11.4 C
Athens
23 Φεβρουαρίου 2024
spot_img
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΙδέες για το Χριστουγεννιάτικο μενού από τη Βίκυ Καράμπελα-Μίχα

Ιδέες για το Χριστουγεννιάτικο μενού από τη Βίκυ Καράμπελα-Μίχα

- Advertisement -

Μετράμε πλέον αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και έχει έρθει η ώρα να αποφασίσουμε για το Χριστουγεννιάτικο μενού, τι θα μαγειρέψουμε για τα γιορτινά καλέσματα αλλά και να υπολογίσουμε και πόσα θα ξοδέψουμε για τις μέρες που έρχονται. Ξεχωριστές ιδέες και συνταγές για το Μενού των Χριστουγέννων από τη Βίκυ Καράμπελα-Μίχα.

- Advertisement -
- Advertisement -

Το γλυκό κρασί των Χριστουγέννων

Υλικά

  • 1 λίτρο κρασί λευκό αρωματικό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. φρέσκος χυμός μανταρινιού.
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 πορτοκάλι
  • και 1 λεμόνι ακέρωτα,
  • κομμένα σε λεπτές ροδέλες κομμάτια από τις φλούδες των μανταρινιών που έχουμε στύψει

Εκτέλεση

Βάζουμε 200γρ κρασί, τη ζάχαρη, τον χυμό και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Αφήνουμε να πάρει μία βράση το μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τις ροδέλες και τις φλούδες των εσπεριδοειδών. Αφήνουμε το ποτό για περίπου 10 λεπτά να αρωματιστεί καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και σερβίρουμε το κρασί μας χλιαρό.

Παραδοσιακό Χριστόψωμο

Υλικά

  • 70 γρ. μαγιά νωπή, θρυμματισμένη
  • 220 ml νερό, χλιαρό
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 220 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 110 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml κονιάκ
  • 50 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 220 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 200 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 100 γρ. καρυδόψιχα, κοπανισμένη
  • 50 γρ. αμύγδαλα, κοπανισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε, τη μαγιά, το μισό χλιαρό νερό και 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό και τον αφήνουμε κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια του χυλού.

Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε τα 2/3 από το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό και το κρασί. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ελαστική.

Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, τα αμύγδαλα και το μείγμα μπαχαρικών. Ζυμώνουμε για λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά για να φτιάξουμε μια ελαστική ζύμη.

Τη σκεπάζουμε με την πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη, κόβουμε 4 μικρά κομματάκια, τα αφήνουμε στην άκρη με αυτά θα φτιάξουμε την ανάγλυφη διακόσμηση στην επιφάνεια του χριστόψωμου.

Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι και με απαλές κινήσεις τη μεταφέρουμε στο ταψί. Τη στρώνουμε με το χέρι μας για να απλωθεί σε όλη του την επιφάνεια.

Με τα κομματάκια ζύμης που κρατήσαμε στην άκρη πλάθουμε το καθένα σε λεπτό, μακρόστενο κορδόνι και το γυρίζουμε κυκλικά σε σχήμα σαλιγκαριού. Τα 4 σαλιγκαράκια τα τοποθετούμε πάνω στη ζύμη που έχουμε βάλει στο ταψί, αφήνοντας ένα μικρό κενό στο κέντρο του καρβελιού.

Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε την επιφάνεια του Χριστόψωμου με τον κρόκο φουρνίζουμε και το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

Υλικά

1 σγουρή σαλάτα και 1 λόλα

ρόκα 2 αντίβ χωρίς τα κοτσάνια και τα σκληρά εξωτερικά φύλλα τους

1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα

1 μικρό ρόδι

1 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα

100 ml ελαιόλαδο

30 ml λευκό ξίδι

1 κουτ. γλυκού μέλι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα φύλλα των σαλατικών και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα μισά σπόρια του ροδιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε ένα βαζάκι το λάδι, το ξίδι, το μέλι και αλατοπίπερο και χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το λαδόξιδο, ανακατεύουμε και την απλώνουμε σε μια πιατέλα. Σκορπίζουμε τους υπόλοιπους σπόρους ροδιού και τα κουκουνάρια και σερβίρουμε.

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα η φραγκόκοτα.

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 5 κιλά η μία μεγάλη φραγκόκοτα.
  • 100 ml ζεστό ζωμό λαχανικών
  • Για την μαρινάδα
  • 350 γρ. αλάτι χοντρό
  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 6 λίτρα νερό
  • 3 κρεμμύδια σε καρέ
  • 10 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
  • κόκκοι πιπεριού
  • 5 φύλλα δάφνης
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  • 1 μάτσο φρέσκος μαϊντανός
  • ο χυμός από 2 λεμόνια

Για τη γέμιση

  • 2 λουκάνικα με πράσο ή πορτοκάλι σε κυβάκια
  • 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε κύβους
  • 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κόκκινα ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. συκώτι και καρδιά της γαλοπούλας,
  • ψιλοκομμένα ή συκωτάκια πουλιών
  • 100 γρ. σύγλινο, σε κύβους
  • 50 ml γλυκό κρασί αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 30 γρ. σταφίδες ξανθές

Για το γλάσο

  • 2-3 κόκκινες πιπεριές
  • 1-2 πιπεριές τσίλι
  • 2 κρεμμύδια,
  • καθαρισμένα και κομμένα στα 4
  • 7 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 1/4 κουτ. σούπας κύμινο
  • 1/4 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 80 ml ελαιόλαδο

Για το αρωματικό

  • βούτυρο για άλειμμα
  • 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακό
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα εστραγκόν
  • αλάτι
  • Για τα συνοδευτικά
  • 1 κιλό καροτάκια μικρά, ολόκληρα
  • 1 κιλό πατάτες baby 500 γρ. γλυκοπατάτες

Εκτέλεση

Μαρινάδα

Για την μαρινάδα της γαλοπούλας, σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με την μαρινάδα την καλύπτουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ημέρα.

Γέμιση

Για τη γέμιση της γαλοπούλας, σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα λουκάνικα μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε σε ένα πιάτο στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε μια κουταλιά από το βούτυρο και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα υλικά. Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μανιτάρια και κρεμμυδάκι και προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Ζεσταίνουμε άλλη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο στο ίδιο τηγάνι. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τα συκωτάκια πουλιών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και τρυφερό. Αφαιρούμε από το τηγάνι και με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια με τα κρεμμύδια. Τα προσθέτουμε στο μείγμα των μανιταριών με το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε στο μείγμα και τα λουκάνικα. Βάζουμε άλλη μια κουταλιά της σούπας βούτυρο στο ίδιο τηγάνι και σοτάρουμε το σύγλινο για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες του. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το κρασί, και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αδειάζουμε το σύγλινο στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Στο μπολ προσθέτουμε μια ακόμα κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι. Αφήνουμε τη γέμιση της γαλοπούλας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Γλάσο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Βάζουμε στο μούλτι τις πιπεριές και το τσιλι, τα κομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, τον πελτέ ντομάτας, το ξύσμα, το μισό λάδι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αρωματικό βούτυρο για άλειμμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά, το βούτυρο και εστραγκόν μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα και το αλατίζουμε. Με προσοχή σηκώνουμε το δέρμα της γαλοπούλας στην περιοχή του στήθους. βάζουμε με το χέρι το αρωματισμένο βούτυρο και απλώνουμε να πάει παντού. Αυτό θα διατηρήσει ζουμερό το στήθος και θα κάνει τραγανή την πέτσα.

Γέμιση και ψήσιμο.

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα της γέμισης, βάζοντας τόσο στην κοιλιά όσο και κάτω από τις φτερούγες. Κλείνουμε τοποθετώντας ένα μικρό πορτοκάλι στο πίσω μέρος της γαλοπούλας. Βάζουμε τη γαλοπούλα στο ταψί και προσθέτουμε δίπλα τα λαχανικά που θα την συνοδεύουν. Δεν προσθέτουμε αλάτι ή άλλα νοστιμευτικά στα λαχανικά καθώς θα ψηθούν μέσα στα υγρά από το γλάσο. Παίρνουμε ένα φαρδύ πινέλο και αλείφουμε με το γλάσο πολύ καλά κάθε σημείο, προσέχοντας να πάει και στις πτυχώσεις του πουλερικού. Περνάμε δυο και τρεις φορές με το γλάσο μέχρι να τελειώσει. Προσθέτουμε στο ταψί 100 ml ζωμό και ψήνουμε για περίπου 3 1/2 ώρες, μέχρι να γίνει και να ροδίσει. Αν ροδίσει έντονα πριν γίνει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο της γαλοπούλας.

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ