HOT STORY
Σχολικός εκφοβισμός και ενδοσχολική βία στο επίκεντρο εξαιρετικής ημερίδας από το Λύκειο Φυλής (βίντεο)
10/03/2023 13:14
Ανανεώθηκε 10/03/2023 14:35
3 '
Η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο αποτέλεσε την αφορμή για τη διοργάνωση από το Λύκειο Φυλής μιας εξαιρετικής ημερίδας με κυρίαρχα δυο ακανθώδη ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας: τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία.
Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία είναι ότι στην πρώτη περίπτωση επιλέγεται πάντα ο πιο αδύναμος, ως το θύμα. Η επιθυμία των παιδιών να κυριαρχούν και να υποτάσσουν τους άλλους, η συναισθηματική αστάθεια των γονέων, η αδυναμία τους να επιβάλουν όρια και κανόνες, η πιθανότητα να έχει ο ίδιος ο θύτης δεχτεί εκφοβισμό, είναι μερικές από τις αιτίες.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι τα παιδιά, ακόμη και στην πολύ τρυφερή ηλικία, μπορούν να γίνουν οι πιο σκληροί κριτές. Και πώς θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε, αφού παντού γύρω μας υπάρχει βία. «Είμαστε θεατές, υποκινητές ή θύματα, σε κάθε μορφή που λαμβάνει: σωματική, λεκτική, σεξουαλική, κοινωνική».
Κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας, ο Διευθυντής του Λυκείου Φυλής Νίκος Κουτσούκος ευχαρίστησε τους επίσημους και την εκπαιδευτική κοινότητα για την παρουσία τους και εξήρε τη στήριξη που προσφέρει η Δημοτική Αρχή για τα σχολεία της περιοχής και συνολικά για την Παιδεία.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο Λύκειο Φυλής δεν εντοπίζονται φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, αλλά και την ανησυχία του ότι γενικά στη σχολική κοινότητα το φαινόμενο διογκώνεται επικίνδυνα. Παράλληλα, τόνισε ότι από κοινού πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να δώσουν στα παιδιά κίνητρα και στόχους για να μην εγκλωβίζονται σε τέτοιες καταστάσεις.
Η αντιδήμαρχος Φυλής Ελένη Λιάκου επεσήμανε την ανάγκη είναι αναγκαίο, γονείς, εκπαιδευτικοί και πολιτεία «να δράσουμε άμεσα μέσω διαλόγου, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Το σχολείο είναι η ευκαιρία μας να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης» και πρόσθεσε ότι ο σχολικός εκφοβισμός, όπως κάθε είδους κακοποίηση, τρέφεται από τη σιωπή και μεγαλώνει όσο κανείς δεν μιλά. “Αν αρχίσουμε να μιλάμε, όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο” σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Χατζητρακόσιας αναφέρθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία. Όπως τόνισε, σε γενικές γραμμές θέτει ένα σωστό πλαίσιο, καθόσον επικεντρώνει στην προστασία της προσωπικότητας του ενός μαθητή. Όμως, σε περίπτωση εκδήλωσης μαζικότερου φαινομένου αγνοεί το σχολικό συμβούλιο – το οποίο ο ίδιος θεωρεί σημαντικό για τέτοιες καταστάσεις καθώς διαθέτει εκπροσώπους από καθηγητές, γονείς και μαθητές – και ορίζονται δυο μόλις άτομα (ο διευθυντής και ο διαχειριστής της σχολικής ζωής) για την αντιμετώπισή του.
«Αν στόχος είναι με το νομοσχέδιο να δοθεί φωνή στα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με το σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία και να δυναμωθεί η σχολική κοινότητα, θα έλεγα ότι δεν το πετυχαίνει» τόνισε και πρόσθεσε ότι “κλειδί” για τέτοια φαινόμενα είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία.
Στην ημερίδα επίσης, ανέπτυξαν θεματολογία:
- Νίκος Κουτσούκος, Διευθυντής Λυκείου Φυλής (Σχολικός εκφοβισμός και Ενδοσχολική βία: παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας στη σχολική μονάδα).
- Πέτρος Χρυσοστομίδης, προιστάμενος ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής – Κατερίνα Παπαθεοχάρη, ψυχολόγος ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής (Ανθεκτική σχολική κοινότητα ως απάντηση στα προβλήματα ενδοσχολικής βίας: μελέτες περίπτωσης με την οπτική του ΚΕΔΑΣΥ)
- Τάσος Τραβασάρος, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής (Σχολικός εκφοβισμός: δυσκολίες ορισμού, κοινωνικές αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης)
- Σεβαστή Καψή, ψυχολόγος ΜΝΑΕ (Σχολικός εκφοβισμός. Πρακτικές πρόληψης και διαχείρισης στο σχολείο)
- Άννα Καζάκου, κοινωνική λειτουργός (Διαδικτυακός εκφοβισμός)