ΑΧΑΡΝΕΣ
Οι κίνδυνοι από τις έντονες βροχοπτώσεις στους δήμους της Αττικής – Οι ενέργειες του Δήμου Αχαρνών
03/11/2024 21:39
Ανανεώθηκε 04/11/2024 10:34
3 '
Οι έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για πολλές περιοχές της Ελλάδας, και ιδίως για το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Οι πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Βαλένθια στην Ισπανία αποτελούν ένα δυσοίωνο παράδειγμα των καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών υποδομών. Μια ανάλογη κακοκαιρία, τύπου «Daniel», σύμφωνα με ειδικούς, είναι πλέον θέμα χρόνου να πλήξει την Αττική, με καταστροφικές συνέπειες για τουλάχιστον δώδεκα δήμους, από την Πάρνηθα μέχρι το Φάληρο.
Η πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη γύρω από τον Κηφισό έχει προχωρήσει χωρίς την κατάλληλη προσοχή στις ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να λειτουργεί ως σοβαρός κίνδυνος για τους παρακείμενους δήμους. Όπως είχε αναδείξει πρόσφατα η εφημερίδα «Απογευματινή», η κακή διαχείριση και η παραμέληση του Κηφισού αποτελούν ένα χρονίζον πρόβλημα, που, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, απειλεί με έντονες πλημμύρες τις κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, η εγκατάλειψη του Κηφισού μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα σε δήμους όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αθήνα, το Αιγάλεω, οι Αχαρνές, ο Διόνυσος, η Κηφισιά, η Μεταμόρφωση, το Μοσχάτο, η Νίκαια – Αγ. Ι. Ρέντης, ο Πειραιάς, το Περιστέρι και η Φιλαδέλφεια. Αν συνεχιστεί αυτή η αδράνεια, μια ισχυρή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές και απώλειες, δεδομένης της απουσίας ουσιαστικών έργων προστασίας.
Ο Δήμος Αχαρνών, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής του θέσης κοντά στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, διασχίζεται από πολλά ρέματα τα οποία ξεκινούν από το βουνό και καταλήγουν στις πεδινές περιοχές. Η μη διευθέτηση αυτών των ρεμάτων στο παρελθόν είχε δημιουργήσει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς η πόλη συχνά αντιμετώπιζε προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Ανάμεσα στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται είναι η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς, το οποίο στο παρελθόν είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα και πλέον βρίσκεται κοντά στην ολόκληρωσή του. Το έργο κόστους 96 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στη διευθέτηση του ρέματος με το μεγαλύτερο τμήμα του να σκεπάζεται καθώς διέρχεται από κατοικημένες περιοχές εντός σχεδίου πόλεως, προσφέροντας πλέον προστασία στους κατοίκους.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διευθέτηση του ρέματος της Καναπίτσας, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων. Το ρέμα αυτό ξεκινά από την Πάρνηθα, διασχίζει τους Θρακομακεδόνες και καταλήγει στον Κόκκινο Μύλο. Σε αυτό το έργο αποκαθίστανται τα σημεία όπου είχε εξαφανιστεί η κοίτη και επανέρχεται η κανονική ροή των ομβρίων υδάτων, διασφαλίζοντας την προστασία από πλημμύρες στις γύρω περιοχές.
Πέρα από τη διευθέτηση των ρεμάτων ο Δήμος Αχαρνών έχει υιοθετήσει καινοτόμες πρακτικές για να θωρακίσει αντιπλημμυρικά την πόλη κατασκευάζοντας συλλεκτήριους αγωγούς και δεξαμενές ανάσχεσης. Αυτά τα έργα, τα οποία εφαρμόζονται τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στο νότιο τμήμα του δήμου, συγκρατούν τα νερά της βροχής και τα διοχετεύουν σταδιακά στα ρέματα, μειώνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών. Τα έργα αυτά έχουν πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τον Δήμο Αχαρνών αλλά και για τους κατάντι δήμους, καθώς συνεισφέρουν στη συνολική διαχείριση των ομβρίων υδάτων.
Ειδικότερα, στο νότιο τμήμα του δήμου, στην οδό Σάμου, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο συλλεκτήριος αγωγός και η δεξαμενή ανάσχεσης χωρητικότητας 8.000 κυβικών μέτρων. Παράλληλα, κατασκευάζεται και ο συλλεκτήριος αγωγός Σ2, Δ2 στην οδό Κολοκοτρώνη, ο οποίος συνδέεται με δεξαμενή ανάσχεσης 7.400 κυβικών μέτρων, με αντλιοστάσιο και σύστημα αυτόματης έκπλυσης.
Τέλος, αναμένεται η δημοπράτηση του συλλεκτήριου αγωγού Σ1, Δ1 στο κεντρικό Μενίδι, συνοδευόμενη από δεξαμενή ανάσχεσης (έργο ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων) που θα διοχετεύει τα ύδατα στο ρέμα της Εσχατιάς. Τα έργα αυτά όχι μόνο προστατεύουν τις Αχαρνές, αλλά και τους δήμους που βρίσκονται κατάντι, αποτρέποντας την ταυτόχρονη συσσώρευση ομβρίων στον Κηφισό.