ΑΧΑΡΝΕΣ
Ρομαντικό δείπνο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από τη Βίκυ Καράμπελα Μίχα
03/02/2025 18:35
Ανανεώθηκε 03/02/2025 18:36
3 '
Η γιορτή των ερωτευμένων, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι μια υπέροχη αφορμή για να δημιουργήσουμε ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες και να εκφράσουμε την αγάπη μας μέσα από την τέχνη της μαγειρικής. Η Βίκυ Καράμπελα Μίχα προτείνει ένα μενού γεμάτο γεύση και ρομαντισμό, ιδανικό για ένα ιδιαίτερο δείπνο. Ξεκινάμε με μια φίνα σούπα βελουτέ με οστρακοειδή, συνεχίζουμε με μια δροσερή και πολύχρωμη σαλάτα, ακολουθεί ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος με τραγανές πατάτες,\ και ολοκληρώνουμε με μια εντυπωσιακή τούρτα red velvet. Ας μπούμε στην κουζίνα και ας δημιουργήσουμε μοναδικές γευστικές αναμνήσεις!
Σούπα βελουτέ με οστρακοειδή
Υλικά
- 1 κιλό κυδώνια
- 1 κιλό μύδια
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κλαδάκια σέλερι
- 2 καρότα μεγάλα, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 πατάτες μέτριες, σε κύβους
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 5 φέτες μπέικον
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα θαλασσινά σε κρύο νερό για 1 ώρα, αλλάζοντας συχνά το νερό.
- Τα σουρώνουμε και τα βράζουμε για λίγα λεπτά με δύο ποτήρια νερό μέχρι να ανοίξουν. Σουρώνουμε το ζουμί.
- Αφαιρούμε τα κελύφη, κρατώντας μερικά για διακόσμηση.
- Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι, τις πατάτες και τα καρότα.
- Προσθέτουμε το ζουμί των θαλασσινών και 6 ποτήρια νερό. Σιγοβράζουμε.
- Πολτοποιούμε και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε και ψιλοκόβουμε το μπέικον.
- Λίγο πριν το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε τη σούπα, προσθέτουμε τα θαλασσινά και γαρνίρουμε με πιπέρι και μπέικον.
Σαλάτα του Αγίου Βαλεντίνου
Υλικά
- 450 γρ. ανάμεικτα μαρούλι, ραντίτσιο και iceberg
- 150 γρ. κόκκινα φρούτα
- 1 πορτοκάλι σε φιλέτα
- 1 αβοκάντο
- 1/2 φλ. κράνμπερι αποξηραμένα
- 1/2 φλ. ρόδι καθαρισμένο
- 1/2 φλ. φιλέ αμύγδαλο
- Λίγες φλούδες γραβιέρας Κρήτης
Για το dressing
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 ζουμερό πορτοκάλι
- 1 κ.γλ. μέλι
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι
- Λίγο αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε σαλατιέρα, αναμειγνύουμε τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε τα φρούτα, το αβοκάντο και το ρόδι.
- Χτυπάμε τα υλικά του dressing και περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Σερβίρουμε με φιλέ αμυγδάλου και φλούδες γραβιέρας.
Μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος με πατάτες
Υλικά
- 2 κιλά μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος
- 1/3 φλ. Κρέμα Βαλσαμικό
- 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.σ. αλάτι χονδρό
- 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.γ. σκόρδο αποξηραμένο
- 2 πρέζες κύμινο
- 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
- Λίγο θυμάρι, ρίγανη
Για τις πατάτες
- 1 κιλό πατάτες
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 σκ. σκόρδο
- Ελαιόλαδο
- 3-4 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
Εκτέλεση
- Αλείφουμε το κρέας με κρέμα βαλσαμικού και το αφήνουμε στο ψυγείο 3-4 ώρες.
- Αναμειγνύουμε τα μπαχαρικά και τα τρίβουμε πάνω στο κρέας.
- Τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ψήνουμε στους 140-150°C για 3 ώρες, μετά στους 200°C για 40’.
- Ψήνουμε τις πατάτες με δεντρολίβανο και σκόρδο στους 180-200°C για 1 ώρα, τελειώνοντας στο γκριλ για τραγανή υφή.
Τούρτα Red Velvet
Υλικά
- 230 γρ. αλεύρι σκληρό
- 7 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 280 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 4 αβγά
- 120 ml κρέμα γάλακτος
- 25 ml κονιάκ
- 10 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Για τη διακόσμηση
- 500 ml κρέμα γάλακτος (σαντιγί)
Για τη σάλτσα φράουλας
- 500 γρ. φράουλες
- 150 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Χτυπάμε ζάχαρη με αβγά, προσθέτουμε κρέμα γάλακτος, κονιάκ και σταδιακά το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
- Ψήνουμε στους 170°C για 40-45’.
- Βράζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη για 5’.
- Συναρμολογούμε με στρώσεις σάλτσας φράουλας και σαντιγί.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: