11.4 C
Athens
3 Μαρτίου 2024
spot_img
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑΟίνος και Καλοκαίρι . . . Του Ιωάννη Μίχα*

Οίνος και Καλοκαίρι . . . Του Ιωάννη Μίχα*

- Advertisement -

Όλα αποκτούν ένα μοναδικό ενδιαφέρον το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι η διάθεσή μας αλλάζει. Ειδικά στη χώρα μας, το καλοκαίρι δημιουργεί την «ανάγκη» να βγούμε από το σπίτι, να αποδράσουμε και  να δημιουργήσουμε αξέχαστες αναμνήσεις.

Το κρασί είναι ο «σύντροφος» όλων των εποχών και το Καλοκαίρι δίνεται η ευκαιρία να γευτούμε λευκά, ροζέ αλλά και ελαφριά κόκκινα κρασιά που θα ταιριάξουν μοναδικά και με το φαγητό μας αλλά και με την διάθεση μας.

- Advertisement -
- Advertisement -

Τη ζεστή αυτή εποχή προτιμάτε κυρίως λευκά κρασιά, δροσερά, ανάλαφρα ίσως και έντονα αρωματικά, με φυσιολογικό αλκοόλ και υψηλή οξύτητα ώστε να τονίζεται η δροσιστική τους αίσθηση.

Ποικιλίες που θα επιλέξετε είναι η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο, ο Ροδίτης, το Αθήρι. Ενώ αν θέλετε να συνοδεύσετε τα καλούδια της θάλασσας και όχι μόνο, προτιμήστε ένα Ασύρτικο

Άλλος ένας τύπος κρασιού που διαπρέπει το Καλοκαίρι είναι τα ροζέ κρασιά.

Έχουν μεγάλη γκάμα σε ό,τι αφορά τους συνδυασμούς, γιατί «άνετα» μπορείτε να τα ταιριάξετε με λαδερά, μεσογειακούς μεζέδες, κρέατα και ψάρια

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια κόκκινα κρασιά που μπορούν να καταναλωθούν με ευχαρίστηση το Καλοκαίρι, με την προϋπόθεση να δροσιστούν. Τέτοια είναι κόκκινα φρουτώδη, με ανάλαφρο ή μέτριο σώμα, χωρίς έντονες τανίνες και καλή οξύτητα, όπως ένα ελαφρύ Αγιωργίτικο, το Λημνιό, και το Cabernet Franc

Μην   ξεχναμε   καλοκαιρινες  επιλογες  όπως  Αφρωδη  κρασια και  Κοκτειλ με  κρασι  όπως : Απλό σιρόπι φράουλας, χυμός λεμόνι και κρασί Moscato συνδυάζονται ιδανικά για τη δημιουργία μιας «λεμονάδας για μεγάλους» , Λίγο gin και μερικές σταγόνες λεμονιού δίνουν σε αυτό το cocktail με βάση το λευκό κρασί και τη σόδα, μια δυνατή δροσιστική ώθηση  και  τέλος  Βαθύχρωμα μούρα, όπως τα βατόμουρα και τα blackberries, «ζευγαρώνουν» υπέροχα με το κόκκινο μπρούσκο κρασί και δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων .

Εχουμε  και  το  μπλε  κρασί  ως  μια  νέα  μόδα  που  πάει  με  το  καλοκαίρι  μας. Τώρα, όμως, χάρη σε έξι νεαρούς Ισπανούς επιχειρηματίες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και του AZTI Tecnalia (το τμήμα έρευνας τροφίμων της βασκικής κυβέρνησης), το μπλε κρασί, που στοχεύει σε νεαρούς πότες, είναι έτοιμο να χτυπήσει τις ευρωπαϊκές αγορές.

Δημιουργήθηκε από τους Iñigo Alday, Imanol López, Jen Besga, Gorka Maiztegi, Aritz López, και Taig Mac Marthy  στην περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας. Το Gik, όπως ονομάζεται, το οποίο κατατάσσεται στην κατηγορία των δροσερών, γλυκών λευκών κρασιών, είναι κατασκευασμένο από ένα άγνωστο μείγμα λευκών και κόκκινων σταφυλιών που κατά κύριο λόγο προέρχονται από αμπελώνες στην La Rioja, στην Zaragoza, στην León (όλα βρίσκονται περίπου τρεις ώρες βόρεια της Μαδρίτης), και στην Castilla-La Mancha (περίπου δύο ώρες νότια της Μαδρίτης).

Το μείγμα αυτό περιέχει 11,5% αλκοόλ και η απόχρωση του είναι νέον μπλε λόγω της ανθοκυανίνης (μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στο δέρμα των σταφυλιών) και της indigo (χρωστική ουσία που εξάγεται από το φυτό tinctoria Isatis). Σε αυτό επίσης προστίθεται και μια μη-θερμιδική γλυκαντική ουσία. Ένα μπουκάλι των 750ml έχει λιανική τιμή περίπου 10-11 δολάρια.

Προτεινόμενοι συνδυασμοί με το γλυκό μπλε κρασί είναι το σούσι, τα nachos με guacamole, η καρμπονάρα, και ο καπνιστός σολομός

Tελος  αναφέρουμε  τα πορτοκαλί κρασιά

Για την παρασκευή των σύγχρονων λευκών κρασιών, τα σταφύλια σπάζονται και τα στερεά τμήματα διαχωρίζονται γρήγορα από το χυμό για να διατηρηθεί το ανοιχτόχρωμο χρώμα του κρασιού. Τα Πορτοκαλί κρασιά είναι λευκά κρασιά που παράγονται ακολουθώντας τη διαδικασία που εφαρμόζεται στα κόκκινα, με παρατεταμένη δηλαδή διαβροχή των θρυμματισμένων φλοιώντων σταφυλιών και των σπόρων. Σε άλλες περιπτώσεις η παραγωγή πορτοκαλί κρασιών γίνεται με την οινοποίηση ερυθρωπών ποικιλιών σε υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες που φτάνουν τους 25ο C, μετά από αφαίρεση των στέμφυλων.

Συχνά η ζύμωση πραγματοποιείται σε πήλινα δοχεία ή ξύλινα βαρέλια ακολουθώντας αρχαίες πρακτικές και οινικές παραδόσεις

Οι πρώτες κιόλας δοκιμές της αρχέγονης μεθόδου έδωσαν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κρασιά που απόκτησαν φανατικούς φίλους αλλά στον αντίποδα προκάλεσαν και έντονες αντιδράσεις.

Σίγουρα ιδιαίτερα, τα πορτοκαλί κρασιά κυμαίνονται χρωματικά από λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα έως μέτριου βάθους καφές. Στον ουρανίσκο, συχνά διαθέτουν την υφή, το σώμα και τις τανίνες ερυθρών οίνων καθώς και τα φρούτα και τη μεταλλικότητα λευκών. Πολλά διαθέτουν γήινα χαρακτηριστικά, πλούσια κρεμώδη υφή και χαρακτηριστικά παλαίωσης.

Στην Ελλάδα οι χαρακτηριστικότερες εκδοχές πορτοκαλί κρασιών είναι αυτή του Ροδίτη του Κτήματος Τάτση, του ΜΕΤΑ της Πιερείας Ερατεινής και του Orange του Ανατολικού Αμπελώνα που μόλις κυκλοφόρησε, ενώ νέες πειραματικές οινοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Καλό   Καλοκαίρι  

στην   Υγεία   σας  . . . ! ! !

*Ο Γιάννης Μίχας είναι εξειδικευμένος οινολόγος και διατηρεί εργαστήριο όπως και κατάστημα επί της οδού Πάρνηθος (Αχαρνές)

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ