HOT STORY
Σε προσεισμικό έλεγχο 60 σχολικών και δημοτικών κτιρίων προχωρά ο Δήμος Φυλής
07/04/2023 10:36
Ανανεώθηκε 07/04/2023 10:50
2 '
Στον προσεισμικό έλεγχο περί των 60 δημοτικών κτηρίων, μεταξύ των οποίων και σχολικά και δημοτικά κτήρια, προχωρά ο Δήμος Φυλής, προκειμένου να πιστοποιήσει ότι είναι απολύτως ασφαλή για παιδιά, γονείς, εργαζόμενους και επισκέπτες.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σχίζας επιβεβαίωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διενέργεια του προσεισμικού ελέγχου, καταρχήν στα σχολεία, διευκρινίζοντας ότι η αναγκαιότητα προέρχεται από φθορές και βλάβες μη σεισμικού χαρακτήρα, αλλαγές στις κατασκευές που συνεπάγεται μεγαλύτερα ή και διαφορετικά, αλλά και αναβάθμιση της αντισεισμικής θωράκισης της κατασκευής.
Ήδη έχουν εκδοθεί 45 δελτία κτιρίων για προσεισμικό έλεγχο, ενώ σε σχετική ερώτηση της Δ.Ο και του www.doxthi.gr, ο κ. Σχίζας απάντησε πως η ολοκλήρωση του προσεισμικού ελέγχου είναι προαπαιτούμενο για οποιεσδήποτε μελλοντικές επεμβάσεις στα κτίρια, ακόμα και για το ενδεχόμενο ενεργειακής αναβάθμισης με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, κλπ.). Επιπλέον, σημείωσε ότι πολλά σχολικά και δημοτικά κτίρια είναι παλιά, στερούνται οικοδομικών αδειών και απαιτείται ο έλεγχός τους για την εξασφάλιση της ασφάλειας πολιτών.
«Από τον έλεγχο αυτό θα προσδιοριστούν τελικώς οι κρίσιμες υποδομές εκείνες, για τις οποίες θα απαιτηθεί η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία τους και η απαίτηση ή όχι για εκπόνηση μελέτης επισκευής – ενίσχυσης» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.
Σημαντικό είναι επίσης, το γεγονός ότι μέσα από τον έλεγχο, η Τεχνική Υπηρεσία θα έχει στη διάθεσή της ένα πλήρες αρχείο δεδομένων για όλα τα ακίνητα ενδιαφέροντος του Δήμου, ειδικότερα δε εκείνα που φιλοξενούν ευρύ κοινό (θέατρο, αθλητικοί χώροι, μαθητές, συνταξιούχους κλπ.), ώστε να υπάρξει η δυνατότητα κατάλληλης αξιοποίησης μετά από κάποιο σεισμικό γεγονός.