KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Φυσάει κι ανεβαίνει

HOT STORY

Σταμάτης Πουλής: “Πως η Φοιτητούπολη στην Φυλή θα αποφέρει στην τοπική κοινωνία ετήσια έσοδα 7.000.000€”

25/01/2023 08:40
Ανανεώθηκε 25/01/2023 08:56
6 '
Σταμάτης Πουλής: "Πως η Φοιτητούπολη στην Φυλή θα αποφέρει στην τοπική κοινωνία ετήσια έσοδα 7.000.000€ " 
Alkis Moraitis Imaging ©
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Ο εμπνευστής του σημαντικού έργου που θα αλλάξει τη Φυλή Σταμάτης Πουλής, μιλά στη Δυτική Όχθη και το doxthi.gr

  • Πώς προέκυψε το έργο για τη δημιουργία Φοιτητούπολης στον Δήμο Φυλής; Ήταν μια πρωτοβουλία του Δήμου ή τέθηκε σε συζήτηση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;

Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι ανάγκη, για το Δήμο Φυλής είναι ευκαιρία. Έτσι τα δύο μέρη συνεργάστηκαν κι όπου υπάρχει συνεργασία το αποτέλεσμα έχει πάντα θετικό πρόσημο. Πιστεύω στη συνεργασία, στη συνένωση δυνάμεων κι εργάστηκα ώστε και τα δύο μέρη να πετύχουν τους στόχους τους. Έτσι ο Δήμος Φυλής αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακίνητο που έχει στην ιδιοκτησία του και την ίδια στιγμή το ΠΑΔΑ καλύπτει πολύ ουσιώδη ζητούμενα για τη λειτουργία του.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA
  • Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το έργο και με ποια μορφή θα υλοποιηθεί;

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη  φοιτητικών εστιών, εστιατορίου και αμφιθεάτρων. Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων γίνεται έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα ‘ανοικτό’ στην πόλη Πανεπιστημιακό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει και την  ανέγερση του νέου πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Φυλής σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα έχουν ως γνώμονα την αειφορία, με την ενσωμάτωση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στο σχεδιασμό. Θα περιλαμβάνει διαφορετικά τμήματα με κύριους και βοηθητικούς χώρους, υπόγειο χώρο στάθμευσης, καθώς επίσης και υπαίθριες διαμορφώσεις που θα εναρμονίζουν τις κτηριακές εγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Έτσι συνολικά μιλάμε για ένα έργο  –  στολίδι που προβλέπεται να αναβαθμίσει την περιοχή μέσω της οργάνωσης ποικίλλων πολιτιστικών δράσεων, σε μεγάλη αλλά και μικρότερη κλίμακα και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η υλοποίηση του έργου είναι συνολικού ύψους 65 εκατομμυρίων Ευρώ και θα  πραγματοποιηθεί με την υπαγωγή του στις διατάξεις του ν.3389/2005 και θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η «Φοιτητούπολη»  είναι ένα  έργο με πραγματικά εμβληματικό χαρακτήρα και αποτελεί πρότυπο για αντίστοιχες παρεμβάσεις.

(Σταμάτης Πουλής)
  • Ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν για τα δύο μέρη;

Η «Φοιτητούπολη»  είναι ένα  έργο με πραγματικά εμβληματικό χαρακτήρα και αποτελεί πρότυπο για αντίστοιχες παρεμβάσεις.  Επιτυγχάνει σημαντικά οφέλη σε δύο διαφορετικά επίπεδα.

Πρώτον, ο Δήμος Φυλής ανεβαίνει κατηγορία, κάνει “rebranding” μέσα από αυτό το έργο.  Αφήνει πίσω του τις εποχές της υποβάθμισης και ταυτίζεται πλέον με έργα και παρεμβάσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, ανάπλασης, προστασίας του περιβάλλοντος και χρήσης νέων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.  Επίσης, το πολιτιστικό κέντρο θα στεγάσει πολιτισμικές και κοινωνικές δραστηριότητες και θα αποτελεί ένα πρότυπο χώρο πολιτισμού, εκδηλώσεων και δημιουργίας για τους πολίτες του Δήμου ενώ ταυτόχρονα η δραστηριότητα αυτή θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή. Συνολικά το έργο συνιστά υπόδειγμα αστικής ανάπλασης και ανασυγκρότησης περιοχών σε υστέρηση, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά  σειρά προβλημάτων εγκατάλειψης, ανομίας και παρακμής.

Δεύτερον, μιλάμε για άσκηση  κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, αλλά και υπέρ των ατόμων με αναπηρία. Θα ανακουφίσει πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο βαρύ οικονομικό φορτίο της κάλυψης των εξόδων κατοικίας του παιδιού τους που πρέπει να σπουδάσει μακριά από την πόλη του. Συνεπώς το έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν διαθέτει ιδιόκτητες εστίες που θα παρείχαν την δυνατότητα εξασφάλισης δωρεάν στέγασης σε μεγάλο αριθμό φοιτητών που το δικαιούνται. Επιπλέον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΠΑΔΑ αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας σε αριθμό εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών, καθώς σε αυτό φοιτούν περίπου 55.700 φοιτητές.

Στις φοιτητικές εστίες θα γίνονται δεκτοί για παροχή στέγασης ενεργοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι έχουν κριθεί δικαιούχοι.

Το ΠΑΔΑ δέχεται επίσης  μεγάλο αριθμό αιτήσεων για την κάλυψη των αναγκών σίτισης, ενώ η σίτιση παρέχεται αναλογικά σε μικρό αριθμό φοιτητών. Συνεπώς η κατασκευή φοιτητικού εστιατορίου θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος για την κάλυψη των αναγκών σίτισης όλων των δικαιούχων φοιτητών. Και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και υγιούς διαβίωσης των φοιτητών. 

  • Μπορείτε να μας δώσετε ακριβείς αριθμούς  για τους χώρους που προβλέπονται, τον αριθμό των φιλοξενουμένων, τις εγκαταστάσεις;

Βεβαίως. Τίποτα δεν έχουμε αφήσει στην τύχη και όλα έχουν σχεδιαστεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Ο συνολικός αριθμός των φιλοξενούμενων φοιτητών είναι 1.100 άτομα. Όλα σε μονόκλινα δωμάτια, εκ των οποίων τα 26 προορίζονται αποκλειστικά για Αμεα. Το συνολικό εμβαδόν των χώρων φιλοξενίας είναι 29. 746 τ.μ.  Το εστιατόριο θα καλύπτει 506 τ.μ , αναψυκτήριο και χώροι ψυχαγωγίας 1558,25 τ.μ ενώ το αμφιθέατρο και οι βοηθητικοί χώροι θα καλύπτουν επιφάνεια 700, 93 τ.μ.

  • Τι θα σημαίνει για την τοπική οικονομία η δημιουργία της Φοιτητούπολης;

Από τη μελέτη που έχει γίνει προκύπτει ότι με βάση την παρουσία αυτού του μεγέθους νεανικού πληθυσμού στην περιοχή, ο εκτιμώμενος τζίρος για την τοπική οικονομία φτάνει τα 7 εκ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν δεκάδες  θέσεις απασχόλησης τόσο κατά την περίοδο κατασκευής του έργου όσο και με την έναρξη της λειτουργίας του.

Ο εκτιμώμενος τζίρος για την τοπική οικονομία φτάνει τα 7 εκ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν δεκάδες  θέσεις απασχόλησης

(Σταμάτης Πουλής)
  • Κύριε Πουλή, αν και Α΄ επιλαχών βουλευτής στη Δυτική Αττική,  βλέπουμε πως τρέξατε για μεγάλα θέματα, όπως αυτό των ναυπηγείων της Ελευσίνας και τώρα,  είστε η «ψυχή» ενός ακόμη μεγάλου έργου, της δημιουργίας  Φοιτητούπολης στον Δήμο Φυλής. Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες;

Δεν είναι το αξίωμα αυτό που δίνει αξία στη δράση μας. Αντίθετα, είναι η δράση που δίνει αξία σε κάθε θέση ευθύνης. Ένας αδιάφορος και αναποτελεσματικός βουλευτής στο τέλος της μέρας δεν σημαίνει τίποτα για την περιοχή που τον εμπιστεύτηκε και αποδεικνύεται μια λανθασμένη επιλογή. Προσωπικά θέλω να τιμώ στο ακέραιο κάθε λέξη που λέω στους συμπολίτες μου, άσχετα με το αν είμαι ή όχι βουλευτής. Όταν λέω πως θέλω να εκφράσω τον απλό κόσμο της Δυτικής Αττικής από τον οποίο κι εγώ προέρχομαι,  το εννοώ απόλυτα. Αυτός ο κόσμος θέλει ευκαιρίες, θέλει δυνατότητες, θέλει δουλειές, εισόδημα, τζίρο για τα μαγαζιά του. Αυτά δεν θα πέσουν από τον ουρανό. Δεν βρέχει ευκαιρίες. Εμείς πρέπει να τις δημιουργήσουμε. Κι αυτό ακριβώς κάνω αξιοποιώντας κάθε θέση ευθύνης, είτε είμαι Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής του Δήμου Φυλής, είτε στενός συνεργάτης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, είτε αξιοποιώντας ένα προσωπικό κεφάλαιο σχέσεων και επαφών που έχω δημιουργήσει συμμετέχοντας ενεργά από τα φοιτητικά μου χρόνια στα κοινά,  μέσα από την παράταξη της ΝΔ.

Η Δυτική Αττική έχει κουραστεί να εισπράττει λιγότερα, να αδικείται περισσότερο και η φωνή της να μην φτάνει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αυτό είναι το νόημα της δικής μου πολιτικής παρουσίας. Με έργα και παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να βγούμε μπροστά με δύναμη κι αυτοπεποίθηση. Αυτή την πολιτική πρόταση θα θέσω στην κρίση των συμπολιτών μου καθώς το δίλημμα «μπροστά ή πίσω» αφορά και τη χώρα συνολικά αλλά και την περιοχή μας. Φτάνει με το «πίσω» στην Δυτική Αττική.  Το είδαμε, το ζήσαμε και το ζυγίσαμε. Τώρα,  μόνον μπροστά!  

Ένας αδιάφορος και αναποτελεσματικός βουλευτής στο τέλος της μέρας δεν σημαίνει τίποτα για την περιοχή που τον εμπιστεύτηκε και αποδεικνύεται μια λανθασμένη επιλογή.

(Σταμάτης Πουλής)
MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: