KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Φυσάει κι ανεβαίνει

HOT STORY

Τι είναι οι καφέ κάδοι και τι απορρίμματα ρίχνουμε σε αυτούς

15/11/2022 18:27
Ανανεώθηκε 16/11/2022 08:37
3 '
Τρία νέα απορριμματοφόρα και 693 καφέ κάδοι για βιοαπόβλητα στο οπλοστάσιο του Δήμου Φυλής
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Στη ζωή των κατοίκων του Δήμου Φυλής μπαίνει το επόμενο διάστημα ο καφέ κάδος, ύστερα από τη διάθεσή τους από την Περιφέρεια Αττικής, μαζί με 3 απορριμματοφόρα.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Τι είναι όμως ο καφέ κάδος; Ποια η διαφορά του με τους πράσινους και τους μπλε; Τι συλλέγουμε μέσα σε αυτόν;

Στον καφέ κάδο συλλέγουμε οργανικά υλικά, υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών κλπ., με σκοπό την κομποστοποίηση και τη φυσική μετατροπή τους σε χρήσιμο λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό ή αλλιώς κομπόστ. Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης μετατρέπει ένα υλικό σε χρήσιμο λίπασμα.

H φύση από μόνη της δεν παράγει απορρίμματα, ενώ έχει τους μηχανισμούς, ώστε αυτό που για έναν οργανισμό αποτελεί απόβλητο για κάποιον άλλο οργανισμό να θεωρείται χρήσιμο υλικό. Σε αυτή τη φυσική διαδικασία επεμβαίνει ο άνθρωπος, μια επέμβαση στην οποία η ανακύκλωση των υλικών λειτουργεί ανασταλτικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ανακύκλωση των υλικών περιορίζει τις ποσότητες των απορριμμάτων, μειώνει την ανάγκη για εύρεση νέων πηγών πρώτων υλών, διευκολύνει τη διαχείρισή τους, μειώνει τη ρύπανση στο έδαφος, το νερό και την ατμόσφαιρα και προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Κυρίαρχος παράγοντας η περιβαλλοντική συνείδηση

Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αποκομιδής των οργανικών υπολειμμάτων έχει το κάθε νοικοκυριό από το οποίο παράγονται οργανικά υπολείμματα, για αυτό και επαφίεται στην ατομική περιβαλλοντική συνείδηση του καθενός και στο περιβάλλον το οποίο επιθυμεί να αφήσει στα παιδιά του.

Υπολείμματα από φρούτα, λαχανικά, τσόφλι αβγού, κουκούτσια ελιάς, δημητριακά, ρύζι αλεύρι, χαρτί κουζίνας και χαρτοσακούλες, μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι και άλλα ζωικά προϊόντα, ξηροί καρποί και τα περιβλήματά τους, γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και κλαδέματα, φύλλα, χώμα, γκαζόν, ροκανίδι, πριονίδι και στάχτη από καυσόξυλα μπορούν να ακολουθούν πλέον μια νέα διαδρομή, εντελώς διαφορετική από ό,τι ως τώρα.

Η διαδικασία είναι απλή: κάθε νοικοκυριό συλλέγει τα οργανικά υπολείμματά του σε μια βιοδιασπώμενη σακούλα, η οποία θα απορρίπτεται στους καφέ κάδους και τα ειδικά απορριμματοφόρα θα τα μεταφέρουν στις ΜΕΒΑ, τις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Εκεί, μέσα από ειδική διεργασία, προκύπτει το τελικό προϊόν, ένα χρήσιμο λίπασμα, το οποίο μπορεί να διατεθεί σε γεωπόνους και αγρότες προς πώληση, ή δωρεάν στο κοινό για τη χρήση του σε καλλωπιστικά φυτά.

Να σημειωθεί, ότι δεν πρέπει να απορρίπτονται στους καφέ κάδους όλα τα υλικά συσκευασίας, όπως επίσης και οι φλούδες από τα εσπεριδοειδή ή ωμά υπολείμματα επεξεργασίας κρέατος και αλιευμάτων, γόπες τσιγάρων, τροφές και περιττώματα ζώων και γυαλιστερά χαρτιά.

Ανεξάρτητα από την πορεία των διαδικασιών, η προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων και Τεχνικών Μελετών του ΦΟΔΣΑ, υπογραμμίζει: «η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται σε πολύ υψηλό βαθμό από τη δική μας αφοσίωση στο αντικείμενο αλλά και από την ευσυνειδησία και την εκπαίδευση του κόσμου».

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: