στα Άνω Λιόσια, με τη δημιουργία διοικητικού κέντρου και κτιρίου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, ύψους περίπου 70.000.000 ευρώ, το οποίο θα προέλθει από τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το 2022, τον Σεπτέμβριο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), ο Δήμος Φυλής και η Αναπτυξιακή του Εταιρία υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την ωρίμανση και την διενέργεια της διαδικασίας υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 3389/2005 του Έργου «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Φοιτητικών Εστιών, Φοιτητικού Εστιατορίου, Εκπαιδευτικών Αμφιθεάτρων και Χώρων Πολιτισμού με ΣΔΙΤ», σύμφωνα με την οποία, το Έργο συνίσταται στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών υποδομών όπως φοιτητικές εστίες και συνοδοί χώροι εστίασης φοιτητών, καθώς και χώροι πολιτισμού σε ακίνητο που θα εισφέρει ο Δήμος Φυλής.

Το 2022, τον Δεκέμβριο, η κυβερνητική επιτροπή, αρμόδια για τα έργα που εκτελούνται με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή του έργου

Το 2023, στον χορό μπαίνει και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο πρύτανης του οποίου εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη δημιουργίου Φοιτητικής Εστίας στο Πάρκο Πόλης, γεγονός που θα φέρει τα Άνω Λιόσια δίπλα στην Πανεπιστημιούπολη και στην Πολυτεχνειούπολη.

Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής θα δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες για δύο μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας,

Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων επιχειρεί να διαμορφώσει ένα «ανοικτό» πανεπιστημιακό συγκρότημα, με στόχο την άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, τη σύνδεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την κοινωνία, την αποκέντρωση δραστηριοτήτων και την αναβάθμιση του αστικού ιστού του Δήμου Φυλής.

Πρόκειται για έργο το οποίο, αδιαμφισβήτητα, με την υλοποίησή του θα αλλάξει το αποτύπωμα της περιοχής και την κοινωνική σύνθεση των κατοίκων της, δημιουργώντας συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: