KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΦΥΛΗ

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Φυλής: Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα από το πρώτο στάδιο της μελέτης του

01/11/2024 16:58
Ανανεώθηκε 01/11/2024 17:02
3 '
Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Φυλής: Τα πρώτα ενδιαφέροντα συμπεράσματα από την εκπόνηση της μελέτης του
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ
Ένας Δήμος με κομβική σημασία, σημαντικά πλεονεκτήματα, στρατηγική συγκοινωνιακή θέση, μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον τουρισμό, αλλά και μεγάλη ανάγκη για σημαντικές παρεμβάσεις. Αυτός είναι, με δύο γραμμές, ο Δήμος Φυλής, όπως τον περιγράφουν οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να μελετήσουν τα στοιχεία ανάπτυξης, οργάνωσης και χωρικής αναδιοργάνωσης του. Με άλλα λόγια, να εκπονήσουν το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιό του.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση του οδηγού ανάπτυξης, πολεοδομικών παρεμβάσεων και χωρικής οργάνωσης στα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι και τη Φυλή, το αποκαλούμενο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Φυλής, που διαθέτει ορίζοντα 30ετίας και αναμένεται να είναι έτοιμο περίπου σε 2 χρόνια.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Το πρώτο στάδιο της μελέτης παρουσιάστηκε, από εκπροσώπους της αναδόχου εταιρίας, το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Άνω Λιοσίων, μαζί με πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και συμπεράσματα, τόσο θετικά, όσο και αρνητικά, τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον.

Όπως τόνισε η Γεωργία Σακαρέλλου, διευθύνουσα σύμβουλος του «ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  – ΣΤΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» που έχει αναλάβει κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού, για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την εκπόνηση της μελέτης, ο Δήμος διαθέτει μια στρατηγική θέση με δυνατότητες ανάπτυξης και πολλά πλεονεκτήματα, όπως το φυσικό κάλλος, η μεγάλη επιφάνεια δασοκάλυψης, οι σημαντικοί συγκοινωνιακοί άξονες, οι περιοχές NATURA, ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, η ζώνη προστασίας του όρους Αιγάλεω, οι αρχαιότητες κ.ά. Ταυτόχρονα, όμως χρήζει μεγάλης ανάγκης καθορισμού των χρήσεων γης σε όλο το εύρος του, σημαντικών παρεμβάσεων στον οικιστικό ιστό του, καθώς και δημιουργίας περισσότερων χώρων αθλητισμού και διοίκησης σε σχέση με τον πληθυσμό του.

Σχετικά με τις γεωλογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, αναφέρθηκε το ενεργό ρήγμα της Φυλής, που αποτελεί απαγορευτικό στοιχείο για ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών, καθώς και το Ρέμα της Γιαννούλας που ενέχει κίνδυνο για πλημμύρα, αλλά “που την περιμένουμε μια φορά στα 50 χρόνια”.

Από την πλευρά του, ο συγκοινωνιολόγος – πολεοδόμος Κοσμάς Αναγνωστόπουλος, από την ομάδα μελέτης, χαρακτήρισε τον Δήμο ως μια σημαντική πύλη εισόδου – εξόδου της Αθήνας χάρη στη θέση της και τους σημαντικούς συγκοινωνιακούς άξονες που τον διαπερνούν, ενώ επισήμανε ως αρνητικά στοιχεία, την απουσία κινήτρων για μετακίνηση με ποδήλατο ή τα πόδια, την έντονη παρουσία του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη, καθώς και την έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας.

“Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά ενσωματώνει τα θετικά στοιχεία και τα θεσμοθετεί, ώστε να τους δώσει βαρύτητα” επισήμανε, εκφράζοντας παράλληλα τη δέσμευση της ομάδας μελέτης πως, “ότι προτείνουμε θα είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο”.

Παρόντες στην παρουσίαση του πρώτου σταδίου της μελέτης ήταν ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς και Χωρικού Σχεδιασμού & Πολεοδομικών Θεμάτων Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπουραΐμης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Υπενθυμίζεται, ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα καθορίζει χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, οικιστικές και προς πολεοδόμηση εκτάσεις του Δήμου, ενώ θα λαμβάνει υπόψιν την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και θα περιλαμβάνει εργαλεία που υπολογίζουν και την ανθεκτικότητα του Δήμου απέναντι σε ακραία φαινόμενα.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
SOFRONI VANITASOFRONI VANITA
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: