HOT STORY
Με παραδοσιακό τρόπο η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων στη Φυλή
26/02/2023 18:43
Ανανεώθηκε 26/02/2023 19:03
2 '
Με παραδοσιακό τρόπο, παρουσία μικρών και μεγάλων, κορυφώθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Φυλή, σκορπίζοντας χαμόγελα και χαρούμενη διάθεση σε όσους συμμετείχαν.
Όχι ένα αλλά τρία «γαϊτανάκια» – χορευτικό παιχνίδι που συναντάται σε πολλές αστικές περιοχές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Τριωδίου – στήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Φυλής, από τον Σύλλογο Γυναικών ΦΥΛΑΣΙΑ, το Δημοτικό Σχολείο Φυλής και το ΝΠΔΔ “Η ΠΑΡΝΗΘΑ”. Στη συνέχεια, γυναίκες και παιδιά τα έπλεξαν με τον παραδοσιακό τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές.
Λίγα λόγια για το έθιμο με το «γαϊτανάκι»
Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς.
Ο ένας χορευτής περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από τον άλλον και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα. Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την χαρά στην λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη, από την ζωή στον θάνατο και το αντίθετο.
Πηγή εθίμου: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών