11.4 C
Athens
23 Φεβρουαρίου 2024
spot_img
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΕξαιρετική εκδήλωση από το 1ο Λύκειο Άνω Λιοσίων για το ευρωπαϊκό έργο...

Εξαιρετική εκδήλωση από το 1ο Λύκειο Άνω Λιοσίων για το ευρωπαϊκό έργο YAMH – υποστήριξη εκπαιδευτικών στην προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών

- Advertisement -

Με κινητήριο δύναμη την αίσθηση ότι το σχολείο έχει ως βασική αποστολή την ολόπλευρη καλλιέργεια των μαθητών, το 1ο Λύκειο Άνω Λιοσίων ενέταξε τα τελευταία 2 χρόνια στις πρωτοβουλίες του και υλοποίησε το έργο που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και youth workers στην προώθηση και προστασία της ψυχικής υγείας των νέων στο σχολείο (ευρωπαϊκό έργο YAMH).

- Advertisement -
- Advertisement -

Τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν σε μια εξαιρετική εκδήλωση στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων σε συνεργασία με το Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ και ήταν μια μοναδική ευκαιρία να διαπιστωθεί πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το σχολείο στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών του παιδιού και πως, πεφωτισμένοι δάσκαλοι, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της παραβατικότητας ανηλίκων, που σήμερα τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ρόλο – κλειδί στην υποδοχή του προγράμματος στο 1ο Λύκειο Άνω Λιοσίων έπαιξε η διευθύντριά του Ελένη Καμπόλη, εκπαιδευτικός που προσπαθεί, σε κάθε ευκαιρία, να προσδίδει θετικές επιρροές στα παιδιά. Όπως η ίδια τόνισε, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, είναι κομβική η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με βασικά ζητήματα ψυχικής υγείας και τα πρώιμα σημάδια της διαταραχής, ενώ ευχαρίστησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Ευσταθία Κούλη, Αμαλία Ευθυμίου και Βαγγέλη Στουραίτη, που αγκάλιασαν το πρόγραμμα και συνεργάστηκαν πολύ καλά για αυτό.

Ελένη Καμπόλη

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, εν μέσω πανδημίας, γεγονός που θεωρήθηκε και ως μια ευκαιρία για εργασία στο πεδίο, αφού ήταν δεδομένο πως ο εγκλεισμός των παιδιών στο σπίτι, θα επέφερε μια σειρά από αρνητικές συνέπειες.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ, η πρόεδρος του οποίου Μαρία Κερασόγλου επισήμανε ότι αφορά κυρίως ενημέρωση καθηγητών και όσων δουλεύουν με νέους ανθρώπους, προκειμένου να τους δοθούν τα εργαλεία για τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμο Φυλής για τη, διαχρονικά, άψογη συνεργασία σε πολλά προγράμματα. Τον Δήμο Φυλής και το 1ο Λύκειο Άνω Λιοσίων που υποστήριξαν το πρόγραμμα ευχαρίστησε και ο αναπληρωτής προιστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δυτικής Αττικής Αντώνης Κατσαμάγκος.

Την ημερίδα χαιρέτισε, εκ μέρους του δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλιου Φυλής Γιώργος Αντωνόπουλος.

Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Φυλής Νίκος Χατζητρακόσιας υπογράμμισε ότι το σχολείο είναι το ιδανικό περιβάλλον προκειμένου να αναπτύξουν και να ενισχύουν τα παιδιά τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους ικανότητες. Σημείωσε επίσης ότι, για τα θέματα ψυχικής υγείας είναι απαραίτητες τέτοιες προληπτικές παρεμβάσεις, γεγονός που θα έπρεπε η πολιτεία να έχει ήδη αναγνωρίσει, εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του, αν κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και αν απευθύνονται στη λειτουργία συνολικά του συστήματος.

Νίκος Χατζητρακόσιας

Ιδιαίτερη χροιά στην εκδήλωση έδωσε το θεατρικό δρώμενο που οργάνωσαν και παρουσίασαν η Κλειώ Φανουράκη, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Βίβιαν Κραββαρίτη ηθοποιός – θεατρολόγος, όπου αναλύθηκαν οι φοβίες της αποτυχίας, αλλά και η συμβολή της αυτοέκφρασης των μαθητών στην αποφόρτισή τους από καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Τέλος, μια όμορφη νότα αποτέλεσε και το καλλιτεχνικό δρώμενο που δημιούργησαν και παρουσίασαν στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες του 1ου Λυκείου Άνω Λιοσίων.

Η σπουδαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών καταδεικνύεται και από τα στοιχεία, αφού έχει αναφερθεί πως το 50% των προβλημάτων ψυχικής υγείας των ενηλίκων κάνουν την εμφάνισή τους στην εφηβεία, ενώ η έλλειψη αναγνώρισης προστασίας σε προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλους παράγοντες κινδύνου, όπως η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολικού συστήματος, η αύξηση της χρήσης ουσιών, η εγκληματική συμπεριφορά κ.ά.

Γιώργος Αντωνόπουλος
Αντώνης Κατσαμάγκος
Μαρία Κερασόγλου
Νίκος Χατζητρακόσιας
Νίκος Μποζίνης, Σύμβουλος εκπαιδευτικών
Κλειώ Φανουράκη
Θεατρικό δρώμενο για τους φόβους της αποτυχίας
Θεατρικό δρώμενο για τους φόβους της αποτυχίας
Αμαλία Ευθυμίου, Ευσταθία Κούλη, καθηγήτριες 1ο Λύκειο Άνω Λιοσίων
Πέτρος Χρυσοστομίδης, προιστάμενος ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής
Ευάγγελος Στουραΐτης, 1ο Λύκειο Άνω Λιοσίων
Σημαντική η συμμετοχή μαθητών στο πρόγραμμα
Σημαντική η συμμετοχή μαθητών στο πρόγραμμα
- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ